14 Ιουν 2017

Κύθνος: Το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ πήγε, αλλά δεν υπήρχε γιατρός να συνοδεύσει τον τραυματία!

Λίγες μέρες μετά τον τραγικό θάνατο της γυναίκας στη Φολέγανδρο, που ξεψύχησε μέσα στο ασθενοφόρο περιμένοντας το ελικόπτερο (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), ένα νέο περιστατικό, αυτή τη φορά στην Κύθνο, έρχεται να αποδείξει τη «γύμνια» και την κατάντια της δημόσιας υγείας στις Κυκλάδες…
Το μόνο θετικό αυτή την φορά ήταν ότι ευτυχώς υπήρξε ευτυχής έκβαση και δεν κινδύνευσε η ζωή του ασθενή…
Το περιστατικό συνέβη το περασμένο Σάββατο, όταν ένας άνδρας τραυματίστηκε και έπρεπε να πραγματοποιηθεί αεροδιακομιδή. Αυτή τη φορά το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ανταποκρίθηκε άμεσα, ωστόσο το πρόβλημα ήταν ότι δεν υπήρχε γιατρός για να συνοδεύσει τον ασθενή.
Τελικά μετά από παρεμβάσεις των τοπικών αρχών και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, βρέθηκε λύση και ο τραυματίας μεταφέρθηκε με ασφάλεια, χωρίς να κινδυνεύσει η ζωή του.

Η Περιφέρεια θα συνδράμει οικονομικά την επιχειρησιακή λειτουργία του ΕΚΑΒ σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα

Το συγκεκριμένο περιστατικό έγινε γνωστό από δελτίο τύπου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η οποία με αφορμή αυτό, αλλά και το προηγούμενο με τη γυναίκα στη Φολέγανδρο, αποφάσισε να συνδράμει οικονομικά την επιχειρησιακή λειτουργία του ΕΚΑΒ σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα.
Η σχετική ανακοίνωση:
Την απόφασή του, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να συνδράμει οικονομικά το ΕΚΑΒ, προκειμένου να ενισχύσει την επιχειρησιακή του επάρκεια στα νησιά, ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Αφορμή για την απόφαση αυτή, στάθηκε ένα ακόμη περιστατικό στο νησί της Κύθνου, λίγες μέρες μετά το τραγικό περιστατικό της Φολεγάνδρου, με τον τραυματισμό ενός νέου άνδρα, το οποίο, ευτυχώς αυτή τη φορά είχε θετική έκβαση.
Στην περίπτωση της Κύθνου, το πρόβλημα που αναδείχθηκε ήταν η έλλειψη γιατρού για να συνοδεύσει τον τραυματία κατά την μεταφορά του από το νησί με ελικόπτερο του ΕΚΑΒ. Κατά συνέπεια, ακόμη και στις περιπτώσεις επάρκειας των πτητικών μέσων, η χρήση τους είναι συχνά αδύνατη λόγω έλλειψης γιατρών συνοδών.
Κατόπιν αυτού, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, γνωστοποίησε την απόφασή του για συνδρομή του ΕΚΑΒ, με επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρό του κ. Κωνσταντίνο Καρακατσιανόπουλο, με τον οποίον βρισκόταν σε ανοιχτή γραμμή τη νύχτα της 10ηςΙουνίου, για την εύρεση γιατρού, συνοδού του πτητικού μέσου, για την μεταφορά του τραυματία από την Κύθνο.
Στην επιστολή του ο κ. Χατζημάρκος γνωστοποιεί στον κ. Καρακατσιανόπουλο την βούληση της περιφερειακής αρχής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να συμβάλει οικονομικά, μέσω της σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης με το ΕΚΑΒ, προκειμένου να βελτιωθεί το δίκτυο υγειονομικής κάλυψης των νησιών του Νοτίου Αιγαίου.
Μετά την πρωτοβουλία που η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ανέλαβε τον Φεβρουάριος του 2015 – πρώτη σε όλη τη χώρα – με την καθιέρωση μηνιαίας οικονομικής αποζημίωσης σε 60 γιατρούς που θα κάλυπταν κενές θέσεις σε ιατρεία των νησιών των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, η περιφερειακή αρχή αποφάσισε την δέσμευση πόρων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με στόχο την ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας του ΕΚΑΒ στα νησιά της.
Για το σκοπό αυτό, ο Περιφερειάρχης καλεί τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ σε συνάντηση εργασίας το προσεχές διάστημα, προκειμένου να καθοριστεί από κοινού το περιεχόμενο της διμερούς Προγραμματικής Σύμβασης.
Ο κ. Χατζημάρκος, ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ότι η οικονομική συμβολή της Περιφέρειας συνίσταται κατά κύριο λόγο στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, στα νησιά όπου υπάρχει υποδομή του ΕΚΑΒ, χωρίς όμως να αποκλείεται και η συνδρομή για την ενίσχυση των μέσων μεταφοράς και διακομιδής των ασθενών. Στόχος της περιφερειακής αρχής είναι η στήριξη του ΕΚΑΒ για την άρση των σημερινών αδιεξόδων τόσο στα μικρότερα νησιά, όσο και στις περιοχές του Γενναδίου και του Έμπωνα στο νησί της Ρόδου.
Θα πρέπει εξάλλου να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με πόρους του Επιχειρησιακού της Προγράμματος, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, έχει ήδη χρηματοδοτήσει με το ποσό των 480.000 ευρώ, την προμήθεια 8 ευέλικτων και υπερσύγχρονων ασθενοφόρων που παραδόθηκαν για τις ανάγκες ΕΚΑΒ, στα νησιά Σύρος, Πάρος, Νάξος, Μύκονος, Σαντορίνη, Κως και Ρόδος.
Για το θέμα, ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε:
«Αποφασίσαμε την διάθεση πόρων της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για την ενίσχυση της επιχειρησιακής λειτουργίας του ΕΚΑΒ στα νησιά μας και την απόφαση μας αυτή την γνωρίσαμε στην διοίκηση του ΕΚΑΒ προκειμένου να της δώσουμε από κοινού το περιεχόμενο αυτό που θα βελτιώσει την υπηρεσία στους νησιώτες.
Μετά το τραγικό περιστατικό της 2ας Ιουνίου στην Φολέγανδρο, είχαμε μία ακόμα μεγάλη νύχτα αγωνίας στις 10 Ιουνίου με ένα νέο άνθρωπο που τραυματίστηκε στην Κύθνο, ευτυχώς με καλό αποτέλεσμα αυτή την φορά.
Η υγειονομική θωράκιση των νησιωτών, παραμένει ένα ανοικτό μεγάλο θέμα και δικός μας σταθερός στόχος. Η Περιφέρεια μας συνεχίζει αταλάντευτα την πορεία που χάραξε από την αρχή, να επενδύει δηλαδή πόρους της στον ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα της υγείας».
Πηγή : https://cyclades24.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...