15 Ιουν 2017

Η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Πολιτισμού Κυκλάδων Χρηστιάννα Πάπιτση στο naxostimes.gr: «Να γίνει ο πολιτισμός το “δόρυ” του τουρισμού»

Για τους στόχους και τις προτεραιότητες που έχει θέσει ως εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Πολιτισμού στον νομό Κυκλάδων μίλησε στο naxostimes.gr η Χρηστιάννα Πάπιτση.
Σύμφωνα με την κ. Πάπιτση, θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην διατήρηση, αναβάθμιση, αλλά και ανάδειξη του πολιτιστικού προϊόντος, με την Περιφέρεια να ενισχύει ποικιλοτρόπως «κάθε υγιή προσπάθεια πολιτισμού», αφού - όπως τόνισε - ο πλούτος των νησιών μας «πρέπει να αξιοποιηθεί δυναμικά ώστε να γίνει το επίκεντρο και το δόρυ του τουρισμού», μιας και πλέον «είναι μονόδρομος η υγιής διασύνδεση των δύο πιο σημαντικών τομέων ανάπτυξης».
Η περιφερειακή σύμβουλος αναφέρθηκε, επίσης, στο παιδικό φεστιβάλ Κυκλάδων SYROSKIDSZ, το Πρώτο Φεστιβάλ στις Κυκλάδες με επίκεντρο αποκλειστικά το παιδί που ξεκινά φέτος από τη Σύρο και φιλοδοξεί σταδιακά να εξαπλωθεί στα περισσότερα Κυκλαδονήσια.
ΕΡ: Κυρία Πάπιτση, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου σας όρισε Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλο Πολιτισμού Κυκλάδων. Ποιες αρμοδιότητες περιλαμβάνει αυτή η θέση και ποιος ο ρόλος σας;
Χ.Π.: Ο τομέας Πολιτισμού έρχεται να αναδειχθεί κυρίαρχος με τη διασύνδεση αυτού με τον βασικό κορμό ανάπτυξης που είναι ο Τουρισμός.
Παράλληλα, πρέπει να διατηρηθούν τα τοπικά έθιμα, τα πλούσια πανηγύρια που αναβιώνουν στα νησιά μας χάρη στους ντόπιους κατοίκους, αλλά και τους πολιτιστικούς συλλόγους.
Πρωταρχικός μας στόχος η αναβάθμιση του Πολιτιστικού προϊόντος με εκδηλώσεις - θεσμούς ώστε εκδηλώσεις σημαντικές και επιτυχημένες να επαναλαμβάνονται σε ετήσια βάση, ώστε να γίνουν μοχλός προσέλκυσης επισκεπτών με επίκεντρο και σε συνεργασία με τους τουριστικούς φορείς.
Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει καταγραφή των υποδομών και του ανθρώπινου δυναμικού ανά τομέα, αρχαιολογικοί χώροι, θέατρο, τραγούδι, μουσική, χορός, εικαστικές τέχνες και σχεδιασμό εκδηλώσεων τοπικού, αλλά και διεθνούς βεληνεκούς καθώς οι Κυκλάδες είναι ένας διεθνής προορισμός και εν δυνάμει πρώτος, και απαιτείται αγώνας για να παραμείνεις πρώτος.
Ανεβαίνοντας στο βάθρο του νικητή πρέπει να αγωνίζεσαι για να παραμένεις εκεί, εκεί που σου αξίζει να είσαι.

