11 Ιουν 2017

Μουσείο Δήλου: έπεσαν σοβάδες από το ταβάνι και …λουκέτο

Τι κοινό μπορεί να έχουν οι Γαλάτες με τους επισκέπτες του Μουσείου Δήλου; Το φόβο ότι μπορεί να πέσει ο ουρανός στο κεφάλι τους… Ειρωνεία ε; Ναι… Κι αυτό γιατί ο ουρανός δεν μπορεί να πέσει σε έναν κλειστό χώρο. Οι σοβάδες όμως; Αυτοί μπορούν και έπεσαν. Αποτέλεσμα; Δεν χτύπησε κανείς. Ούτε έπαθε κάποιο άγαλμα από αυτά που εκτίθενται τίποτα. Άλλωστε μιλάμε για σοβάδες και όχι για το ίδιο το…. Ταβάνι. Όμως, αυτό που προβληματίζει είναι η καθυστέρηση με την οποία αντέδρασε το Υπουργείο Πολιτισμού αφού έκανε μία ολόκληρη εβδομάδα για να ανακοινώσει αυτό που γνώριζαν όλοι σχεδόν οι επισκέπτες από την Δευτέρα: Ότι το Μουσείο είναι κλειστό.
Τι έγινε; Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» και την ανάρτησή της «Από επισκέπτη στην Δήλο και όχι από την επίσημη οδό του Υπουργείου Πολιτισμού -όπως θα ήταν θεσμικά ορθό- πληροφορηθήκαμε ότι το αρχαιολογικό μουσείο παραμένει κλειστό από την προηγούμενη Δευτέρα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ προφανώς δεν θεώρησαν απαραίτητο να ενημερώσουν το κοινό για την εξέλιξη αυτή που οφείλεται σε εργασίες οι οποίες γίνονται στην οροφή του μουσείου και έδειξαν μεγαλύτερη ζημιά απ’ αυτήν που αρχικά είχε εκτιμηθεί. Το ΥΠΠΟ δεν ενημέρωσε το κοινό, δεν γνωρίζει πότε θα ξανανοίξει το μουσείο αλλά χάρηκε, όταν έμαθε -από την «Κ»- ότι για τις μέρες που το μουσείο θα παραμείνει κλειστό και επισκέψιμος θα είναι μόνο ο αρχαιολογικός χώρος, το εισιτήριο από 12 θα κοστίζει 6 ευρώ».
Και όπως μαθαίνουμε και από την ιστοσελίδα liberal.gr η πτώση σοβάδων έγινε την περασμένη Παρασκευή. Δηλαδή, πριν από μία ολόκληρη εβδομάδα (!!!) Όπως σημειώνεται «Την προηγούμενη Παρασκευή, 2 Ιουνίου, λίγο πριν τελειώσει η απογευματινή βάρδια, σοβάδες αποκολλήθηκαν από την οροφή και κατέπεσαν επάνω σε άγαλμα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας. Ευτυχώς, εκείνη την ώρα δεν υπήρχε κόσμος στο εσωτερικό του μουσείου, και επίσης ευτυχώς, το άγαλμα δεν έπαθε τίποτα επειδή οι σοβάδες είναι από ελαφρά υλικά. Από την αυτοψία που ακολούθησε, διαπιστώθηκε πως το πρόβλημα είναι σοβαρό και εκτιμήθηκε ότι απαιτείται περίπου ένας μήνας για να επιδιορθωθεί».
Και το ερώτημα είναι γιατί αυτή η καθυστέρηση ενώ είναι απορίας άξιον εάν έγινε έλεγχος πριν ανοίξουν για την καλοκαιρινή περίοδο. Βέβαια από την άλλη ένα απλό συμβάν δεν ακυρώνει όλες τις προσπάθειες που γίνονται ώστε το πλέον διάσημο Μουσείο των Κυκλάδων να είναι έτοιμο για την τουριστική περίοδο…
Και η σχετική υπουργική ανακοίνωση αναφέρει ότι : «Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Δήλου θα παραμείνει κλειστό μέχρι τα τέλη του Ιουνίου λόγω έκτακτων επισκευαστικών εργασιών που πραγματοποιούνται στις οροφές του κτηρίου. Αφορμή για την μελέτη και την έναρξη των εργασιών υπήρξε η αποκόλλησή τμήματος σοβά από οροφή αίθουσας. Με κίνητρο να μην υπάρξει δυσαρέσκεια εκ μέρους των επισκεπτών το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αποφάσισε να μειωθεί το εισιτήριο στον αρχαιολογικό χώρο, καθ όλη την διάρκεια των επισκευών, από 12 σε 6 ευρώ.  Επισημαίνεται ότι ο Αρχαιολογικός Χώρος της Δήλου λειτουργεί κανονικά, καθημερινά με ωράριο 8:00 π.μ-8:00 μ.μ».
Πηγή : https://www.naxospress.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...