9 Ιουν 2017

Ανδρος Ανταγωνισμός με πολλά δρομολόγια, αλλά χωρίς πτώση τιμών!

Ανταγωνισμός με πολλά δρομολόγια, αλλά χωρίς πτώση τιμών! Να δούμε τι δρομολόγια και με τι τιμές θα καταλήξουμε το φθινόπωρο...

Παρέμβαση επάρχου Άνδρου στον υπουργό Ναυτιλίας και στους ακτοπλόους της γραμμής μας

(Από τον έπαρχο Άνδρου Δημήτρη Λοτσάρη λάβαμε δύο επιστολές. Η πρώτη προς τον υπουργό Ναυτιλίας. Η δεύτερη προς τις ακτοπλοϊκές εταιρείες. Και οι δύο αναφέρονται στον προγραμματισμό των καλοκαιρινών δρομολογιών, όπου το καταλήγει το ένα πέφτει πάνω στο άλλο με αναχωρήσεις στο πεντάλεπτο και δεκάλεπτο. Οι επιστολές του επάρχου επισημαίνουν τόσο τα προβλήματα μετακίνησης και ασφάλειας που δημιουργούνται βραχυπρόθεσμα όσο και τις οικονομικές επιπτώσεις στη γραμμή που θα προκύψουν μεσοπρόθεσμα.
Και οι δύο επιστολές (προς ακτοπλόους στις 2/6 και στον υπουργό 8/6) θέτουν το ζήτημα του ανταγωνισμού, ο οποίος περιορίζεται μόνο στο πως θα υποκαταστήσει η μια εταιρεία την άλλη και όχι σε προσφορές και μειώσεις εισιτηρίων που θα διευκόλυναν τις μετακινήσεις των επισκεπτών και των κατοίκων της Άνδρου.
Είναι η πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα παρέμβαση αιρετού στο νησί μας για αυτό το τόσο σημαντικό και κρίσιμο θέμα για την κοινωνία και την οικονομία της Άνδρου. Από τις επιστολές προκύπτει πως θα υπάρξουν συναντήσεις του επάρχου με τις δύο εταιρείες για το έμα, ενώ αναμένεται απάντηση του υπουργού - Εν Άνδρω).
ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΕΠΑΡΧΟΥ ΑΝΔΡΟΥ
 
 1. ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΔΡΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΑΡΧΟΥ
Άνδρος,8.6.2017
Προς: Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
⦁ Υπουργό, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή
⦁ Υφυπουργό, κ. Νεκτάριο Σαντορινιό
Θέμα: Έκκληση στον υπουργό Ναυτιλίας για τα ακτοπλοϊκά προβλήματα του καλοκαιριού του 2017.
Αξιότιμε κ. Υπουργέ
Με την παρούσα επιστολή σας εκθέτω τον βαθύ προβληματισμό μου για τα δρομολόγια που εκτελούνται από το λιμάνι της Ραφήνας στην γραμμή "Άνδρο – Τήνο – Μύκονο". Έναν, για πολλούς, διαφορετικό προβληματισμό που έρχεται σε αντίθεση με την κυρίαρχη άποψη «πολλά καράβια, καλύτερη εξυπηρέτηση, περισσότερος κόσμος».
Η δική μου συλλογιστική έγκειται στα ερωτήματα:
α) Το χειμώνα θα εξακολουθήσουμε να έχουμε με την ίδια συχνότητα σύνδεσης των δύο πλοίων (πρωί-απόγευμα) με Ραφήνα;
β) "Αντέχουν οι υποδομές των νησιών μας την άφιξή τόσων πλοίων ταυτόχρονα (σχεδόν ανά 5λελεπτό ή 10λεπτο); Αντέχει η Ραφήνα την ταυτόχρονη άφιξη δύο ή τριών πλοίων (λιμάνι, λεωφόρος Φλέμιγκ, διασταύρωση Μαραθώνος);
Αν διαβάσετε τα ρεπορτάζ και τις διαμαρτυρίες από το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος θα δείτε πως την Δευτέρα το βράδυ με 2 και 3 πλοία να φτάνουν ταυτόχρονα έγινε το «έλα να δεις» στο λιμάνι και υπήρξε τέτοια συμφόρηση, που για να βγουν οι επιβάτες στην Μαραθώνος χρειάστηκαν 45 λεπτά για μια απόσταση 3,5 χιλιομέτρων. Τα ίδια συμβαίνουν πια ακόμα και καθημερινές όταν φτάνουν πολλές φορές δύο πλοία ταυτόχρονα (και τα ταχύπλοα πλοία είναι).
