29 Απρ 2017

Συνάντηση του Προέδρου της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστού με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γ. Χατζημάρκο

Συνεργασία με τον Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Κώστα Αγοραστό, ο οποίος επισκέυθηκε  τη Ρόδο, είχε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.
Η ατζέντα της συνάντησης περιελάμβανε θέματα  που άπτονται της επικείμενης αλλαγής του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης («Καλλικράτης»), στο σκέλος που αφορά τις Περιφέρειες, καθώς και θέματα σχετικά με το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι Περιφέρειες στην διαδικασία παραγωγικής ανασυγκρότησης, σε συνάρτηση και με το δυσμενές δημοσιονομικό περιβάλλον.
Σε κοινή Συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου ανακοίνωσαν ότι οι 13 Περιφερειάρχες της χώρας έχουν προσκληθεί από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη, 3 Μαΐου 2017, με αντικείμενο την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Τόσο ο κ. Αγοραστός, όσο και ο κ. Χατζημάρκος επεσήμαναν στις δηλώσεις τους ως πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας ξεκινά την συζήτηση για την παραγωγική ανασυγκρότηση, με τους Περιφερειάρχες, απόρροια και αναγνώριση της μέχρι σήμερα λειτουργίας τους, με τρόπο υπεύθυνο, σοβαρό, απαλλαγμένο από ιδεοληψίες και λαϊκισμούς και με μόνο στόχο την στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας, σε επίπεδο Περιφερειών, αλλά και της χώρας συνολικά.
Όπως ανέφερε ο  Πρόεδρος της ΕΝΠΕ κ. Κώστας Αγοραστός, «σε ένα περιβάλλον ασταθές και αβέβαιο, που δημιουργεί κινδύνους και τοξικότητα, οι Περιφέρειες  παρέμειναν και παραμένουν σταθερά προσηλωμένες στο σκοπό τους, με σεβασμό και ενδιαφέρον για τον άνθρωπο και την κοινωνία. Και πετύχαμε πολλά. Ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές για τη χώρα μας αναλάβαμε την προσωπική μας ευθύνη η οποία ανάγεται σε συλλογική και εθνική ευθύνη. Με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, μακριά από τον λαϊκισμό και την μικροπολιτική. Για αυτό και είμαστε αξιόπιστοι συνομιλητές σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην Επιτροπή των Περιφερειών, αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που ο Πρωθυπουργός, τη μεγάλη προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, την ξεκινά με τους 13 Περιφερειάρχες, σε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου την προσεχή Τετάρτη. Εμείς δηλώνουμε παρόντες με προτάσεις. Αυτό που θέλουμε είναι μια παραγωγική επανάσταση, ένα μοντέλο που θα δίνει την δυνατότητα στις εξωστρεφείς, υγιείς δυνάμεις της χώρας να ανασάνουν και να παράγουν, δημιουργώντας εθνικό πλούτο και θέσεις εργασίας».
Αναφερόμενος στη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ενόψει της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε: «Για μας, προϋπόθεση για το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, είναι η περιφερειακή διακυβέρνηση, προκειμένου να μπορεί να είναι αποτελεσματικός ο ρόλος των Περιφερειών στην διαδικασία παραγωγικής ανασυγκρότησης. Πιστεύω ότι αυτή η νέα μεγάλη προσπάθεια του Πρωθυπουργού που ξεκινά σε συνάντηση με τους 13 Περιφερειάρχες της χώρας, σημαίνει πολλά και για τον θεσμό αλλά και για μας τους ίδιους, το πόσο και πώς έχουμε δουλέψει όλο αυτό το διάστημα. Πιστεύω ότι σημαίνει πολλά και για το μέλλον και καταδεικνύει ποια είναι η βαρύτητα του θεσμού που υπηρετούμε, στο μεγάλο στοίχημα που έχει η χώρα να κερδίσει, αυτό της παραγωγικής ανασυγκρότησης, για να βγούμε από το τέλμα στο οποίο βρισκόμαστε. Παραγωγική ανασυγκρότηση, για μας τους Περιφερειάρχες σημαίνει ότι θα πρέπει να αυξηθεί ο βαθμός ελευθερίας της κάθε περιφερειακής αρχής, να αποφασίσει, να σχεδιάσει και να υλοποιήσει δράσεις και πρωτοβουλίες οι οποίες να απαντούν στις ιδιαίτερες προκλήσεις, ευκαιρίες, δυνατότητες και ανάγκες της κάθε περιοχής. Αυτός ο βαθμός ελευθερίας θα πρέπει να είναι και στα τρία επίπεδα, πολιτικό, διοικητικό και οικονομικό».
Σημειώνεται ότι στη διάρκεια της κοινής Συνέντευξης Τύπου, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ κ. Αγοραστός, εξήρε τις επιδόσεις και τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σε μια σειρά από τομείς, αρχής γενομένης από την επιτυχημένη και  αποτελεσματική διαχείριση των κοινοτικών πόρων, όπου η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πέτυχε απορρόφηση 110% των πόρων του ΕΣΠΑ 2007 – 2013, ενώ μέχρι σήμερα έχει προκηρύξει το 76% του νέου ΕΣΠΑ 2014 – 2020. «Η διαχείριση αυτή δίνει προστιθέμενη αξία στην κοινωνία και την οικονομία, όχι μόνο των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, αλλά ολόκληρης της χώρας, μέσα σε ένα πολύ δυσμενές δημοσιονομικό περιβάλλον» ανέφερε χαρακτηριστικά. Συνεχάρη τον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο για την επιθετική τουριστική προβολή, με την οποία στηρίζει και ενισχύει το συγκριτικό πλεονέκτημα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και που αποδείχθηκε άκρως αποτελεσματική, με τον τουρισμό να παραμένει αλώβητος από την γενικότερη οικονομική κρίση. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Αγοραστός στο μεγάλο και φιλόδοξο εγχείρημα της δημιουργίας δικτύου υδατοδρομίων στα νησιά, λέγοντας ότι μία συζήτηση που διαρκεί δεκαετίες η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου την κάνει επιτέλους πράξη και ότι θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να υπάρξει το θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέψει τη λειτουργία τους. Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον ψύχραιμο, υπεύθυνο και σοβαρό τρόπο, με τον οποίο η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διαχειρίστηκε την μεγάλη προσφυγική και μεταναστευτική κρίση
Πηγή : http://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...