16 Ιουν 2017

To Επιμελητήριο Κυκλάδων σε δημόσια ακρόαση του Insuleur στις Βρυξέλλες

Οπως έχει ήδη ανακοινωθεί σε δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών, το Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (INSULEUR) οργάνωσε την Παρασκευή 2 Ιουνίου, δημόσια ακρόαση σε αίθουσα της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) με τίτλο «Η Επιχειρηματικότητα στα Ευρωπαϊκά νησιά»
Από πλευράς Ελληνικής κυβέρνησης, παρέστη ο Υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, ενώ υψηλοί αξιωματούχοι της ΕΕ τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους.
Τόσο στη σύνθεση των ομιλητών, αλλά κυρίως στην παράθεση των ζητημάτων που σχετίζονται με τη νησιωτικότητα, υπήρξε κατά τη διάρκεια της ακρόασης αλλά και των συζητήσεων που ακολούθησαν, οργανωμένη ελληνική παρουσία, κάτι που όπως εκτιμάται, θα λειτουργήσει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα υπέρ των ελληνικών θέσεων, καθώς όπως είναι γνωστό, οι αποφάσεις λαμβάνονται σε μεγάλο βαθμό από τα Ευρωπαϊκά όργανα.
Εκπρόσωποι ευρωπαϊκών νησιωτικών περιοχών, της ΕΟΚΕ, της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρουσίασαν θέματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά της Ευρώπης, προσεγγίζοντας τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισής τους, ενώ κατά τη δημόσια ακρόαση τέθηκαν ερωτήματα και προβληματισμοί σχετικά με τις υπάρχουσες πολιτικές και τα εργαλεία για τη στήριξη των ΜΜΕ και ιδιαίτερα των νησιωτικών ΜΜΕ.
Τα κύρια θέματα που αναδείχθηκαν κατά την ακρόαση, και που γενικά αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ήταν η περιορισμένη πρόσβαση ή και η αδυναμία πρόσβασης στη χρηματοδότηση, το διοικητικό κόστος, η επιχειρηματική εκπαίδευση, η προστασία του περιβάλλοντος ιδιαίτερα στα νησιά με έντονη τουριστική ανάπτυξη και τέλος οι δυσκολίες του επιχειρείν στα πολύ μικρά νησιά. Παράλληλα, έγιναν παρουσιάσεις καλών πρακτικών που ακολουθούνται από νησιωτικά επιμελητήρια, με σκοπό την αντιμετώπιση προβλημάτων ή δυσκολιών του νησιωτικού χώρου.
Το τελευταίο διάστημα, έχει καταβληθεί μια συνεχής προσπάθεια εξωτερίκευσης των ζητημάτων που σχετίζονται με τη νησιωτικότητα και ειδικότερα από τη στιγμή που τα ελληνικά νησιά απώλεσαν το πλεονέκτημα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Στη δημόσια αυτή ακρόαση επιχειρήθηκε από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Γιάννη Ρούσσο - παράλληλα με την προβολή αυτών των ζητημάτων - μια διαφορετική προσέγγιση, με επίκεντρο τις καλές πρακτικές που ακολουθούνται με σκοπό την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συνδέονται με τη νησιωτικότητα.
Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Γ Ρούσσος αναφέρθηκε στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου www.e-kyklades.gr(link is external) μέσω της οποίας προβάλλονται με μίνι ιστοσελίδες 4.000 επιχειρήσεις, ενώ παρέχονται πλήθος επιχειρηματικών εργαλείων. Στη συνέχεια παρουσίασε το σύστημα ηλεκτρονικών κρατήσεων (e-booking) για τα τουριστικά καταλύματα, υπογραμμίζοντας ότι μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής δίνεται η δυνατότητα στους τοπικούς επιχειρηματίες να εμφανίζονται μέσω ενός ηλεκτρονικού τόπου στους δυνητικούς επισκέπτες των νησιών, οι οποίοι συνηθίζουν να σχεδιάζουν τις διακοπές τους λαμβάνοντας όλη την σχετική πληροφόρηση από το διαδίκτυο.
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου παρουσίασε την πρωτοβουλία Aegean Cuisine, ως ένα μοναδικό εργαλείο για την ανάδειξη της περιοχής σε οινογαστρονομικό προορισμό και τη σύνδεση των χώρων εστίασης με τα τοπικά παραγόμενα προϊόντα, στη λογική «από το χωράφι στο πιάτο».
Οι θετικές εντυπώσεις και το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από εκπροσώπους των ευρωπαϊκών οργάνων σχετικά με τις καλές πρακτικές του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, δημιούργησαν ένα ιδιαίτερα θετικό κλίμα στις συναντήσεις που ακολούθησαν την ακρόαση, δίνοντας παράλληλα μια προστιθέμενη αξία στις ενέργειες και πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια το Επιμελητήριο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Πηγή : http://www.koinignomi.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...