27 Απρ 2017

Αίτημα για δωρεάν ίντερνετ από τους δημάρχους 13 μικρών νησιών

Υπογραμμίζοντας ότι η Κεντρική Διοίκηση μάλλον τους έχει στρέψει την πλάτη, οι δήμαρχοι δεκατριών μικρών νησιωτικών δήμων υπογράφουν από κοινού αίτημα προς τους αρμόδιους υπουργούς για την παροχή στους κατοίκους των νησιών αυτών δωρεάν πρόσβασης στο ίντερνετ. Όπως αναφέρουν πρόκειται για ένα καθολικό αίτημα, αφορμή του οποίου στάθηκε η εξαγγελία περί δορυφορικού τηλεοπτικού σήματος στα νησιά αυτά.
Το κείμενο της επιστολής:
Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,
Πριν από ένα χρόνο περίπου, οι 13 Δήμαρχοι νησιών με λιγότερους από 1000 κατοίκους, έχοντας διαπιστώσει ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι κοινά, σχεδόν στο σύνολο τους, αποφασίσαμε να ενεργήσουμε συλλογικά με σκοπό την άμεση και αποτελεσματική επίλυση τους, αρχής γενομένης απ την συνάντηση στο Υπουργείο Εσωτερικών με τον Υπουργό στον οποίο καταθέσαμε τις προτάσεις μας οι οποίες και συμπεριελήφθησαν ακέραιες στο νομοσχέδιο του Υπουργείου.
Η ίδια ανάγκη για διεκδίκηση και για κατοχύρωση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης των δημοτών μας, μας παρακίνησε να απευθυνθούμε σε εσάς αυτή τη φορά για ένα πολύ σημαντικό, μα πάνω απ όλα δίκαιο αίτημα.
Δυστυχώς το μέγεθος των νησιών μας και η γεωγραφική τους θέση αντιστρατεύεται την όποια μέριμνα απ την πλευρά μας να βελτιώσουμε τις συγκοινωνίες, την επικοινωνία, την παροχή πολύ σημαντικών υπηρεσιών ζωτικής σημασίας και κατά συνέπεια να επιτύχουμε την αξιοπρεπή διαβίωση, κυρίως των νέων ανθρώπων, που με δική τους επιλογή, παραμένουν στον τόπο τους και αντιστέκονται ακόμη στη γενικευμένη τάση φυγής που επικρατεί αυτή τη περίοδο στην πατρίδα μας και πλήττει ανεπανόρθωτα την παραγωγική της δυνατότητα.
Σήμερα, η τεχνολογική πρόοδος είναι τέτοια που δύναται να μειώσει σημαντικά αυτή την απόσταση και να υποκαταστήσει τα μεταφορικά μέσα και τις διάφορες καθημερινές ανάγκες των πολιτών σε αρκετά σημαντικό βαθμό ώστε να νιώθουν και αυτοί ισότιμοι με τους υπόλοιπους και όχι τρίτης κατηγορίας, όπως συνηθίζεται να λέγεται.
Η απόφαση σας πρόσφατα να παρέχετε δωρεάν δορυφορική λήψη τηλεοπτικού σήματος εκεί όπου δεν υπήρχε η δυνατότητα αυτή, και λίγο πριν, η παροχή γρήγορου ίντερνετ στις απομακρυσμένες περιοχές, μας γέμισε χαρά αλλά και αισιοδοξία, επειδή ακριβώς μας δείξατε ότι η έγνοια της Πολιτείας για τους ακρίτες της είναι υπαρκτή και συνοδεύεται από ανάλογες πολιτικές πρωτοβουλίες που προάγουν το αίσθημα της ασφάλειας και μας φέρνουν πιο κοντά με τον υπόλοιπο κόσμο.
Μέσα σ’ αυτό το πνεύμα λοιπόν, σας καταθέτουμε το καθολικό αίτημα των κατοίκων που εκπροσωπούμε για μια πολύ σημαντική ψηφιακή υπηρεσία η οποία θα αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο την πολιτική στήριξης της περιφέρειας, η ενίσχυση της οποίας αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης σας και αφορά την δωρεάν πρόσβαση στο ιντερνέτ (Free Wi-Fi) για όλους τους κατοίκους των νησιών με τις ίδιες ιδιαιτερότητες.
