3 Δεκ 2016

Εκπτώσεις.... Μόνο 4 εκατ ευρώ στους "νερουλάδες" για τα άνυδρα νησιά


Για ακόμα μία χρονιά περί τα 4 εκατ. ευρώ θα μπουν στην τσέπη των «νερουλάδων» του Αιγαίου καθώς εξακολουθεί να μην δίνεται μία οριστική λύση στο πρόβλημα ύδρευσης πολλών νησιών μας. Η ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του υπουργείου Ναυτιλίας προκήρυξε νέο ηλεκτρονικό διαγωνισμό για τη μεταφορά και παράδοση πόσιμου νερού στα άνυδρα νησιά των Νομών Δωδεκανήσου και Κυκλάδων για την επόμενη χρονιά.
Πρόκειται για τα νησιά:
1. Αμοργός (Κατάπολα)
2. Ηρακλειά
3. Κίμωλος
4. Λειψοί
5. Μεγίστη
6. Πάτμος
7. Ιερά Μονή Πανορμίτη Σύμης
Επιπρόσθετα ο ανάδοχος θα μεταφέρει πόσιμο νερό και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, εάν αυτό απαιτηθεί εξαιτίας οποιασδήποτε αιτίας που έχει σαν αποτέλεσμα την ανάγκη κάλυψης των υδρευτικών αναγκών.
Η προϋπολογισθείσα δαπάνη φθάνει τα 3,29 εκατ. Ευρώ, που μαζί με το ΦΠΑ 24% φθάνει τα 4,08 εκατ. ευρώ για τη μεταφορά ως 320.000 κυβικών μέτρων πόσιμου νερού. Μάλιστα υπάρχει η επισήμανση πως η ελάχιστη εγγυημένη μηνιαία ποσότητα θα είναι τα 14.000 κυβικά μέτρα.
Και αυτό, έπειτα από ένα εφιαλτικό καλοκαίρι για τα νησιά μας, όπου είπαν το ...νερό, νεράκι λόγω της ανομβρίας που δεν δημιούργησε ικανά αποθέματα στους ταμιευτήρες τους αλλά και του περυσινού διαγωνισμού που είχε λάβει υπόψη τις περυσινές – πιο ομαλές - κλιματολογικές συνθήκες για να προσδιορίσει τις ανάγκες κάθε νησιού... με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα.
Το υπουργείο Ναυτιλίας αναγνωρίζει πως η οριστική λύση θα δοθεί μόνο με τη δημιουργία μονάδων αφαλάτωσης στα νησιά, οι οποίες θα παρέχουν επάρκεια με πολύ μικρότερο κόστος από τα περίπου 12,8 ευρώ το κυβικό μέτρο (10,3 ευρώ + ΦΠΑ 24%) που κοστίζει η μεταφορά νερού με το πλοίο.
Ωστόσο οι διαγωνισμοί και οι διαδικασίες κινούνται με «ρυθμούς χελώνας». Το περασμένο καλοκαίρι προκηρύχθηκε μειοδοτικός διαγωνισμός για την κατασκευή και λειτουργία τέτοιων μονάδων στους Αρκιούς, στο Καστελόριζο και στην Πάτμο, ενώ μόλις ένα μήνα πριν το Ελεγκτικό Συνέδριο άναψε πράσινο φως στη σύμβαση για τη μονάδα στην Πάτμο.
Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι το κονδύλι για το διαγωνισμό μεταφοράς πόσιμου νερού προέρχεται απ' το «πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων» της αρμόδιας Γενικής Γραμματείας.
Για τα διαδικαστικά (δείτε εδώ και την σχετική απόφαση) : ημερομηνία έναρξης της ηλεκτρονικής υποβολής των προσφορών είναι η 20η Δεκεμβρίου με καταληκτική ημερομηνία την 4η Ιανουαρίου 2017. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί με χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.) μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr στις 12 Ιανουαρίου.
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...