15 Ιουν 2017

Χαρίτσης: Πρωτοβουλίες για ενίσχυση των νησιών του Αιγαίου

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης και η αρμόδια Επίτροπος της ΕΕ για την Περιφερειακή Πολιτική Κορίνα Κρέτσου επισκέφτηκαν τη Χίο, όπου και παρουσίασαν τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Υπουργείου Οικονομίας για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και την τόνωση της ανάπτυξης στα νησιά του Αιγαίου.
Όπως δήλωσε ο κ. Χαρίτσης:
«Στεκόμαστε στο πλευρό των νησιών μας ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις προσκλήσεις που θέτει η νησιωτικότητα, αλλά και να ανταπεξέλθουν στο ανθρωπιστικό καθήκον της υποδοχής χιλιάδων συνανθρώπων μας προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στις ακτές τους. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάσαμε δύο ξεχωριστά αναπτυξιακά προγράμματα, ειδικά για τα νησιά του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου, που χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους ύψους 50 εκατ. ευρώ και έρχονται να στηρίξουν τις τοπικές κοινωνίες και να χρηματοδοτήσουν σημαντικές αναπτυξιακές παρεμβάσεις. Είναι στοχευμένα στις ανάγκες των νησιών και στηρίζονται στην ισότιμη συνεργασία του Υπουργείου Οικονομίας με τους αυτοδιοικητικούς και παραγωγικούς φορείς.
Τα Προγράμματα έχουν ήδη ενεργοποιηθεί και αυτές τις μέρες εντάσσονται τα πρώτα έργα. Ήδη έχει κατατεθεί μία πολύ καλή πρόταση από το Επιμελητήριο Κυκλάδων για τη δημιουργία cluster εξωστρέφειας στον τομέα της αγροδιατροφής και της γαστρονομίας η οποία κινείται ακριβώς στο πνεύμα των αναπτυξιακών στόχων που θέτουμε μέσα από τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα. Ακόμη, συμφωνήθηκε σήμερα ο Δήμος Χίου και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να υποβάλουν από κοινού την πρότασή τους για την χρηματοδότηση μελέτης επέκτασης και αναβάθμισης του αεροδρομίου της Χίου, ένα έργο κρίσιμης σημασίας για το νησί. Περιμένουμε και άλλες αντίστοιχες προτάσεις.
Επιπλέον, ενισχύουμε τα νησιά με περισσότερους πόρους από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Επενδύσεων για την υλοποίηση των αναγκαίων υποδομών – πρόσφατά μάλιστα εντάξαμε νέα έργα ύψους 12,5 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου – και συστήσαμε ομάδα για την υποστήριξη των μικρών νησιών στον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων, παρέχοντας εξειδικευμένο προσωπικό από το Υπουργείο. Ακόμη, μέσα από το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου, διαθέτουμε άλλα 3 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν από την υποδοχή των προσφύγων και των μεταναστών. Είμαστε παρόντες, με κάθε χρηματοδοτικό και θεσμικό μέσο που έχουμε στη διάθεση μας, για να βοηθήσουμε τα νησιά να αξιοποιήσουν τις μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες τους».
Ο Αναπληρωτής Υπουργός αναφέρθηκε και στον σεισμό που έπληξε τη Λέσβο τονίζοντας πως το Υπουργείο Οικονομίας και η Κυβέρνηση κινητοποιούν κάθε διαθέσιμο μέσο για την ανακούφιση των σεισμοπαθών και την αποκατάσταση των ζημιών:
«Είμαστε σε στενή συνεργασία με τα Υπουργεία Εσωτερικών, Υποδομών και Προστασίας του Πολίτη κινητοποιώντας όλες τις υπηρεσίες μας για την γρήγορη ανακούφιση των πληγέντων. Ως Υπουργείο Οικονομίας θα ανταποκριθούμε άμεσα στα αιτήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης παρέχοντας την απαραίτητη χρηματοδότηση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες και να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω την κα Κρέτσου που έδωσε μάχη στην Επιτροπή ώστε να υπάρχει 100% χρηματοδότηση από τους ευρωπαϊκούς πόρους για τις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών».
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στη Χίο ο κ. Χαρίτσης συναντήθηκε με δημάρχους των νησιών του Βορείου Αιγαίου και επισκέφτηκε το Μουσείο Μαστίχας και το μοναστήρι της Νέας Μονής που χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ.

Πηγή: aftodioikisi.gr
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...