Κύριε υπουργέ,
η βασική προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη ενός νησιού είναι η σταθερή – ποιοτική και συχνή ακτοπλοϊκή σύνδεση με την ηπειρωτική χώρα αλλά και με τα όμορα νησιά. Στην γραμμή μας, ακόμα και τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης, απολαμβάνουμε σταθερή και συχνή ακτοπλοϊκή σύνδεση όλο το χρόνο ακόμα και τους χειμερινούς μήνες και τελευταία με διπλό δρομολόγιο (πρωί-απόγευμα).
Αυτό που φαντάζει αυτονόητο για εμάς τους Ανδριώτες, σας διαβεβαιώνω ότι μέσα από τα ταξίδια μου ως Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου, δεν ισχύει ούτε καν για την Πρωτεύουσα των Κυκλάδων την Σύρο.
Όμως ο εκτός ορίων ανταγωνισμός που επετράπη εφέτος, με ευθύνη του Υπουργείου σας και του ΣΑΣ, στην γραμμή μας, όχι μόνο δεν ευνοεί πια τους νησιώτες, αλλά αμφισβητεί ακόμα και τα κεκτημένα χρόνων σε σχέση με την ακτοπλοϊκή μας σύνδεση. Όλα αυτά τα πλοία που πηγαινοέρχονται τις ίδιες ώρες απλώς μοιράζονται τους ίδιους επιβάτες και το ίδιο μεταφορικό έργο. Όλοι χάνουν από αυτό. Και κανείς δεν κερδίζει. Ούτε οι νησιώτες που βλέπουν πολλά δρομολόγια, αλλά τα εισιτήρια αμετάβλητα. Τι είδος ανταγωνισμός είναι αυτός που δεν βοηθά τους πελάτες/επιβάτες, αλλά οδηγεί σε μείωση των εσόδων των εταιρειών από πολλαπλά δρομολόγια χωρίς αύξηση των επιβατών; Δείτε τις κινήσεις του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος για Άνδρο πέρσι και εφέτος και θα καταλάβετε.
Μετά ταύτα είναι θέμα χρόνου η μετατροπή της γραμμής Ραφήνα - Άνδρος σε επιδοτούμενη τον χειμώνα όταν θα αποχωρήσουν πολλά πλοία και τα άλλα θα μειώσουν τα δρομολόγια τους κατά πολύ. Μια κατάσταση με την οποία μπορεί σύντομα οι Ανδριώτες να βρεθούν αντιμέτωποι. Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής σας.
Σε αυτή την εξέλιξη συμβάλει και η εμφάνιση μιας καινούριας εταιρείας με νέο μέγα-πλοίο μόνο για τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες. Αλλά και τα διπλά επικαλυπτόμενα δρομολόγια των δύο υπαρχόντων εταιρειών με συμβατικά πλοία.
Συμπέρασμα. Η σημερινή κατάσταση σύντομα θα μας φέρνει αντιμέτωπους με δύο πολύ σοβαρές συνέπειες:
Α. Τον οικονομικό μαρασμό των εταιρειών και την μείωση των δρομολογίων στους δύσκολους χειμερινούς μήνες. Οι υπάρχουσες εταιρείες τον χειμώνα κάνουν ουσιαστικά κοινωνική πολιτική από την τσέπη τους. Για να γίνει όμως αυτό στηρίζονται στην επιτυχημένη οικονομική καλοκαιρινή σεζόν. Δυστυχώς αυτό είναι κάτι που τίθεται εν αμιφιβόλω πια. Άλλωστε δεν διαφαίνεται, ότι η αγορά μπορεί ν' αντέξει όλη αυτή την υπερπληθώρα δρομολογίων.
