16 Ιουν 2017

«Η αγροτική παραγωγή μπορεί να φέρει τον κόσμο πίσω στα νησιά μας»

Η αγροτική παραγωγή συνολικά στη χώρα μας βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο σε σχέση με το ακαθάριστο εθνικό προϊόν, όμως στο νότιο Αιγαίο είναι ακόμα χαμηλότερη η συμμετοχή της αγροτικής παραγωγής -του πρωτογενούς τομέα συνολικά- η οποία κυμαίνεται στο 2% του Α.Ε.Π. Αυτό τόνισε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ππεριφερειών, με θέμα την υλοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 στην Περιφέρεια.
Ο Ν. Συρμαλένιος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θεωρώ ότι οι δυνατότητες αντιστροφής αυτής της κατάστασης και ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας, γενικότερα του πρωτογενούς τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία και αλιεία), είναι πάρα πολύ μεγάλες στα νησιά. Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες και πρέπει αυτές τις δυνατότητες, να τις ενισχύσουμε, να τις ενισχύσει και το Υπουργείο και οι Περιφέρειες και η Περιφερειακή  Αυτοδιοίκηση και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς. Διότι, λέμε σωστά «τουρισμός, τουριστική ανάπτυξη», όμως, η αγροτική οικονομία μπορεί να να δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη, αλλά και στην καλλιέργεια χέρσων εκτάσεων. Μπορεί να τονώσει και την απασχόληση νέων ανθρώπων, που μπορούν να επιστρέψουν στα νησιά μας για να καλλιεργήσουν, αρκεί να στηριχτούν συνολικά από την Πολιτεία και βεβαίως από τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020.
Είναι φανερό ότι έχουν γίνει διάφορες προσπάθειες, π.χ. η Aegean Cuisine, είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο έχει ξεκινήσει από παλαιότερα, από τις Νομαρχίες τότε και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στη συνέχεια. Πάρα πολλά εστιατόρια συμμετέχουν στο πρόγραμμα, προβάλλοντας τοπικά προϊόντα. Επίσης, το πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωινό» μπορεί να γνωρίσει τα τοπικά προϊόντα σε εκατομμύρια τουρίστες, που επισκέπτονται τα νησιά.
Για να γίνουν όμως αυτά, χρειάζεται μείωση του κόστους παραγωγής. Δεν είναι δυνατόν, τα τοπικά προϊόντα να είναι πανάκριβα σε σχέση με τις μαζικές εισαγωγές άλλων προϊόντων, που γίνονται μέσω μεσαζόντων και εμπόρων και έτσι να εξοβελίζονται από τις τοπικές αγορές, λόγω του κόστους. Πρέπει να υπάρξει διεύρυνση των κινήτρων για την εγκατάσταση των νέων αγροτών, πρέπει να μειωθεί ο απαιτούμενος αριθμός για τη συγκρότηση και τη σύσταση αγροτικών συνεταιρισμών στα νησιά, όπως επίσης πρέπει να μειωθεί ο απαιτούμενος προϋπολογισμός για τις ιδιωτικές επενδύσεις, που είναι σήμερα 600.000 χιλιάδες ευρώ. Μας είπε ο Υπουργός, ότι θα υπάρξουν δυνατότητες αργότερα, αλλά νομίζω ότι ειδικά για τα νησιά, δεν είναι δυνατόν να ξεκινάμε με το ύψος των 600.000 χιλιάδων ευρώ.
Κλείνοντας, θέλω να θέσω ένα ερώτημα. Πέρυσι ψηφίστηκε ο νόμος, για τις βοσκήσιμες γαίες. Ως γνωστόν, έχουμε και στα νησιά πολύ μεγάλες δυνατότητες κτηνοτροφικής ανάπτυξης. Πού βρίσκεται η εφαρμογή, αυτού του νόμου, ειδικότερα στις νησιωτικές περιοχές και στο νότιο Αιγαίο; Θα ήθελα μια απάντηση σε αυτό το θέμα», κατέληξε ο βουλευτής Κυκλάδων.
Πηγή : https://www.naxospress.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...