26 Απρ 2017

«Πορεία για το ψωμί» 225 χλμ. στην Υεμένη- Δραματική έκκληση του ΟΗΕ video

Στο λιμάνι της Χοντέιντα στην Υεμένη έφτασαν περίπου 25 νεαροί από την αραβική χώρα, μετά από μία εξαήμερη πορεία από την πρωτεύουσα της χώρας Σανάα, στην προσπάθειά τους να επιστήσουν την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στην απελπιστική ανθρωπιστική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.
Κρατώντας σημαίες στις οποίες ήταν ζωγραφισμένα καρβέλια ψωμί, οι συμμετέχοντες στην πορεία ζήτησαν να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί και οι συγκρούσεις στο λιμάνι της Χοντέινα, τη βασική πύλη εισόδου προϊόντων και ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υεμένη. Η Χοντέιντα ελέγχεται από τους σιίτες αντάρτες Χούτι, όπως και η πρωτεύουσα Σανάα.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο ΟΗΕ είχε ζητήσει από τον αραβικό συνασπισμό που επιχειρεί εναντίον των Χούτι στην Υεμένη να μην βομβαρδίζει τη Χοντέιντα.

«Το λιμάνι δεν έχει καμία σχέση με τον πόλεμο. Ας πολεμήσουν αλλού, αλλά δεν πρέπει να πειράξουν το λιμάνι. Χρησιμεύει στις γυναίκες, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους μας», δήλωσε ο Άλι Μοχάμεντ Γιαχία που περπατούσε επί έξι ημέρες από τη Σανάα ως τη Χοντέιντα.

Εξάλλου, την Τρίτη η Διεθνής Αμνηστία προειδοποίησε ότι μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του λιμανιού αυτού «θα προκαλούσε καταστροφές πολύ πέρα από τη Χοντέιντα, διότι η πόλη είναι μια κρίσιμη γέφυρα για την πρόσβαση διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας που σώζει ζωές» στην Υεμένη.Η χώρα σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο, ενώ από τον Μάρτιο του 2015 έχει επέμβει ένας αραβικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία διεξάγοντας αεροπορικούς βομβαρδισμούς προκειμένου να εκδιώξει τους σιίτες αντάρτες Χούτι, που υποστηρίζονται από το Ιράν και οι οποίοι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό του την πρωτεύουσα Σανάα και άλλες περιοχές της χώρας.
 
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και την αναμετάδοση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τις μάχες έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 7.700 άνθρωποι, ενώ 19 εκατομμύρια, δηλαδή το 60% του πληθυσμού, ζουν σε κατάσταση επισιτιστικής ανασφάλειας.

Ένας εκπρόσωπος διέψευσε ότι ο αραβικός συνασπισμός προετοιμάζει επίθεση εναντίον της Χοντέιντα, αν και έχει εξαπολύσει επιθέσεις κατά μήκος της Ερυθράς Θάλασσας για να εκδιώξει από την περιοχή τους Χούτι.

ΟΗΕ: Ένα παιδί κάτω των 5 ετών πεθαίνει κάθε 10 λεπτά

 

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έκρουσε σήμερα τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στην Υεμένη, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να χρηματοδοτήσει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην εμπόλεμη αυτή χώρα προκειμένου να τερματιστεί η πιο μεγάλη επισιτιστική κρίση στον κόσμο.


«Ο λιμός μπορεί να αποφευχθεί, αν δράσουμε άμεσα», δήλωσε ο Γκουτέρες κατά την έναρξη μιας συνόδου σε επίπεδο υπουργών με θέμα την ανθρωπιστική κατάσταση στην Υεμένη, που πραγματοποιείται στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη με την υποστήριξη της Ελβετίας και της Σουηδίας. «Βλέπουμε μια ολόκληρη γενιά να λιμοκτονεί. Πρέπει να δράσουμε τώρα για να σώσουμε ζωές», τόνισε.

Ο ΟΗΕ ζήτησε στις αρχές Φεβρουαρίου 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια (2 δισεκατομμύρια ευρώ) για να μπορέσει να βοηθήσει φέτος 12 εκατομμύρια ανθρώπους που πλήττονται από τον εμφύλιο στην Υεμένη, όμως προς το παρόν έχει καταφέρει να συγκεντρώσει μόλις το 15% του ποσού αυτού, εξήγησε ο Γκουτέρες.

«Η Υεμένη είναι η σημαντικότερη ανθρωπιστική κρίση αυτή την περίοδο», επεσήμανε από την πλευρά του ο επικεφαλής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Στίβεν Ο’ Μπράιεν, υπογραμμίζοντας τον «κίνδυνο λιμού».

«Μπορούμε να αποφύγουμε τον λιμό», τόνισε, ζητώντας από τους δωρητές να επιδείξουν μεγαλύτερη γενναιοδωρία και από τις αντιμαχόμενες πλευρές να σταματήσουν τις συγκρούσεις.

Περίπου 19 εκατομμύρια άνθρωποι στην Υεμένη, δηλαδή σχεδόν τα δύο τρίτα του πληθυσμού της χώρας, έχουν ανάγκη άμεση από ανθρωπιστική βοήθεια, τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ. Περίπου 17 εκατομμύρια υποφέρουν από τον λιμό, γεγονός που σημαίνει ότι η χώρα αντιμετωπίζει «τη μεγαλύτερη επισιτιστική κρίση στον κόσμο», πρόσθεσε.

Η κατάσταση των παιδιών είναι ακόμη πιο ζοφερή: «ένα παιδί μικρότερο των 5 ετών πεθαίνει κάθε 10 λεπτά στην Υεμένη από αίτια που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν», καταγγέλλει.

Η χώρα σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο, ενώ από τον Μάρτιο του 2015 έχει επέμβει ένας αραβικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία διεξάγοντας αεροπορικούς βομβαρδισμούς προκειμένου να εκδιώξει τους σιίτες αντάρτες Χούτι, που υποστηρίζονται από το Ιράν και οι οποίοι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό του την πρωτεύουσα Σανάα και άλλες περιοχές της χώρας.

Η Υεμένη εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τις εισαγωγές προϊόντων, μεγάλο μέρος των οποίων φτάνουν στο λιμάνι της Χοντέιντα. Ο ΟΗΕ έχει ζητήσει από τον σουνιτικό συνασπισμό να μην βομβαρδίζει το λιμάνι αυτό που ελέγχεται από τους Χούτι.

«Αν αποκλειστεί η πρόσβαση στο λιμάνι αυτό, ακόμη και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, η ανθρωπιστική κατάσταση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται, κυρίως στη βόρεια Υεμένη», υπογράμμισε σήμερα ο Ελβετός υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Μπούρκχαλτερ
Πηγή : https://www.thepressproject.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...