27 Απρ 2017

Χατζημάρκος - Ζαννετίδης έθεσαν στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα

Σε σύσκεψη του ΔΣ της ΕΝΠΕ με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου, συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος και ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα & Γαστρονομίας κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης, στα γραφεία της ΕΝΠΕ την Τετάρτη.

Η χθεσινή επίσκεψη του κ. Αποστόλου στα γραφεία της ΕΝΠΕ, μαζί με τους  Γραμματείς του Υπουργείου κ. κ. Ν. Αντώνογλου και Χ. Κασίμη, πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης του ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.  

Στην διάρκεια της σύσκεψης, εκτός από τα γενικότερα θέματα που τέθηκαν από την πλευρά της Ένωσης Περιφερειών,  που απασχολούν αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς, τόσο ο Περιφερειάρχης κ. Γ. Χατζημάρκος όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Φ. Ζαννετίδης, έθεσαν στον Υπουργό μια σειρά από θέματα του πρωτογενούς τομέα, ειδικά για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. 

Ειδικότερα, τέθηκε το πρόβλημα που έχει ανακύψει όσον αφορά τη δακοκτονία και ζητήθηκε από τον Υπουργό η έκδοση απόφασης για παρέκκλιση, ως προς την προϋπόθεση ύπαρξης πιστοποιητικού Επιθεώρησης για τα δυναδοτούμενα από γεωργικό ελκυστήρα ψεκαστικά μηχανήματα, στην διαδικασία αναδόχου για τη δακοκτονία, στα νησιά της Περιφέρειας. Επειδή στο Νότιο Αιγαίο δεν υπάρχει αδειοδοτημένος Σταθμός Επιθεώρησης Εξοπλισμού Εφαρμογής Γεωργικών Φαρμάκων, με αποτέλεσμα όλα τα παραπάνω μηχανήματα να μην έχουν την απαιτούμενη πιστοποίηση, είναι ορατός ο κίνδυνος να μην αναδειχθεί ανάδοχος για την δακοκτονία, για το έτος 2017 στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Ζητήθηκε επίσης να υπάρξει χρηματοδότηση και  από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 για τα Διαχειριστικά Σχέδια των βοσκοτόπων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, λόγω της νησιωτικότητας.

Τέλος, επισημάνθηκαν τα προβλήματα που απορρέουν από την ένταξη γεωργικής γης στους δασικούς χάρτες. 

Από την πλευρά του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όσον αφορά το θέμα των δασικών χαρτών, είπε ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα συνεχίσουν την διαδικασία αίτησης ενιαίας ενίσχυσης, όπως ακριβώς γινόταν μέχρι σήμερα.
Όσον αφορά την υλοποίηση του ΠΑΑ 2014 – 2020, η επιτάχυνση της οποίας ήταν ένα θέμα που τέθηκε συνολικά από την ΕΝΠΕ, ο κ. Αποστόλου είπε ότι πρόκειται να ανοίξει άμεσα το Μέτρο της μεταποίησης.

Συμφωνήθηκε επίσης το επόμενο διάστημα να επισκεφθούν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οι κκ Χατζημάρκος και Ζαννετίδης, για συζήτηση και λήψη αποφάσεων εφ’ όλων των ζητημάτων, καθώς επίσης και για την υλοποίηση μεγάλων έργων που αφορούν την αγροτική ανάπτυξη στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Όσον αφορά το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020,  στη χθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε να συσταθεί κοινή ομάδα εργασίας του Υπουργείου και της Ένωσης Περιφερειών, η οποία, θα παρακολουθεί σε τακτά διαστήματα την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος, συμβάλλοντας στη γρήγορη και αποτελεσματική απορρόφηση των πόρων του.
Πηγή : http://www.grafida.net/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...