1 Σεπ 2013

Πόσο πιθανή είναι η καταψήφιση της πρότασης Ομπάμα στο Κογκρέσο;

Υπάρχει πιθανότητα το αμερικανικό Κογκρέσο να καταψηφίσει την πρόταση για στρατιωτική δράση κατά του συριακού καθεστώς, όπως έγινε στη βρετανική Βουλή;

Το επίμαχο ερώτημα τίθεται στις συζητήσεις αμερικανικών ηλεκτρονικών ΜΜΕ, μετά τη δήλωση του προέδρου Obama ότι -αν και ο ίδιος θα μπορούσε να αποφασίσει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης- επέλεξε να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου.

Ορισμένοι αναλυτές –μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ- σκέκονται στην τοποθέτηση του αμερικανού ηγέτη ότι «οι ΗΠΑ πρέπει να χτυπήσουν, αλλά η συζήτηση είναι ζωτικής σημασίας για την Αμερική».

Οι ίδιοι προσθέτουν ότι ο Λευκός Οίκος «παίζει τώρα ένα παιχνίδι με τον χρόνο και με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα».

Οι κύριες θέσεις, που διατυπώνονται από δημοσιογράφους και πολιτικούς αναλυτές, είναι ότι ο Λευκός Οίκος δεν επιθυμεί επ΄ ουδενί μια παρατεταμένη στρατιωτική επιχείρηση.

Και παραπέμπουν στην αναφορά του προέδρου Obama ότι «η δράση μας θα είναι περιορισμένη σε διάρκεια και έκταση».

Μερικοί υποστηρίζουν ότι δεν αποκλείεται, με την κίνηση αυτή —το να ζητήσει να γίνει συζήτηση στο Κογκρέσο— ο πρόεδρος Obama να προσβλέπει στην απόρριψη της πρότασης.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνουν χαρακτηριστικά πως ο B. Obama ως γερουσιαστής είχε καταψηφίσει την πρόταση του τέως προέδρου Τζορτζ Μπους για την επίθεση κατά του Ιράκ.

Ως γερουσιαστής τότε ο Obama τόνιζε πως ήταν αναγκαία η έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ στο διάγγελμά του για τη Συρία υποστήριξε ότι «δεν είναι αναγκαία».

Στο τραπέζι τίθεται και άλλο ένα ερώτημα: Ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του Λευκού Οίκου, αν το Κογκρέσο αρνηθεί να εγκρίνει μια στρατιωτική επιχείρηση κατά της Συρίας;

Προς το παρόν, απάντηση δεν υπάρχει.


Πηγή:www.capital.gr

capital.grΠηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...