Β. Οι υποδομές των λιμανιών σε Ραφήνα και στα νησιά ήδη έχουν «κρασάρει» από την υπερφόρτωση της ώρας αιχμής (ταυτόχρονης άφιξης ή απόπλου) και δημιουργούνται ερωτήματα τόσο για τον φόρτο που δέχονται όσο και για την ασφάλεια που σαφώς βαίνει μειούμενη υπό συνθήκες μεγάλης πίεσης.
Και αυτό συμβαίνει σήμερα που οι καιρικές συνθήκες είναι καλές. Τι θα γίνει αύριο όταν αρχίσουν τα μελτέμια και ο κατάπλους ή ο απόπλους θα είναι δύσκολος στα υπάρχοντα δεδομένα των λιμανιών μας; Σ΄ ένα σύστημα υποδομών υπό διαρκή πίεση παραμονεύει ο κίνδυνος ενός σοβαρού ακτοπλοϊκού ατυχήματος, έχοντας συνέπειες και στην ασφάλεια των επιβατών, στην φήμη εταιρειών, αλλά και νησιών, καθώς και περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα ακολουθήσουν μετά από ένα πιθανό συμβάν.
Μετά τα παραπάνω ζητώ την άμεση παρέμβασή σας:
Α. Για τον εξορθολογισμό και την τροποποίηση των υφιστάμενων συμβατικών δρομολογίων, καθώς και των δρομολογίων των ταχυπλόων (μιας και μιλάμε πια για μεγάλα πλοία).
Β. Να δοθεί η δέουσα προσοχή στον σχεδιασμό και στην έγκριση των δρομολογίων της επόμενης θερινής περιόδου. Γιατί ο μη σωστός προγραμματισμός μπορεί να οδηγήσει σε άσχημα αποτελέσματα για την οικονομία και την κοινωνία των νησιών μας, αλλά και για την ασφάλεια των ταξιδιών και των επιβατών.
Περιμένουμε τις άμεσες ενέργειές σας.
Με τιμή
Ο Έπαρχος Άνδρου
Δημήτριος Λοτσάρης
 2. ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ GOLDEN STAR FERRIES & FAST FERRIES
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΔΡΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΑΡΧΟΥ
Άνδρος, 2/6/17
Αγαπητοί κύριοι ακτοπλόοι,
Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθώ τις εξελίξεις στη γραμμή μας και διαπιστώνω το πρόβλημα ενός στρεβλού ανταγωνισμού δρομολογίων. Έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε δρομολόγια χωρίς επιβάτες, αλλά με υψηλές και ανελαστικές τιμές.
Μέχρι τώρα γνωρίζαμε πως ανταγωνισμός στην ακτοπλοΐα επιφέρει ανακατατάξεις, προσφορές και μειώσεις τιμών. Σήμερα το μόνο που βλέπουμε είναι 5 πρωινά δρομολόγια που κατακερματίζουν την γραμμή μας (7:05΄, 7:15΄, 7:25΄, 7:50΄, 8:05΄). Και έρχεται και ένα ακόμα δρομολόγιο στη γραμμή στις 7:40΄. Άραγε για ποιους επιβάτες προορίζονται όλα αυτά τα δρομολόγια από Ραφήνα; Υπάρχει τόση κίνηση και δεν την βλέπουμε;
Είναι προφανές πως τα πολλά δρομολόγια εντός μιας ώρας δεν είναι εξυπηρέτηση. Το λογικό θα ήταν να είναι απλωμένα στο διάστημα της μέρας. Όμως δεν υπάρχει κανένα δρομολόγιο μέχρι το απόγευμα όπου και πάλι έχουμε 3 δρομολόγια σε μια ώρα (16:30΄, 17:10΄, 17:30΄). Συν τα τοπικά για Άνδρο. 
