9 Ιουν 2017

«Πυλώνας του πρωτογενούς τομέα η αλιεία» σύμφωνα με τον Νίκο Συρμαλένιο

Τη διαπίστωση ότι ο τομέας της αλιείας είναι υποβαθμισμένος, σε σχέση με τους υπόλοιπους πυλώνες του πρωτογενούς τομέα (αγροτική οικονομία και κτηνοτροφία) έκανε ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος, κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, με αφορμή την Κύρωση της Συμφωνίας για την Αλιεία στη Μεσόγειο.
Όπως υποστήριξε, αυτή η υποβάθμιση είναι αποτέλεσμα μακρόχρονιων πολιτικών που ακολούθησαν «διαδοχικά και διαχρονικά» τα υπουργεία Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, τα οποία «κατά κανόνα, ασχολούνταν με τη μεγάλη μάζα των αγροτών - κτηνοτρόφων και έθεταν σε δεύτερη μοίρα την αλιεία και τους ψαράδες».
Επιπλέον, ο κ. Συρμαλένιος τόνισε ότι η αλιεία πρέπει να καταστεί βιώσιμη, μέσω ορθολογικών κανόνων διαχειρισης της αλιευτικής πολιτικής, προκειμένου να προστατευθούν τα ιχθυοαποθέματα, αλλά και αποκτήσουν οι ψαράδες αξιοπρεπή εισοδήματα, ενώ υψηλά στην ατζέντα του αρμόδιου υπουργείου θα πρέπει να μπει και η σύσταση θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, ενόψει και της γενικής αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδίου “NATURA 2000”.
Ο βουλευτής αναφέρθηκε, επίσης, και στον καθορισμό του πλαισίου δραστηριότητας της βιντζότρατας, αλλά και στην εκπροσώπηση των αλιέων, οι οποίοι δεν διαθέτουν συνδικαλιστικά όργανα ώστε να συνομιλούν αξιόπιστα με την Πολιτεία.
«Το Υπουργείο θα πρέπει να παίξει πιο ενεργό ρόλο στα ζητήματα της αλιευτικής πολιτικής, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των αλιέων και θα ήθελα και τις δικές μας προτάσεις, όποιες και αν είναι αυτές, ακόμη και γενικές, να τις λάβει υπόψη στην περαιτέρω πορεία για την επεξεργασία αλιευτικών πολιτικών» κατέληξε ο κ. Συρμαλένιος.
Δείτε το βίντεο της ομιλίας του Νίκου Συρμαλένιου εδώ
Πηγή : http://www.naxostimes.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...