25 Απρ 2017

Ένα πανέμορφο γερό σκαρί«Άγιος Γεώργιος 3»

(Το κείμενο και οι φωτογραφίες απευθύνονται και είναι αφιερωμένα, σε όσους τους αρέσουν τα κομψοτεχνήματα της ναυτικής τέχνης και οι όμορφες εικόνες…)
Στο λιμάνι του Γαυρίου, εκεί κοντά στην βόρεια προβλήτα, λικνίζεται νωχελικά και… προκλητικά μια «κούκλα της θάλασσας». Ένα πανέμορφο γερό σκαρί, φρεσκοβαμμένο, καλοδιατηρημένο και έτοιμο να ξανοιχτεί στα κυκλαδίτικα νερά. Δεν γίνεται να μην το προσέξει κανείς.
Βγαίνοντας ή μπαίνοντας στο βαπόρι, ή ακόμα  κάνοντας βόλτα στο μόλο, το μάτι σου θα πέσει πάνω στα χρώματα της κουβέρτας, στην όμορφη λαγουδέρα και στην δυνατή πλώρη του.
Είναι το επαγγελματικό αλιευτικό σκάφος που ακούει στο όνομα «Άγιος Γεώργιος 3» και ανήκει στον Γιώργο Συριγο. Ψαρά από οικογένεια ψαράδων, εδώ και τρεις γενιές.
Το όμορφο καΐκι, έχει μήκος 10,90 μ. πλάτος 4,5 και βύθισμα 2 μ. Κατασκευάστηκε το 1991 στην Αργολίδα στο περίφημο καρνάγιο του Λέκκα, και από τότε έχει οργώσει τα ανδριώτικα - και όχι μόνο - νερά ρίχνοντας οργιές από δίχτυα για ότι καλύτερο προσφέρει η θάλασσα.
Πιάνει ταχύτητα 9 μίλια, με μηχανή Lister 185 ίππων. Είναι όλο «χτισμένο από πεύκο και το κατάστρωμα από ξύλο iroκo. 
Αυτή η «κούκλα» λοιπόν, ετοιμάζεται να… σαλπάρει. Ο Συρίγος την αποχωρίζεται, αναζητώντας ένα πιο μικρό ψαροκάικο.
Εμείς ως γνήσιοι καραβολάτρες ευχόμαστε τρία πράγματα:Όποιος αποκτήσει αυτό το όμορφο σκαρί να το προσέχει  και να το φροντίζει για πάντα. Να ταξιδεύει πάντα σε ήρεμες θάλασσες και… να μείνει για πάντα στην Άνδρο για να στολίζει το λιμάνι.
Πηγή : 

to synoro blog

1 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...