4 Δεκ 2016

Κουρουμπλής: Νησιωτική πολιτική για τη Νότια Ευρώπη

Συντάκτης:
Χριστίνα Παπασταθοπούλου
Την εκτίμηση ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή, ενόψει της προεδρίας της Μάλτας, οι χώρες της Νότιας Ευρώπης να συνεννοηθούν, να εκπονήσουν μία νησιωτική πολιτική, ικανή να αντιμετωπίσει τα ιδιαίτερα προβλήματα των νησιών και να την προωθήσουν στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε, εξέφρασε ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, κατά τη διάρκεια του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη.
Ανέφερε ότι σε νησιωτικές χώρες, όπως η Ελλάδα, υπάρχει ένα έλλειμμα ισοπολιτείας, που συνίσταται στο κατά πόσο οι κάτοικοι των νησιών μπορούν να αισθάνονται ότι είναι πολίτες της Ε.Ε, πολίτες των χωρών όπου ανήκουν τα νησιά, από τη στιγμή που το κόστος ζωής είναι μεγαλύτερο, λόγω του ανάγλυφου, αλλά και η προσπάθεια ανάπτυξης απαιτεί μεγαλύτερη οικονομική στήριξη. «Η πραγματικότητα λέει ότι υπάρχει έλλειμμα ισοπολιτείας, σε ζητήματα υγείας, παιδείας, επικοινωνίας, των μεταφορών συνολικά. Μια σειρά ζητημάτων που δημιουργούν στην ψυχή των πολιτών το αίσθημα έλλειψης συνοχής των περιοχών αυτών με την ηπειρωτική χώρα», πρόσθεσε.
Σημείωσε ότι «η Ε.Ε κατά καιρούς, σε διάφορες συνθήκες (Άμστερνταμ Λισσαβόνας) έκανε αναφορές για την ανάγκη νησιωτικής πολιτικής. Αυτό, όμως δεν εκδηλώθηκε μέχρι σήμερα με ένα ιδιαίτερα οργανωμένο, συγκεκριμένο, οικονομικό και αναπτυξιακό πρόγραμμα, που θα στόχευε στην πραγματική αυτή συνοχή που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στα κατοικούμενα νησιά και την ηπειρωτική χώρα».
Επισήμανε ότι το υπουργείο, λαμβάνοντας υπόψη τη μελέτη της ΚΕΔΕ και παλαιότερες μελέτες και προτάσεις, την πρόταση της επιτροπής Δραγασάκη, η οποία συγκροτήθηκε μετά από εντολή του πρωθυπουργού, είναι σε διαβούλευση, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι πολύ σύντομα θα έχουν στα χέρια τους μία συμφωνημένη από όλους πρόταση αναπτυξιακού χαρακτήρα για τα νησιά.
Έκανε  γνωστό ότι στο πολύ πρόσφατο ταξίδι του στις Βρυξέλλες συναντήθηκε με τους ομολόγους του από τη Βρετανία, τη Μάλτα, την Κύπρο, την Ιταλία την Ισπανία, την Κύπρο και την Πορτογαλία. Όλοι αντέδρασαν πολύ θετικά στην ιδέα να ζητήσουν οι πρωθυπουργοί συγκεκριμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα νησιά. Κατόπιν αυτού πρότεινε στους συνέδρους, μετά από προετοιμασία, να γίνει μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό «και να του θέσουν την ανάγκη να αναλάβει πρωτοβουλία, πρώτα στη συνάντηση των εννέα ηγετών των χωρών του Νότου, που θα γίνει τέλη του χρόνου, αρχές του άλλου, και από εκεί και πέρα να υπάρξει ο συντονισμός, μεταξύ αυτών των χωρών και των ηγετών, ώστε όταν γίνει η Σύνοδος Κορυφής με την μαλτέζικη προεδρία να υπάρχει μια πολύ συγκροτημένη παρέμβαση για τη διεκδίκηση ενός τέτοιου προγράμματος, αναπτυξιακής νησιωτικής πολιτικής από την Ε.Ε.
Ο υπουργός Ναυτιλίας ανακοίνωσε ότι στις 14 Δεκεμβρίου έχει ζητήσει να γίνει μια συνάντηση στο υπουργείο με τους Περιφερειάρχες των αμιγώς νησιωτικών περιφερειών, με τους προέδρους των ΠΕΔ των περιοχών αυτών, με την ΚΕΔΕ, και με τους αντιπεριφερειάρχες, στην περιοχή των οποίων υπάρχουν νησιά. O υπουργός κατέληξε με τη βεβαιότητα ότι με κοινή εργασία «θα αναδειχτούν σε χώρους κεντρικούς, στην Ευρώπη, τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα νησιά και ιδίως του Αιγαίου, από τη διαχείριση του μεγάλου ζητήματος του προσφυγικού». Όπως είπε, «οι Έλληνες νησιώτες παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι, έδειξαν το απόθεμα ψυχής που έχουν. Αλλά καμιά φορά έρχεται και η κόπωση. Και εδώ πρέπει να δούμε πώς θα αντισταθμίσουμε όλες αυτές τις δυσκολίες».
Πηγή : http://www.grafida.net

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...