10 Ιουν 2017

Στους Δήμους το 50% των προστίμων για πολεοδομικές παραβάσεις

Συνάντηση ενημέρωσης σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, πραγματοποιήθηκε μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη και του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη.
Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν όλες οι ρυθμίσεις του προωθούμενου σχεδίου νόμου του υπουργείου υπό τον τίτλο «Για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος» οι οποίες άπτονται αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στη συζήτηση συμμετείχε και η σύμβουλος της ΚΕΔΕ σε θέματα πολεοδομίας και χωροταξίας Τ. Λαγουδάκη.
Κατά τη συνάντηση ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι στο σχέδιο νόμου ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα της ΚΕΔΕ, να επιστρέφεται στους Δήμους το 50% των προστίμων που επιβάλλονται  για περιβαλλοντικές και πολεοδομικές παραβάσεις, προκειμένου οι Δήμοι να το αξιοποιούν για την απόκτηση κοινόχρηστων χώρων.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Σταθάκης το ποσοστό θα επιστρέφεται, μέσω της τράπεζας δικαιωμάτων δόμησης και κοινοχρήστων χώρων.
Παράλληλα σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη στο σχέδιο νόμου διασφαλίζεται ότι το 2,5% από τους πόρους του Πράσινου Ταμείου θα προορίζεται για περιβαλλοντικές δράσεις. Ωστόσο ο κ. Πατούλης επισήμανε στον υπουργό ότι παρά το γεγονός ότι χαιρετίζει αυτή την πρωτοβουλία, η ΚΕΔΕ επιμένει ότι αυτό το ποσό θα πρέπει να φτάσει στο 10%.
Κατά τη συζήτηση ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για την πρόβλεψη του σχεδίου νόμου να λειτουργούν διευθύνσεις και τμήματα του Παρατηρητηρίου Δομημένου Περιβάλλοντος στις έδρες των Περιφερειών και των Περιφερειακών Ενοτήτων, τονίζοντας πως ο Α’ και Β’ βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν θα πρέπει να εμπλέκεται στη λειτουργία των ελεγκτικών και εποπτικών μηχανισμών.
Συγκεκριμένα επισήμανε πως οι συγκεκριμένοι έλεγχοι θα πρέπει να ασκούνται από ανεξάρτητους μηχανισμούς με στόχο τη διασφάλιση των όρων αντικειμενικότητας και  διαφάνειας.
Επιπρόσθετα ο υπουργός διαβεβαίωσε τον κ. Πατούλη ότι στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται ρυθμίσεις με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας των Υπηρεσιών Δόμησης των Δήμων, σε επίπεδο υποδομών και προσωπικού.
Σε αυτό το σημείο ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επικαλούμενος το νόμο που προβλέπει μετακίνηση των δημοτικών υπαλλήλων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δημάρχων, τόνισε πως έχουν προκύψει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των Δήμων και εστίασε στον κίνδυνο αποψίλωσης κυρίως των μικρών νησιωτικών και ορεινών. 
Απλούστευση διαδικασιών και αποκέντρωση αρμοδιοτήτων
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε τα εξής:
«Η συνάντηση μου με τον κ. Σταθάκη ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη. Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για την ολοκλήρωση του νομοσχεδίου και χαιρετίζουμε ρυθμίσεις που διευκολύνουν το έργο των Δήμων, προς όφελος των πολιτών.
Ωστόσο η ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης του πολεοδομικού σχεδιασμού με ταυτόχρονη απλούστευση των διαδικασιών καθώς και αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων που σχετίζονται με τον πολεοδομικό σχεδιασμό από το συγκεντρωτικό κράτος προς τους Δήμους παραμένει προτεραιότητα για εμάς. Η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι μόνο αν οι τοπικές κοινωνίες έχουν τη δυνατότητα να διαχειρίζονται οι ίδιες ζητήματα που σχετίζονται  με το μέλλον του τόπου τους, χωρίς κηδεμονίες, τότε θα κερδηθεί το στοίχημα της ανάπτυξης για τη χώρα.
Σε κάθε περίπτωση θα αναμένουμε το τελικό σχέδιο νόμου προκειμένου να το επεξεργαστούμε και να κάνουμε τις παρατηρήσεις μας».   
Παράταση στην τακτοποίηση αυθαιρέτων
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπέβαλε εχθές στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕ.Ν.Ε.) της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης το σχέδιο νόμου για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος. Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου από την ΚΕ.Ν.Ε. το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
Ενόψει της διαδικασίας αυτής, κρίθηκε απαραίτητη η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, την οποία υπογράφουν οι Υπουργοί, Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, με την οποία δίνεται παράταση στην τακτοποίηση αυθαιρέτων. Σύμφωνα με την ΚΥΑ δίνεται παράταση 45 ημερών, για τη ρύθμιση αυθαίρετης δόμησης στο πλαίσιο του ισχύοντος νόμου 4178/2013. Η έναρξη ισχύος της ΚΥΑ ορίζεται με τη δημοσίευση της στο ΦΕΚ, που θα γίνει άμεσα.
Το ΥΠΕΝ αναφέρει ότι η ψήφιση του σχεδίου νόμου θα ολοκληρωθεί προτού εκπνεύσει το διάστημα αυτό, οπότε τα ζητήματα της αυθαίρετης δόμησης θα ρυθμίζονται πλέον με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο.    

Πηγή : http://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...