13 Ιουν 2017

Από την ΕΕΤΑΑ η απλούστευση των διαδικασιών λειτουργίας των ΟΤΑ

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, επισκέφθηκε εχθές την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) και συμμετείχε  στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, προκειμένου να ενημερωθεί αυτοπροσώπως για τις δραστηριότητες της Εταιρείας, στο πλαίσιο της βασικής  αποστολής της, που είναι η υποστήριξη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας. 
Μιλώντας στη συνεδρίαση του ΔΣ, ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στην ανάγκη εστίασης στην αναπτυξιακή προοπτική της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τη δρομολόγηση δράσεων και διαδικασιών στις οποίες η ΕΕΤΑΑ ήδη συμβάλλει και επιβάλλεται να διαδραματίσει ακόμη πιο ουσιαστικό ρόλο στη συνέχεια.
Ο κ. Σκουρλέτης επεσήμανε ότι η παρουσία του στο ΔΣ της ΕΕΤΑΑ πραγματοποιείται σε μια περίοδο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ο διάλογος για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δημιουργώντας,  ανάμεσα στα άλλα, μια πραγματική ευκαιρία σε τρία  βασικά πεδία: για την αποφασιστική ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλου και των κοινωνικών δράσεων των ΟΤΑ, για τις αναγκαίες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας τους, εσωτερικά αλλά και ως προς τις σχέσεις με τους πολίτες, καθώς και για την ουσιαστική αναβάθμιση του προσωπικού τους.      
Προς την ίδια κατεύθυνση εντάσσονται παρεμβάσεις που ήδη υλοποιούνται ή πρόκειται να περάσουν στη φάση υλοποίησης.
Σ’ αυτό το πλαίσιο,  η ΕΕΤΑΑ θα αναλάβει δικαιούχος του «έργου  σημαία» για την αυτοδιοίκηση, της απλούστευσης και προτυποποίησης διαδικασιών λειτουργίας των ΟΤΑ α’ και β’ Βαθμού, προϋπολογισμού 3,6 εκατ. ευρώ, από το ΕΣΠΑ 2014 – 2020.
Παράλληλα, τα Υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ανάθεσαν στην ΕΕΤΑΑ και στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) να επεξεργαστούν ένα μεγάλο πρόγραμμα εκπαίδευσης των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η ΕΕΤΑΑ καλείται  επίσης, να συμβάλει σημαντικά στην επεξεργασία  θεσμικών αλλαγών για την ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλου των ΟΤΑ.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Διοικητικό Συμβούλιο, ο Υπουργός Εσωτερικών ενημερώθηκε για τις δράσεις της ΕΕΤΑΑ, (σε εξέλιξη ή υπό έγκριση) όπως:
- «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής», όπου έχει αναλάβει τη διαχειριστική ευθύνη του προγράμματος με προϋπολογισμό 205 εκατ. ευρώ 
- «Βοήθεια στο Σπίτι», με προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ.
- Υποστήριξη της ΤΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων μέσω της ανάπτυξης ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων
- Βελτίωση του θεσμικού πλαισίου οικονομικής διαχείρισης ΟΤΑ  
- Υλοποίηση σχεδίων δράσης  για την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στις περιφερειακές και τοπικές πολιτικές
- Χρηματοδότηση υλοποίησης μελετών ορεινών και νησιωτικών δήμων κάτω των 10.000 κατοίκων, (ως τεχνικός σύμβουλος) μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων
- Δράση υποστήριξης μικρών νησιών κάτω των 3.000 κατοίκων  για την υλοποίηση μελετών και έργων σε συνεργασία με την ΜΟΔ, το Υπουργείο Νησιωτικής Πολιτικής και το Υπουργείο Υποδομών
- Χρηματοδότηση των δήμων από το Πράσινο Ταμείο (ως τεχνικός σύμβουλος)
- Δημιουργία Τεχνικών Συμβούλων για την βοήθεια της Αυτοδιοίκησης σε θέματα ΕΣΠΑ
Πηγή : http://www.koinignomi.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...