9 Φεβ 2017

Ο Τραμπ δίνει άδεια διέλευσης στον Dakota Pipeline από τη γη των Ινδιάνων στη Βόρεια Ντακότα

Πλήρη ανατροπή, όπως άλλωστε είχε υποσχεθεί από τις πρώτες κιόλας μέρες ανάληψης των καθηκόντων του ο Ντόναλντ Τραμπ, έρχεται στο θέμα της πρόσβασης του πετρελαιαγωγού Dacota Pipe Line σε εδάφη της φυλής των αυτοχθόνων της φυλής Σίου, στη Βόρεια Ντακότα. Αξίζει δε να σημειωθεί πως ΜΜΕ είχαν αναφέρει πως ο Τραμπ διέθετε μετοχές στην εταιρεία που κατασκευάζει και θα επωφεληθεί από τον αγωγό.
Ο πετρελαιαγωγός Dakota Access Pipeline, ιδιοκτησίας της εταιρείας Energy Transfer Partners LP με έδρα το Τέξας, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί εκτός από ένα τμήμα του που θα περνούσε κάτω από τη Λίμνη Οάχε, ενός ταμιευτήρα νερού που δημιουργήθηκε από ένα φράγμα στον ποταμό Μιζούρι.
Η φυλή της εθνοτικής ομάδας των Σιού και οι οικολόγοι διαδηλώνουν για το έργο αξίας 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων (3,56 δις ευρώ), καταγγέλοντας ότι μπορεί να ρυπάνει την πηγή νερού της φυλής και να καταστρέψει ιερούς για τη φυλή τόπους. Η διαδήλωση έχει προσελκύσει την υποστήριξη χιλιάδων που έχουν σπεύσει στη Βόρεια Ντακότα για να διαδηλώσουν εναντίον της ολοκλήρωσης του αγωγού.
Η είδηση έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων, τόσο από τα μέλη της φυλή των Σιού, όσο και από τους ακτιβιστές που στέκονται στο πλευρό τους. Δεν είναι απίθανο μάλιστα να συνεχιστούν, μαζί με τα έργα, και οι διαμαρτυρίες στην περιοχή «Standing Rock», όπου διαμένουν οι ιθαγενείς. Για πολλούς μήνες, χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στην περιοχή, διαμαρτυρόμενοι για τα έργα. Παρά το κρύο, το χιόνι αλλά και την αστυνομική βία, ακτιβιστές και ινδιάνοι δεν υποχωρούσαν.
Οι λόγοι που ο αγωγός έχει μετατραπεί σε αμφιλεγόμενο ζήτημα, αφορά επίσης την καταπάτηση εδαφών των αυτοχθόνων που προστατεύονται με συνθήκη του 19ου αιώνα.
Πηγή : http://www.huffingtonpost.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...