8 Δεκ 2016

Πανελλαδικό «όχι» σε λιτότητα και απολύσεις

Ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι οι συγκεντρώσεις ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ ενάντια στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών και τις επώδυνες αποφάσεις της κυβέρνησης.
Η πορεία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ έφταση στη Βουλή, απ' όπου λίγο νωρίτερα αποχώρησε η δυναμική πορεία του ΠΑΜΕ.
Στο μήνυμά της η ΓΣΕΕ αναφέρει ότι αντιδρά στις συνεχιζόμενες πολιτικές λιτότητας, φτώχειας και εξαθλίωσης την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών και με επώδυνες αποφάσεις της κυβέρνησης που στοχεύουν ευθέως στην καρδιά των εργασιακών τους δικαιωμάτων.
 
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος σε δήλωσή του ανέφερε ότι «τα προηγούμενα χρόνια αυτοί που σήμερα κυβερνούν ήταν εδώ μαζί μας και έλεγαν ότι πάνω στους κοινωνικούς αγώνες θα πετύχουμε την πολιτική ανατροπή».
Επίσης ανέφερε ότι στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει το περιτύλιγμα για να τις ικανοποιήσει.
O Γρηγόρης Καλομοίρης, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, έκανε λόγο για εργασιακό μεσαίωνα, που «σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση στο εργασιακό καθεστώς χιλιάδων εργαζομένων, σημαίνει ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις εγκαταλείπονται ουσιαστικά, σημαίνει πλαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος».
«Χρειάζεται ενιαίος πανεργατικός αγώνας για να ανατραπεί αυτή η αντιλαϊκή πολιτική και να μην περάσει ο εργασιακός μεσαίωνας που έχουν συμφωνήσει η κυβέρνηση και οι δανειστές», πρόσθεσε.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
Ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ δήλωσε από την Ομόνοια ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης για τη δεύτερη αξιολόγηση, για το χρέος, ο νέος αντιλαϊκός προϋπολογισμός που συζητιέται αυτές τις μέρες στη Βουλή, είναι κόλαφος για τους εργαζόμενους.
Όπως είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, «η κυβέρνηση μαζί με την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, μιλάει και πανηγυρίζει για ανάκαμψη της οικονομίας, μόνο που αυτή η ανάκαμψη θα είναι για τους λίγους, για το μεγάλο κεφάλαιο», ενώ ο λαός και η εργατική τάξη «θα υποφέρουν, θα είναι τα μόνιμα υποζύγια, με ένταση της εκμετάλλευσης, ξεζούμισμα του εισοδήματος και των συντάξεων με νέα φορολογικά βάρη, με μνημόνια διάρκειας».
Και σημείωσε ότι η λύση βρίσκεται στην πολιτική πρόταση που προτείνουν το ταξικό εργατικό κίνημα, η κοινωνική συμμαχία, οι ριζοσπαστικές συσπειρώσεις  και το Κομμουνιστικό Κόμμα.
Την απεργιακή κινητοποίηση στηρίζει και η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, που καλεί τους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup να μην επιβάλουν άλλες μεταρρυθμίσεις στην ελληνική αγορά εργασίας.
Συναλλαγές με το κοινό δεν θα πραγματοποιηθούν σήμερα στις τράπεζες καθώς τόσο η ΟΤΟΕ όσο και ο Σύλλογος Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα (ΣΥΔΑΠΤΤ) συμμετέχουν στην απεργία, ενώ τα νοσοκομεία θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας.
Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) αλλά και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς συμμετέχουν στην απεργία διαμαρτυρόμενες για τις απολύσεις των επικουρικών γιατρών και τα προβλήματα του κλάδου στο σύνολό του.
Στη γενική απεργία συμμετέχουν και τα σωματεία εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΟΕ και ΟΛΜΕ) καθώς και οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ.

Πώς κινούνται τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Με το συλλαλητήριο άνοιξαν οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας.
Με στάσεις εργασίας συμμετέχουν στην απεργία οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες προκειμένου να διευκολύνουν τη συμμετοχή των απεργών στις συγκεντρώσεις.
Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ κινούνται από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, ενώ τα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ) λειτουργούν από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.
Στη Θεσσαλονίκη τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ κινούνται με προσωπικό ασφαλείας, με τη νυχτερινή λεωφορειακή γραμμή Νο 78Ν (ΚΤΕΛ – Αεροδρόμιο) να λειτουργεί κανονικά, όπως και τα ειδικά διαμορφωμένα λεωφορεία για τη δωρεάν μετακίνηση των ατόμων με αναπηρία.
Επίσης, δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα σιδηροδρομικό δρομολόγιο σε όλο δίκτυο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ κατά τη διάρκεια της απεργίας δεν θα εξασφαλίζεται η κυκλοφορία για τους συρμούς του μετρό στο τμήμα Δ. Πλακεντίας – Αεροδρόμιο.
Οι βραδινές αμαξοστοιχίες 600 και 601 από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αντίστοιχα, θα κυκλοφορήσουν μετά τη λήξη της απεργίας (Πέμπτη προς Παρασκευή).
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...