Tρόποι αξιοποίησης των τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στη Διδακτική Πράξη θα παρουσιαστούν και θα αναδειχθούν στο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Εκπαιδευτικών για τις ΤΠΕ, που θα πραγματοποιηθεί στη Σύρο από 28 έως 30 Απριλίου 2017.
Το συνέδριο διοργανώνουν η Ελληνική Ένωση για την αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Εκπαίδευση e-Δίκτυο-ΤΠΕ-Ε, Πανελλήνια Ένωση εκπαιδευτικών για τις Φυσικές Επιστήμες «Μιχάλης Δερτούζος», το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ο Σύλλογος Επιμορφωτών για την αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση, υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Τη διοργάνωση υποστηρίζουν η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης. Συντονιστής είναι ο Υπεύθυνος Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών στο Νομό Κυκλάδων, Νίκος Τζιμόπουλος.
Αξιοποίηση των ΤΠΕ στη Διδακτική Πράξη
Στόχος του συνεδρίου είναι ο γόνιμος προβληματισμός και ο δημιουργικός διάλογος αναφορικά με την εφαρμογή των «Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση» (ΤΠΕ-Ε), καθώς και τις σύγχρονες πρακτικές έτσι όπως διαμορφώνονται στη σχολική πραγματικότητα. Ιδιαίτερα στοχεύει στην ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών προς την κατεύθυνση ανάδειξης των θεμάτων διδακτικής μεθοδολογίας με την αξιοποίηση των ΤΠΕ.
Το 9ο συνέδριο απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς όλων των γνωστικών αντικειμένων της Προσχολικής και Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, της Δευτεροβάθμιας Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, της Ειδικής Αγωγής, στους Επιμορφωτές των ΤΠΕ, καθώς και στους Σχολικούς Συμβούλους και στα Στελέχη Εκπαίδευσης. Επιπρόσθετα αναζητά τη βέλτιστη συμβολή των ΤΠΕ στα ειδικευμένα σχολεία όπως αυτά των Παλιννοστούντων, τα Πολυπολιτισμικά Σχολεία, τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία, τα Ολοήμερα Δημοτικά κ.ά.
Η διοργάνωση αφορά τόσο τη Δημόσια όσο και την Ιδιωτική Εκπαίδευση, που αναζητά τρόπους αξιοποίησης των ΤΠΕ για τη βελτίωση της Μαθησιακής και Διδακτικής Διαδικασίας και την καλύτερη οργάνωση της Εκπαιδευτικής κοινότητας (Παιδαγωγική αξιοποίηση των λογισμικών, χρήση του διαδικτύου στη διδακτική πράξη, υπηρεσίες του WEB 2.0).
Συνολικά, θα διεξαχθούν 24 βιωματικά εργαστήρια στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ερμούπολης, στα Εργαστήρια Πληροφορικής Σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στην Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Κωνσταντίνος Τουλούπης».
Σημειώνεται ότι το Συνέδριο με έδρα τη Σύρο επαναλαμβάνεται ανά δύο έτη, ενώ φέτος θα πραγματοποιηθεί νωρίτερα λόγω των πανελλαδικών εξετάσεων.
Εκπαιδευτικό Λογισμικό και υπηρεσίες στήριξης του εκπαιδευτικού έργου
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα γίνουν παρουσιάσεις διδασκαλιών με αξιοποίηση των ΤΠΕ που πραγματοποιήθηκαν από εκπαιδευτικούς σε σχολικά εργαστήρια ή και στις τυπικές αίθουσες διδασκαλίας, σενάρια διδασκαλίας μαθημάτων, επιμορφώσεις εκπαιδευτικών, καθώς και εξ’ αποστάσεις τηλεκπαιδεύσεις. Η θεματολογία περιλαμβάνει επίσης υπηρεσίες υποστήριξης σχολείων και εκπαιδευτικών. Τεχνική Υποστήριξη. Υποστήριξη παιδαγωγικού έργου, θεωρητική στήριξη και μεθοδολογία για την ένταξη των ΤΠΕ στη διδακτική πράξη, αξιολόγηση Εκπαιδευτικού Λογισμικού, Ανάπτυξη και Αξιοποίηση ΕΛ/ΛΑΚ, Θέματα Εκπαιδευτικής Πολιτικής στις ΤΠΕ, Διαδραστικούς πίνακες, Εκπαιδευτική Ρομποτική, Αξιοποίηση των μαθησιακών αντικειμένων του «Φωτόδεντρου» και Εκπαιδευτική Καινοτομία.