Είναι προφανές πως το πρωί ανταγωνίζεστε σε ώρες που έχουν διαμορφωθεί από συνήθειες χρόνων χωρίς καμία διάθεση να βρείτε κάτι καινούριο. Και το απόγευμα μια από τα ίδια.
Είναι προφανές πως είμαστε μπροστά σε έναν ανταγωνισμό δρομολογίων με στόχο τον αποκλεισμό κάποιων από την γραμμή. Όχι προς όφελος του επιβάτη και του νησιώτη, μιας και οι τιμές σας παραμένουν υψηλές όπως διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια.
Επιπλέον είμαστε μπροστά σε έναν στρεβλό ανταγωνισμό που επέτρεψαν και οι αλλοπρόσαλλοι χειρισμοί των κυβερνώντων. Έτσι επετράπησαν πλοία να μπαινοβγαίνουν στα λιμάνια ανά δεκάλεπτο κόντρα στις δυνατότητες των λιμανιών και στις εκκλήσεις των λιμεναρχείων.
Είμαστε μπροστά σε μια κατάσταση οικονομικής «ναυμαχίας» και ναυτικών κινδύνων που τον τελικό λογαριασμό θα τον πληρώσει ο νησιώτης και ο τακτικός επιβάτης.
Έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση σήμερα ο καλοκαιρινός επισκέπτης νομίζει πως έχει ένα όφελος με τα πολλά πλοία. Μόνο που ο νησιώτης μπορεί να μην βρει πλοία το φθινόπωρο στο λιμάνι. Με ότι αυτό συνεπάγεται για το νησί μας, τη γραμμή μας και όλους εμάς.
Ως έπαρχος Άνδρου σας θυμίζω πως το νησί μας είναι το μόνο της γραμμής που δεν έχει πλοίο από Πειραιά. Συνεπώς μια καλοκαιρινή αποτυχία δική σας θα την εισπράξουμε εμείς ως μια χειμερινή αποτυχία χωρίς την καθημερινότητα των δύο πλοίων (πρωί-απόγευμαα) ή ακόμα χειρότερα με ένα πλοίο την ήμερα ή μέρα παρά μέρα. Σας επισημαίνω πως η οικονομική ανάπτυξη ενός νησιού στηρίζεται στην συνεχή ποιοτική και σταθερή σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα και τα γειτονικά νησιά.
Για τους παραπάνω λόγους κάνω έκκληση - έστω και την τελευταία ώρα - σε μια συνεννόηση και εκλογίκευση των δρομολογίων σας. Αν στη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου υπάρξει αυξημένη ζήτηση αυξήστε τα δρομολόγια σας.
Επίσης, θα ήθελα να ξέρετε πως οι σημερινές τιμές επιβατών και ΙΧ για την Άνδρο σε σχέση με την απόσταση του νησιού από την Αττική είναι πολύ υψηλές. Την ίδια ώρα που ξοδεύεστε σε δρομολόγια χωρίς επιβάτες δεν κατεβάζετε τις τιμές ούτε ένα ευρώ. Αυτό δεν είναι φυσικά ανταγωνισμός, αλλά «πνιγμός» των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού μας.
Με βάση τις παραπάνω σκέψεις προτίθεμαι ως έπαρχος Άνδρου να ζητήσω συνάντηση και με τις δύο εταιρείες ώστε να τεθούν τα θέματα των δρομολογίων και των τιμών επί τάπητος. Στη συνέχεια θα ζητήσω σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου Άνδρου να το ενημερώσω για τα αποτελέσματα των επαφών μαζί σας.
Αν δεν βρεθεί κάποια λογική λύση στον άπλωμα των δρομολογίων σε όλη την διάρκεια της μέρας και της μείωσης της τιμής για Άνδρο προτίθεμαι να προχωρήσω σε σειρά δημόσιων συγκεντρώσεων στο νησί μας ώστε να διαβουλευτούμε ως κοινωνία για ένα ζωτικό πρόβλημα που τείνει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο εις βάρος της Άνδρου, των κατοίκων της και των επισκεπτών της.
Ο Έπαρχος Άνδρου
Δημήτρης Λοτσάρης
Πηγή : http://enandro.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...