6 Δεκ 2016

Έκκληση από Επιμελητήριο και Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων σχετικά με τη νέα απεργία της ΠΝΟ

Επιστολή Προέδρου Επιμελητηρίου Κυκλάδων – «Απεργιακές κινητοποιήσεις: μια επιπλέον επιβάρυνση για το νησιωτικό χώρο»
 Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι πρωτοφανείς αρνητικές επιπτώσεις των μέτρων των μνημονίων έχουν πλήξει όλες τις κοινωνικές ομάδες της χώρας, άλλες σε μικρότερο και άλλες σε μεγαλύτερο βαθμό. Διαφαίνεται πλέον ότι η αντίδραση των πολιτών αποτελούν ίσως τη μοναδική διέξοδο για την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει οδηγήσει στην κατάρρευση των μέχρι πρόσφατα υφιστάμενων κοινωνικών δομών.
Ωστόσο, οι αντιδράσεις αυτές δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να οδηγούν σε συνθήκες κοινωνικού αυτοματισμού. Στο πλαίσιο των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που επηρεάζουν το σύνολο του πληθυσμού και της επιχειρηματικής δραστηριότητας, η ακτοπλοΐα δεν αποτελεί εξαίρεση και συνεχίζει να διανύει δύσκολες ημέρες. Μέχρι τώρα, η πολιτεία δεν έχει καταφέρει να δώσει λύση στα αιτήματα των εργαζόμενων στην ακτοπλοΐα ναυτεργατών, αλλά ούτε και στο δικαίωμα των νησιωτών για την ομαλή λειτουργία της καθημερινότητάς τους σε περιπτώσεις απεργιακών κινητοποιήσεων.
Παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί κατά καιρούς, δεν έχει βρεθεί τρόπος να εξασφαλισθεί το ελάχιστο ποσοστό ασφαλείας στις περιπτώσεις απεργίας των ναυτεργατών, με αποτέλεσμα η νησιωτικότητα να συνεχίζει να βρίσκεται συχνά υπό καθεστώς ομηρίας. Με την παρούσα, καλούμε την Κυβέρνηση:
(α) Να εξαντλήσει – μέσα από τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις – κάθε πιθανότητα ώστε να μην υπάρξει παράταση της απεργίας και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.
(β) Να προβεί άμεσα σε νομοθετικές ρυθμίσεις για τη μεσολάβηση εύλογου χρονικού διαστήματος μεταξύ διαδοχικών απεργιακών κινητοποιήσεων, προκειμένου να εξασφαλίζονται τόσο τα δικαιώματα εργαζόμενων στην ακτοπλοΐα, όσο και τα δικαιώματα των κατοίκων της νησιωτικής χώρας.
Καλούμε, επίσης, την Π.Ν.Ο. να συνυπολογίσει το κόστος των επαναλαμβανόμενων απεργιών στην εξυπηρέτηση των στοιχειωδών αναγκών των νησιωτών. Θέλουμε να επισημάνουμε ότι σεβόμαστε απόλυτα τα δικαιώματα των εργαζόμενων και σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε να θίξουμε κάποιο από αυτά. Όμως επιθυμούμε να ληφθεί υπόψη ότι ο πληθυσμός του 1.500.000 κατοίκων της νησιωτικής χώρας, έχει επίσης δικαιώματα.
Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει λόγος να επιχειρηματολογήσουμε ξανά σχετικά με τα προαναφερθέντα δικαιώματα των νησιωτών, ωστόσο θα θίξουμε ένα και μόνο ζήτημα που απασχολεί τις επιχειρήσεις που εκπροσωπούμε ως φορέας. Τόσο τα επιβαρυντικά μέτρα που αφορούν τις οικονομικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και επηρεάζουν άμεσα τη φορολογική και ασφαλιστική τους ενημερότητα, όσο και το γεγονός ότι η αγορά κινείται πλέον με μετρητά και παρατηρείται έλλειψη αποθεματικών, οδηγούν τους επιχειρηματίες σε οριακές καταστάσεις. Ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός των νησιών αποτελεί ένα επιπλέον ισχυρό χτύπημα για μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων της περιοχής μας, ιδιαίτερα κατά το μήνα Δεκέμβριο που είναι ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητά τους.
Με την ελπίδα να σταματήσει επιτέλους η νησιωτικότητα να δέχεται το ένα πλήγμα μετά το άλλο, ευελπιστούμε να βρεθεί άμεσα λύση.

Παρέμβαση Λεονταρίτη για την απεργία της ΠΝΟ

Με την από 30-11-2016 επιστολή του ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων ζήτησε την παρέμβαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ.Παναγιώτη Κουρουμπλή προκειμένου να αποφευχθούν  προβλήματα που θα δημιουργηθούν στα νησιά από έναν πιθανό παρατεταμένο αποκλεισμό τους λόγω της εξαγγελθείσας απεργίας της Π.Ν.Ο.
Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Ενόψει των εξαγγελθεισών επαναλαμβανόμενων απεργιών της Π.Ν.Ο. και της ενδεχόμενης κλιμάκωσής τους παρακαλούμε για τη λήψη μέτρων προκειμένου να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν οι άμεσες ανάγκες των νησιών.
Κατανοούμε τις συνδικαλιστικές διεκδικήσεις των απεργών ναυτεργατών, πλην όμως η απομόνωση των νησιών ως μοχλός πίεσης, δεν θα πρέπει να λειτουργήσει σε βάρος των νησιών, ο αποκλεισμός των οποίων δημιουργεί πλείστα προβλήματα που είτε αφορούν στις συνθήκες διαβίωσης είτε στη δοκιμασία των τοπικών παραγωγικών δυνάμεων.
Κάθε διακοπή επικοινωνίας των νησιών πέραν του 24ωρου θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως έκτακτη και εθνική ανάγκη και να ληφθεί κάθε αναγκαίο μέτρο που θα συνδράμει για την αποτροπή των καταστροφικών αποτελεσμάτων ενός παρατεταμένου αποκλεισμού.
Πηγή : http://cyclades24.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...