Διαδίκτυο
Επιπλέον, οι συμμετέχοντες θα μελετήσουν την εκπαιδευτική χρήση του Διαδικτύου, θα σχεδιάσουν και θα υλοποιήσουν δικτυακούς τόπους με σχετικό περιεχόμενο και θα συζητήσουν για θέματα ασφάλειας. Μεταξύ άλλων, θα παρουσιαστούν με χρήση Διαδικτύου στα Σχολεία, ενώ θα αναδειχθούν συνεργασίες σχολείων, μαθητών για την εκπόνηση εργασιών με τη χρήση του Διαδικτύου, Υπηρεσίες Κοινωνικής Δικτύωσης (Web 2.0), εφαρμογές Web 2.0 στα εργαστήρια, με δραστηριότητες και φύλλα εργασίας και δράσεις eTwinning.
8ος Διαγωνισμός Ελληνόφωνων Εκπαιδευτικών Ιστότοπων
Στο πλαίσιο του 9ου Συνεδρίου στη Σύρο θα διεξαχθεί από την «Ελληνική Ένωση για την Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Εκπαίδευση» (e-Δίκτυο-ΤΠΕ-Ε) και την Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών για τις Φυσικές Επιστήμες «Μιχάλης Δερτούζος» σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ) ο 8ος Διαγωνισμός Ελληνόφωνων Εκπαιδευτικών Ιστότοπων.
Στον διαγωνισμό συμμετέχουν ιστοσελίδες Σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγείων, Δημοτικών), Σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνασίων, Γενικών Λυκείων, ΕΠΑΛ, ΣΔΕ, ΕΚ, ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής), Υποστηρικτικών δομών της Εκπαίδευσης (ΚΕΠΛΗΝΕΤ, ΕΚΦΕ, ΣΣΝ, ΚΠΕ, ΣΕΚ, ΚΕΔΔΥ, ΚΕΣΥΠ κ.ά.), Διοικητικών μονάδων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης καθώς και Προσωπικών και Ομαδικών Ιστότοπων Εκπαιδευτικών.
Σκοπός του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη όλων των ποιοτικών Διαδικτυακών Ιστότοπων που παρέχουν εκπαιδευτικές – παιδαγωγικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, η ηθική και η υλική -έστω και συμβολικά- επιβράβευσή τους. Ταυτόχρονα αποτελεί ένα σημαντικό κίνητρο για τους εκπαιδευτικούς και αφορμή για την ενασχόληση και επιμόρφωση τους σε θέματα Πληροφορικής, ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για τη λειτουργία της εκπαίδευσης και την επικοινωνία της με όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και το ευρύ κοινό.
Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν οι Ελληνόφωνοι Εκπαιδευτικοί Ιστότοποι που θα είναι ενεργοί τουλάχιστον μέχρι και την ημερομηνία αξιολόγησής τους στις προαναφερόμενες κατηγορίες για τις οποίες θα απονεμηθούν αντίστοιχα βραβεία και έπαινοι.
Οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί Ιστότοποι ως δυναμικά εργαλεία εξελίσσονται, βελτιώνονται συνεχώς και πέραν της καταληκτικής ημερομηνίας της αίτησης συμμετοχής. Οι κρίσεις σε κάθε φάση διαρκούν περίπου ενάμιση μήνα και επομένως και σε αυτό το χρονικό διάστημα οι εκπαιδευτικοί - υπεύθυνοι των ιστοσελίδων μπορούν να τους βελτιώνουν έτσι ώστε κατά τις ημέρες της αξιολόγησης να είναι όσο το δυνατόν πιο ενημερωμένοι και ποιοτικοί.
Πηγή : http://www.koinignomi.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου