25 Απρ 2017

Το γενικό πλάνο της προσωρινής επάνδρωσης των Αστυνομικών Υπηρεσιών στις Κυκλάδες

Aξιοσημείωτη “ανάσα” για τις υπηρεσίες της Αστυνομίας στο νησιώτικο σύμπλεγμα των Κυκλάδων την προσεχή θερινή περίοδο αποτελεί η ολιγόμηνη επάνδρωσή τους με μόνιμο προσωπικό, καθώς όμως και με δόκιμους αστυφύλακες, προκειμένου να ενισχυθεί έτι περισσότερο το αίσθημα ασφάλειας στα νησιά, με φόντο την επικείμενη άνοδο της επισκεψιμότητας.
Η - προσωρινού χαρακτήρα - επάνδρωση που καταγράφεται προς τις Αστυνομικές υπηρεσίες σταδιακά και αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον έως και το τέλος της υψηλής καλοκαιρινής σεζόν, μπορεί να χαρίζει μία “ανάσα” στο ήδη επιφορτισμένο με ιδιαίτερο όγκο δουλειάς, αστυνομικό προσωπικό, ωστόσο, επ΄ ουδενί δεν αποτελεί οριστική λύση στο πρόβλημα της υποστελέχωσης που βιώνουν οι συγκεκριμένες υπηρεσίες στον πολυδιασπασμένο νησιώτικο χώρο.
Με αφορμή τη γνωστοποίηση των πινάκων κατανομής των δόκιμων αστυφυλάκων προς τις Κυκλάδες, καθώς και προς άλλα νησιώτικα συμπλέγματα της χώρας αναφορικά με το τρίμηνο Ιουνίου – Αυγούστου, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων, Βαγγέλης Κεφάλας σκιαγράφησε τη συνολική εικόνα ενίσχυσης των υπηρεσιών στα νησιά για το καλοκαίρι του 2017, ενώ γνωστοποίησε επιπλέον, τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την υποστήριξη της αστυνομικής παρουσίας και σε μικρότερα νησιά που δε διαθέτουν αερολιμένες, με σκοπό την εξυπηρέτηση και διεκπεραίωση του αστυνομικού έργου, προς όφελος μονίμων κατοίκων κι επισκεπτών.
Προσωρινή μετακίνηση μόνιμου προσωπικού για διάστημα τουλάχιστον πέντε μηνών
Η ενίσχυση των υφιστάμενων Υπηρεσιών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κυκλάδων και των κατά τόπους Αστυνομικών Τμημάτων του νομού επιτυγχάνεται με δύο τρόπους και πρωτίστως, με τη μετακίνηση μόνιμου προσωπικού, το οποίο έχει ήδη αρχίσει να φθάνει, με σχετικές αποφάσεις κι εγκρίσεις της Διοίκησης της Ελληνικής Αστυνομίας.
“Εκτός από τους δόκιμους αστυφύλακες (σσ. για τους οποίους μιλά αναλυτικά παρακάτω ο κ Κεφάλας) έχει αποσπαστεί ήδη και θα αποσπαστεί μόνιμο προσωπικό στα νησιά” σημειώνει ο ίδιος ως πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων, γνωστοποιώντας εξ αρχής πως, “Ήδη από 1η Απριλίου σε Σαντορίνη και Μύκονο έχει αποσπαστεί μόνιμο αστυνομικό προσωπικό”.
Σύμφωνα με όσα εξηγεί αναφορικά με τη συλλογιστική και τον τρόπο ενίσχυσης των νησιών, ο κ. Κεφάλας αναφέρει πως, “η μετακίνηση προκύπτει στη λογική της στήριξης των αστυνομικών δυνάμεων στα νησιά και στους νησιώτικους προορισμούς που διαθέτουν αερολιμένες”. Τόνισε δε, πως, “Υπάρχει μία τάση να ενισχύονται αυτές οι περιοχές που έχουν αεροδρόμια και άρα, αυξημένη κινητικότητα, οπότε η Μύκονος και η Σαντορίνη ένεκα των διεθνών αερολιμένων, αλλά και η Πάρος, η Μήλος, η Σύρος και η Νάξος ενισχύονται με κάποιον αριθμό προσωπικού λόγω των αεροδρομίων τους”.
Ως εκ τούτου, προς τα νησιά έχει κατευθυνθεί ήδη αστυνομική δύναμη και ειδικότερα, “προς το Αστυνομικό Τμήμα της Σαντορίνης έχουν έρθουν 19 μόνιμοι Αστυνομικοί για το διάστημα από 6 Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου και στη Μύκονο έχουν έρθει 22 μόνιμοι, αντιστοίχως για το διάστημα από 6 Απριλίου έως και τέλος Οκτωβρίου”. Επιπλέον, αναμένεται νέα μετακίνηση για μικρότερο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα, “στην Πάρο 7 άτομα ως μόνιμο προσωπικό από 1η Ιουνίου έως και 31 Οκτωβρίου, στη Νάξο επίσης 7 αστυνομικοί από 1η Ιουνίου έως 31 Οκτωβρίου, στη Μήλο 4 μόνιμοι αστυνομικοί για το ίδιο χρονικό διάστημα, όπως παρομοίως σε Σύρο και Τήνο (3 άτομα)” γνωστοποίησε ο Βαγγέλης Κεφάλας.
Άφιξη δόκιμων αστυφυλάκων από το πρώτο δεκαήμερο Ιουνίου
Επιπλέον, η Αστυνομική δύναμη των Κυκλάδων αναμένεται να τύχει υποστήριξης από δόκιμους αστυφύλακες, παρά το γεγονός πως, οι ίδιοι, σαφώς και αδυνατούν να καλύψουν το σύνολο του έργου και των καθηκόντων που αναλαμβάνει το σταθερό και μόνιμο αστυνομικό προσωπικό.
“Οι δόκιμοι αστυφύλακες θα επανδρώσουν τις υπηρεσίες μας από το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου” ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων, διευκρινίζοντας παράλληλα πως, βάσει της κατανομής που αποφασίστηκε, “στη Σαντορίνη θα έλθουν 42 δόκιμοι αστυφύλακες, στη Μύκονο 35, στην Πάρο 17, στη Νάξο 9 δόκιμοι, στη Μήλο 10 και στη Σύρο 4.
Εμμένοντας στο γεγονός πως, ναι μεν η παρουσία τους θα ενισχύσει ως έναν βαθμό στη διεκπεραίωση ορισμένων καθηκόντων, πρόσθεσε ωστόσο πως, τα αιτήματα της Ένωσης δεν παύουν να κινούνται στην κατεύθυνση της στήριξης των υπαρχουσών δυνάμεων με μόνιμο προσωπικό λόγω της πολύτιμης αστυνομικής εμπειρίας.
“Οι δόκιμοι θα έρθουν στις υπηρεσίες το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου και θα παραμείνουν μέχρι και το τέλος Αυγούστου” δήλωσε ο κ. Κεφάλας, εξηγώντας ταυτόχρονα πως, “Έρχονται για ενίσχυση στο διάστημα που αποτελεί την τουριστική περίοδο, βέβαια, δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν με πλήρη και αυξημένα καθήκοντα, αφού είναι σε σχολές και άρα, έρχονται στις περιοχές των νησιών για λόγους πρακτικής εκπαίδευσης ώστε να εξοικειωθούν με το αστυνομικό επάγγελμα”.
Χωρίς να αμφισβητεί επ΄ ουδενί το κέρδος της αστυνομικής δύναμης των νησιών από την παρουσία τους, θέλησε να επισημάνει επιπλέον πως, “είναι δόκιμοι δεν έχουν πείρα σε αυξημένα καθήκοντα” κι ως εκ τούτου, επεσήμανε πως, “στην ουσία λειτουργούν ως “επικουρικό” προσωπικό”.
Ολοκληρώνοντας τις σχετικές δηλώσεις με την κατανομή των δόκιμων αστυφυλάκων, θέλησε να προσθέσει πάντως πως, “Σίγουρα η παρουσία των δόκιμων αποτελεί σημαντική βοήθεια για εμάς, πλην όμως, επιθυμούμε να υπάρχουν μόνιμοι αστυνομικοί υπάλληλοι που μπορούν να ασκήσουν όλα τα καθήκοντα της Υπηρεσίας”.

Υπάρχουν μικρά νησιά που δεν ενισχύονται καθόλου. Μέλημά μας να κυνηγήσουμε τη στελέχωσή τους”
“Ναι μεν είμαστε ικανοποιημένοι από τον αριθμό των ατόμων που ήρθαν και θα έρθουν στα νησιά της Μυκόνου, της Σαντορίνης και στα υπόλοιπα βέβαια, πλην όμως, θέλουμε να κάνουμε ενέργειες για να δούμε τί μπορούμε να πετύχουμε στην προοπτική της ενίσχυσης και των άλλων νησιών” δήλωσε στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων, προλογίζοντας την προσπάθεια πραγματοποίησης επαφών σε κεντρικό επίπεδο με σκοπό την ενίσχυση των Αστυνομικών Τμημάτων και στα άλλα νησιά του νομού, τα οποία καθώς δεν διαθέτουν αερολιμένες, δεν τυγχάνουν της αυτονόητης... υποστήριξης μέχρι στιγμής τη θερινή περίοδο, αν και υποδέχονται αρκετούς επισκέπτες. “Η κατεύθυνση και η αγωνία μας είναι για τα υπόλοιπα νησιά. Αυξάνεται και σε άλλα νησιά ο κόσμος και μάλιστα σε υπερβολικό βαθμό σε κάποιες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στη Σίφνο, στην Ίο” σημείωσε, διευκρινίζοντας κατηγορηματικά, πως, “Δηλαδή πέρα από τη Σαντορίνη, τη Μύκονο, την Πάρο, τη Μήλο και τη Νάξο αλλά και τη Σύρο που έχουν αεροδρόμια, μας ενδιαφέρουν και τα υπόλοιπα νησιά όπως η Κέα, η Άνδρος, η Τήνος, η Ίος, καθώς και η Σέριφος και η Σίφνος. Χρειάζονται κι αυτά κάποια ενίσχυση για το καλοκαίρι προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις”.
Σε αυτό το μήκος κύματος κινούνται οι προσπάθειες ικανοποίησης σχετικών επιτακτικών αιτημάτων. “Οπότε ήδη ξεκινάμε μία διαδικασία επαφών κι έχουμε ήδη επιθυμία από τους συναδέλφους της ηπειρωτικής χώρας να μετακινηθούν για τη θερινή περίοδο” σχολιάζει ο κ. Κεφάλας, συμπληρώνοντας πως, “συνάδελφοι επιθυμούν να αποσπαστούν στα νησιά. Θα το κυνηγήσουμε όσο μπορούμε, προκειμένου να έχουμε κάποια άτομα επιπλέον και στα νησιά, που δεν έχουν αεροδρόμια”.
Κληθείς να ενημερώσει σχετικά με τον χρόνο ενδεχόμενης μετακίνησης επιπλέον προσωπικού προς τις Κυκλάδες, αφού όπως ο ίδιος γνωστοποίησε, σήμερα θα έχει συνάντηση με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων στην Αθήνα, υπογράμμισε πως, “Οι δικές μας ενέργειες θα είναι άμεσες, ώστε αρχές Ιουνίου ή και μέσα Ιουνίου να έχουν έρθει οι ενισχυτικές δυνάμεις”. Εξέφρασε την πεποίθηση δε, πως, “Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει ανταπόκριση από την ηγεσία όπως τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν κάποια αιτήματα, τα οποία και ικανοποιήθηκαν” εξηγώντας πως, “Βέβαια μπορεί φέτος να είναι πιο δύσκολο καθώς υπάρχουν αρκετά θέματα που απασχολούν την Αστυνομία και το Νότιο Αιγαίο όπως τα Δωδεκάνησα, καθώς όμως και Βόρειο Αιγαίο, παρόλα αυτά πιστεύω ότι θα υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα θετικό για τα μικρότερα νησιά”.
Θέλησε να διασαφηνίσει μάλιστα πως, το προσωπικό που επιθυμούν οι αστυνομικοί υπάλληλοι να έρθει ενισχυτικά την καλοκαιρινή περίοδο στα νησιά των Κυκλάδων, πρέπει να είναι μόνιμο προσωπικό. “Πιέζουμε πάντα, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης με μόνιμο προσωπικό για το καλοκαίρι. Θέλουμε να έχουμε μία παρόμοια ενίσχυση και στα μικρά νησιά για τη θερινή περίοδο. Θα είναι χρήσιμο να ενισχυθούν έστω και με δύο, τρία ή τέσσερα άτομα αστυνομικού προσωπικού” δήλωσε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας μάλιστα πως, “Υπάρχει επιθυμία ανθρώπων και μάλιστα αδαπάνως για την Ελληνική Αστυνομία” καθώς όπως υπογράμμισε, “Τα οφέλη από την αστυνομική παρουσία θα είναι πολλά ενώ παράλληλα, δεν θα προκύψει καμία επιβάρυνση για το Ελληνικό Δημόσιο”.
Ολοκληρώνοντας τη συγκεκριμένη αναφορά του, θέλησε να γνωστοποιήσει πως, εκτίμηση και φέτος είναι πως, το αστυνομικό έργο θα κυλήσει ομαλά και αποτελεσματικά στο νησιώτικο χώρο, επισημαίνοντας ταυτόχρονα, πως, “Βέβαια εχθρός του καλού είναι το καλύτερο”.

Αυξάνονται κατά 17 οι οργανικές θέσεις στις υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κυκλάδων
Θετική εξέλιξη για την Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων αποτελεί η “επέκταση” του οργανογράμματός της, αφού με σχετική απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας αναφορικά με τη λειτουργίας της σε πανελλαδικό επίπεδο, προβλέπει την προσθήκη 17 νέων οργανικών θέσεων στις ήδη υφιστάμενες.
Αναμφισβήτητα, όπως αναγνωρίζει και ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων, πρόκειται για μία απόφαση που υποδεικνύει το δίκαιο του αιτήματος περαιτέρω επάνδρωσης των υπηρεσιών της Αστυνομίας στο νομό μας, χωρίς ωστόσο, να διασφαλίζει την άμεση και απόλυτη κάλυψη των εν λόγω θέσεων. Σύμφωνα με όσα εξηγεί στην εφημερίδα, “Τη Μεγάλη Πέμπτη “βγήκε” το νέο οργανόγραμμα που σχετίζεται με την περίφημη αναδιοργάνωση που έχει συζητηθεί. Αναμέναμε το νέο οργανόγραμμα, δηλαδή τις νέες οργανικές θέσεις στις Αστυνομικές Υπηρεσίες. Συνολικά στη Διεύθυνση Αστυνομίας Κυκλάδων, δηλαδή συνολικά σε όλα τα Κυκλαδονήσια αυξήθηκαν κατά 17 οι οργανικές θέσεις του μόνιμου προσωπικού”. Όπως τόνισε παρακάτω, “Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι θα καλυφθούν κιόλας, αλλά είναι ένα θετικό βήμα στην κατεύθυνση που δείχνει τις σημαντικές ανάγκες που υπάρχουν στο νησιώτικο χώρο. Το αξιολογούμε ως θετικό βήμα σε κάθε περίπτωση” υποστήριξε εκ νέου, υπενθυμίζοντας τέλος, πως, ο “Καλλικράτης” στην Αστυνομία όσον αφορά στα σύνορα του νησιώτικου χώρου των Κυκλάδων θα προκαλέσει δύο ακόμη ήπιες μεταβολές και συγκεκριμένα τη λειτουργία του Αστυνομικού Σταθμού Φιλωτίου Νάξου και τη διατήρηση ενός Αστυνομικού Σταθμού στην Αμοργό. “Ίσως μετά το καλοκαίρι θα έχουμε και την έναρξη των υπηρεσιών που αφορούν στις Κυκλάδες” εκτίμησε σχετικά, λέγοντας τέλος πως, οι ανωτέρω, αποτελούν τις “μονές βασικές αλλαγές στις Αστυνομικές Υπηρεσίες των Κυκλάδων και πιθανόν μετά το καλοκαίρι ή τον Σεπτέμβρη να ξεκινήσει η εφαρμογή του σχεδίου”.
Πηγή : http://www.koinignomi.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...