ΕΡ: Έχετε καταρτίσει κάποιο πλάνο κινήσεων για το επόμενο χρονικό διάστημα; Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας;
Χ.Π.: Ζούμε μια έντονη δυναμική τουριστική περίοδο, την οποία σαφώς και πρέπει να την ενισχύσουμε με πολιτιστικά δρώμενα τα οποία γίνονται στα νησιά μας. Ενισχύουμε οικονομικά - και όχι μόνο - κάθε υγιή προσπάθεια πολιτισμού.
Παράλληλα, γίνεται ένας σχεδιασμός, ώστε η Περιφέρεια με δυναμικούς φορείς να υλοποιεί δικές της διοργανώσεις.
Άμεσα και προς το τέλος της τουριστικής περιόδου θα έχουμε καταγράψει τους φορείς, τις υποδομές και θα έχουμε σχεδιάσει με παράλληλη διατήρηση των επιτυχημένων εκδηλώσεων που χρηματοδοτούμε, το δικό μας πρόγραμμα εκδηλώσεων, το οποίο και θα ανακοινώσουμε έγκαιρα, ώστε να αξιοποιηθεί και από τους τουριστικούς φορείς. Με αυτό τον τρόπο θα ενημερωθεί ο ντόπιος επιχειρηματίας, ο κάτοικος και ο επισκέπτης του νησιού, ώστε να προγραμματίσει τις επισκέψεις του.

ΕΡ: Ο πολιτιστικός πλούτος των Κυκλάδων είναι αδιαμφισβήτητος. Πώς προτίθεστε να τον αξιοποιήσετε εποικοδομητικά και αποτελεσματικά;
Χ.Π.: Ζούμε σε μια ιδιαίτερη και πολιτισμικά πλούσια περιοχή και ο πολιτιστικός πλούτος των Κυκλάδων πρέπει να αξιοποιηθεί δυναμικά ώστε να γίνει το επίκεντρο και το δόρυ του τουρισμού, πρέπει να αξιοποιηθεί και να αποτελέσει διαχρονικά κυρίαρχο πόλο έλξης των επισκεπτών.
Η αρχιτεκτονική παράδοση, η πλούσια εκκλησιαστική δράση, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και όχι μόνο θα πρέπει να διατηρηθούν και να αναδειχθούν, με τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς του κάθε νησιού. Αυτός είναι και ο δικός μας στόχος, συνέργεια και συνεργασία στον πιο ευαίσθητο και σημαντικό τομέα, τον Πολιτισμό μας.
greek tourism expo 2015 papitsi koyntoyra
ΕΡ: Σκοπεύετε να προχωρήσετε σε συνεργασίες και συνέργειες με τους τοπικούς φορείς και συλλόγους;
Χ.Π.: Η βάση για την επιτυχία πάντα είναι ο ανθρώπινος παράγοντας. Αυτοσκοπός είναι για εμάς η συνεργασία, αλλά και η αξιοποίηση όλων των φορέων και των απλών ανθρώπων που στηρίζουν με κάθε τρόπο τον Πολιτισμό, η καταγραφή των φορέων Πολιτισμού, αλλά και η δημιουργία εθελοντικών ομάδων, τοπικά, οι οποίοι θέλουν πραγματικά να συνδράμουν.
Οι φορείς Πολιτισμού πρέπει να ενισχυθούν με κάθε τρόπο, σε υποδομές, εξοπλισμό, οικονομικά, ώστε να επιβιώσουν και να ανταπεξέλθουν στην κρίσιμη αυτή περίοδο. Ευτυχώς, ζούμε σε ένα σύμπλεγμα νησιών που δεν το έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση και τόσο πολύ, πρέπει όμως ο Πολιτισμός να γίνει τομέας αποδοτικός σε όλους τους τομείς, εργασία, τοπική οικονομία, αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.

