24 Απρ 2017

Γιώργος Λεονταρίτης από τη Μήλο: «Οι λιμενικές υποδομές των νησιών χρειάζονται άμεσες επεμβάσεις»

Οι μεταφορές, οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας για την ακτοπλοΐα και οι λιμενικές υποδομές στο Νότιο Αιγαίο ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης στο 2ο Διεθνές συνέδριο με τίτλο «Λιμάνια, Θαλάσσιες Μεταφορές & Νησιωτικότητα: Περιβάλλον, Καινοτομία, Επιχειρηματικότητα» που έγινε στη Μήλο.
Όσον αφορά στα υδατοδρόμια, ο κ. Λεονταρίτης κάλεσε τον υφυπουργό κ. Σαντορινιό (που ήταν παρών) να συμβάλλει στην επίσπευση των διαδικασιών για την ψήφιση του νομοθετικού πλαισίου, ώστε να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη αναπτυξιακή πρόταση.
Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στην ανάγκη επανασχεδιασμού των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, με την ενεργή συμμετοχή και συμβολή και των τοπικών φορέων, υποστηρίζοντας ότι «το υψηλό κόστος των μεταφορών καθιστά τα νησιά μας μη ανταγωνιστικά, σε σχέση με άλλους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας».
Επίσης, τόνισε ότι χρειάζονται άμεσες επεμβάσεις στις λιμενικές υποδομές των νησιών, οι οποίες - σε σύγκριση με άλλες περιοχές - υπολείπονται, τόσο στον τομέα της κρουαζιέρας, όσο και στον τομέα του yachting.
Ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να είναι συντονιστής στην εκπόνηση μελέτης για τη χρησιμοποίηση του LNG (φυσικού υγροποιημένου αέριου) στην ελληνική ακτοπλοΐα και κατέληξε με τα πλήγματα που έχει δεχθεί ο νησιωτικός χώρος (αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, μείωση επιδοτήσεων στην ακτοπλοΐα και στις αεροπορικές συνδέσεις κτλ.), ζητώντας από τον κ. Σαντορινιό να ληφθούν μέτρα υπέρ της νησιωτικότητας.
leontaritis synedrio milos 2
Η «ταυτότητα» του Συνεδρίου
Το συνέδριο συνδιοργάνωσε το Ενεργειακό & Περιβαλλοντικό Γραφείο Αιγαίου, το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων ΔΑΦΝΗ και το δημοσιογραφικό portal Energypress, υπό την αιγίδα του Δήμου Μήλου, του Λιμενικού Ταμείου Μήλου και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικών Υποθέσεων Νεκτάριος Σαντορινιός, ενώ συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστος Λαμπρίδης, ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, ο αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών, Ακτοπλοΐας και Επικοινωνιών Γιάννης Μαργαρίτης, ο έπαρχος Μήλου Νίκος Βενάκης και ο δήμαρχος Μήλου Γεράσιμος Δαμουλάκης.
Εισηγητές του συνεδρίου ήταν σπουδαίοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και στόχος του ήταν να αναδείξει το ζωτικό ρόλο των λιμένων και της ναυτιλίας στη χάραξη μιας αναπτυξιακής στρατηγικής στον ευρωπαϊκό και μεσογειακό χώρο, η οποία θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των περιφερειών και θα βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα των οικονομικών συντελεστών στο πλαίσιο της Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Ειδικότερα, παρουσιάστηκαν οι εξελίξεις και η πρόοδος που έχει συντελεστεί στους παρακάτω τομείς: υποδομές στα λιμάνια για νέα καύσιμα (φυσικό αέριο, LNG), υποδομές για ηλεκτροκίνηση πλοίων (cold ironing), συστήματα διαχείρισης της ενέργειας στα λιμάνια, retrofitting πλοίων για υποδοχή νέων καυσίμων, πράσινα λιμάνια και μαρίνες (μείωση του οικολογικού αποτυπώματος), πιλοτικές εφαρμογές σε νησιωτικά λιμάνια, κατάρτιση και ενίσχυση ικανότητας στο τοπικό επίπεδο
Πηγή : http://www.naxostimes.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...