28 Απρ 2017

«Τα ελαιόδενδρα της Νάξου κινδυνεύουν να αφανιστούν»

Η επίσκεψη μου στην Νάξο τις ημέρες του Πάσχα μού έδωσε την ευκαιρία να ενημερωθώ για ένα πολύ σοβαρό θέμα πού αφορά την ασθένεια πού έχει προσβάλλει τα ελαιόδεντρα όλης της Νάξου.
Συγκεκριμένα ένα σκουλήκι πού μεταδόθηκε από εκτός Νάξου μεταφερμένη ποικιλία προσβάλλει το ελαιόδεντρο και τελικά το καταστρέφει.
Ένας αγρότης της Νάξου με βεβαίωνε με αγωνία ότι σε δέκα χρόνια ο ελαιώνας της Τραγαίας δεν θα υπάρχει. Η ιδέα βέβαια και μόνο μας τρομάζει. Θα είναι μία ανεπανόρθωτη καταστροφή για τη φύση καί την πρωτογενή παραγωγή της Νάξου.
Τότε τι γίνεται; Αντιμετωπίζεται το πρόβλημα; Δύσκολα αλλά τρόπος υπάρχει με ενημέρωσε γνώστης του θέματος.
Κατ’ αρχήν χρειάζεται προσωπική και επισταμένη φροντίδα εκ μέρους του καλλιεργητή πού περιλαμβάνει κλάδεμα κόψιμο λεπτών κλαδιών και απομάκρυνση των κομμένων δένδρων, αλλά κύρια κρατική φροντίδα που αφορά ψέκασμα όλου του δένδρου τρεις φορές τον χρόνο με ειδικά φάρμακα.
Τι έχει γίνει από αυτά μέχρις σήμερα; Φοβάμαι απολύτως τίποτα.
Η καταστροφή των ελαιώνων της Νάξου θα αποτελέσει ανεπανόρθωτη φυσική και παραγωγική συμφορά. Οι υπεύθυνες πολιτειακές και δημοτικές αρχές αλλά και κοινωνικοί φορείς πρέπει να ενεργοποιηθούν και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα πριν πάρει ανεξέλεγκτες και καταστροφικές για τον τόπο διαστάσεις.
Γιάννης Βλασερός
Γραμματέας του Τομέα Πολιτικής Νησιωτικών Χώρων ΠΑΣΟΚ
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...