ΕΡ: Σε γενικές γραμμές, πολιτισμός και τουρισμός είναι «συγκοινωνούντα δοχεία» στα νησιά, κυρίως την θερινή περίοδο. Ωστόσο, πιστεύετε ότι έχει φτάσει ο καιρός για το «επόμενο βήμα» ώστε η σύνδεση αυτών των δύο εννοιών να γίνει πιο ουσιαστική και πιο απτή;
Χ.Π.: Είναι μονόδρομος η υγιής διασύνδεση των δύο πιο σημαντικών τομέων ανάπτυξης, πιστεύω πως ναι, είμαστε στη φάση αυτή, αρκεί να υπάρχει προγραμματισμός, για να έχει και επιτυχή έκβαση το εγχείρημα αυτό. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια της αποτυχίας της όποιας προσπάθειας. Η οργανωμένη πολιτιστική περίοδος θα συμβάλλει στην επιτυχημένη τουριστική περίοδο. Ο έγκαιρος σχεδιασμός η δυναμική προσπάθεια στον τομέα του πολιτισμού, η οργάνωση του τομέα μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί για το καλύτερο αποτέλεσμα, για μια δυναμική παρουσία των νησιών μας.
syroskids festibal
ΕΡ: Πέστε μας λίγα λόγια για το παιδικό φεστιβάλ Κυκλάδων SYROSKIDSZ. Υπάρχει προοπτική επέκτασης και σε άλλα νησιά;
Χ.Π.: Τo SYROSKIDS είναι το Πρώτο Φεστιβάλ στις Κυκλάδες με επίκεντρο αποκλειστικά το παιδί και φιλοδοξεί σταδιακά να εξαπλωθεί στα περισσότερα Κυκλαδονήσια. Το Φεστιβάλ ξεκινά με πρωτοβουλία του τμήματος Πολιτισμού Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κι έρχεται να προστεθεί σε όσα φεστιβάλ επιχορηγεί και συνδιοργανώνει στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος πολιτιστικών δράσεών της.
Οι δράσεις του περιγράφονται συνοπτικά ως εξής: εικαστικές δράσεις, όπως έκθεση παιδικής ζωγραφικής με θέμα τη θάλασσα και την έμπρακτη προστασία του ευαίσθητου θαλάσσιου οικοσυστήματος από τον άνθρωπο, εναλλακτική ζωγραφική, καλλιτεχνικές δημιουργίες με φυσικά υλικά, παραμύθια με ζωντανή αφήγηση από παραμυθάδες και ηλικιωμένους του νησιού και δημιουργία ιστορίας μέσα από τη διάδραση του κοινού, εκπαιδευτικά παιχνίδια και βιωματικές δράσεις, όπως διαγωνισμοί, κυνήγι θησαυρού και άλλα οργανωμένα δημιουργικά παιχνίδια με άξονα τον Κυκλαδικό Πολιτισμό και άλλα θέματα.
Κάθε ιδέα θεματικού άξονα είναι απολύτως συμβατή, εφόσον προέρχεται από τοπικούς πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς που είναι οι εύλογοι και φυσικοί συνεργάτες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε αυτό το εγχείρημα.
Το Φεστιβάλ φέτος ξεκινά από τη Σύρο στις 29 - 31 Ιουλίου 2017 σε δύο περιοχές του νησιού, την παραλία της Βάρης και την παραλία του Κινίου, σε συνεργασία με τις τοπικές επιχειρήσεις κάθε περιοχής και με τη συνεργασία των αντίστοιχων τοπικών κοινοτήτων του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης.
Πρόκειται για την πρώτη πιλοτική ολοκληρωμένη διοργάνωση του SYROSKIDZ που αποσκοπεί να προβάλλει την πολιτιστική ιστορία και το σύγχρονο γίγνεσθαι της Σύρου, μια φιλοσοφία διοργάνωσης που θα εφαρμόζεται σε κάθε νησί στο οποίο το φεστιβάλ θα ταξιδεύει, αναδεικνύοντας την πολιτιστική εικόνα του εκάστοτε νησιού. Επίσης, κάθε δράση είναι σχεδιασμένη ώστε πέρα από την ψυχαγωγική της αποστολή για παιδιά και ενήλικες, ντόπιους και επισκέπτες του νησιού να αντανακλά ένα βάθος παιδείας, πολιτιστικής και ευρύτερης, καθώς και κοινωνικά μηνύματα. Έτσι, κάθε χρονιά θα αφιερώνεται σε μια επιμέρους θεματική ενότητα, πέρα των άλλων δράσεων.
Δείτε εδώ τις εκδηλώσεις και τα δρώμενα που έχουν προγραμματιστεί για φέτος το καλοκαίρι
Πηγή : http://www.naxostimes.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...