Είναι γεγονός πως η οικονομική ασφυξία είναι τέτοια που δεν επιτρέπει σε όλους μας τη δυνατότητα της ισότιμης πρόσβασης στο πιο πολύτιμο, κατά γενική ομολογία, ψηφιακό εργαλείο του σύγχρονου παγκόσμιου πολιτισμού, κάτι που εκ των πραγμάτων οδηγεί σε ανισότητες και δεν περιποιεί τιμή κανενός, συμπεριλαμβανομένων και ημών, απ΄ τη χρονική στιγμή που γινόμαστε αποδέκτες αυτού του προβλήματος.
Δεν πρόκειται για ειδική αλλά για την ίση μεταχείριση ανθρώπων που είναι συνεχώς εκτεθειμένοι στον κίνδυνο του συγκοινωνιακού αποκλεισμού, που στερούνται τις ίδιες δυνατότητες νοσοκομειακής περίθαλψης, που μαστίζονται από το υψηλό κόστος διαβίωσης, ( παρόλο που έχει γίνει πολύς λόγος τα τελευταία χρόνια για το μεταφορικό ισοδύναμο, δεν έχει υπάρξει κανένα αποτέλεσμα), και που δεν έχουν την επιλογή της αυτόνομης μετακίνησης, π.χ. από ένα μικρό χωριό προς μία μεγαλύτερη πόλη προκειμένου να έχουν άμεση πρόσβαση στα δημόσια αγαθά που προσφέρει η πατρίδα μας στους υπόλοιπους πολίτες της. Καθώς μελετάτε την πρόταση μας αυτή θα θέλαμε να έχετε στο νου σας ότι το επίπεδο του σύγχρονου πολιτισμού μιας χώρας καταδεικνύεται από τον τρόπο που αυτή αντιμετωπίζει τους αδύναμους πολίτες της.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι εσάς θα σας «αγγίξει» αυτή η διαχρονική αδικία που αισθάνεται και ο τελευταίος κάτοικος των νησιών μας, τα περισσότερα απ’ τα οποία αποτελούν σύνορα της χώρας και που μόνο για το λόγο αυτό θα ΄πρεπε, αντί να ικετεύουν, να είναι οι πρώτοι αποδέκτες πολιτικών πρωτοβουλιών και δράσεων για την ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής τους ζωής, κάτι που θα αποτελέσει το πιο ισχυρό πολιτικό αντίμετρο, το αμυντικό ανάχωμα στην απληστία και στον επεκτατισμό των γειτόνων μας που καιροφυλακτούν με τρόπο ολοένα και πιο προκλητικό.
Οι μέχρι τώρα πορεία σας αλλά και οι πολιτικές σας επιλογές, δυναμώνουν την ελπίδα μας για ικανοποίηση αυτού του πολύ σημαντικού, για τους κατοίκους μας, αιτήματος που σας καταθέτουμε. Το ζητάμε ως αντιστάθμισμα για όλα εκείνα που δεν μπορεί, εκ των πραγμάτων, να μας παρέχει το κράτος και για τα οποία δείχνουμε κατανόηση και σιδηρά υπομονή όλα αυτά τα χρόνια.
Με εκτίμηση
Οι Δήμαρχοι,
Λειψών Φώτης Μάγγος
Γαύδου Ευαγγελία Καλλινίκου
Χάλκης Μιχάλης Πατρός
Αγαθονησίου Ευάγγελος Κόττορος
Τήλου Μαρία Καμμά
Αγίου Ευστρατίου Κάκαλη Μαρί
Ανάφης Ρούσσος Ιάκωβος
Σικίνου Μαράκης Βασίλης
Ψαρών Βρατσάνος Κωνσταντίνος
Μεγίστης Σαμψάκος Γιώργος
Φολεγάνδρου Βενιός Ελευθέριος
Οινουσών Βογιατζής Στέφανος
Κιμώλου Βεντούρης Κωνσταντίνος
Πηγή : http://www.grafida.net/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...