8 Φεβ 2017

"Μνημειακά τοπία του Αιγαίου" στην Αρχιτεκτονική Σχολή ΠΚ

Oι ανοικτές στο κοινό διαλέξεις που οργανώνει η Σχολή Αρχιτεκτόνων μηχανικών του Πoλυτεχνείου Κρήτης στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού της Προγράμματος συνεχίζονται με επιτυχία.
Η επόμενη διάλεξη θα δοθεί την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017, ωρα 18.00 στα Γαλάζια Αμφιθέατρα Γ.2.1 στην Πολυτεχνειούπολη. Ομιλητής ο Nίκος Μπελαβίλας, Αναπλ. Καθηγητής, Δ/ντης Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου με θέμα "Μνημειακά τοπία του Αιγαίου - Η προσέγγιση της ελάχιστης επέμβασης και τα ζητήματα ανάπτυξης".
Το Αιγαίο είναι ένα ιδιόμορφο νησιωτικό ανθρώπινο και φυσικό οικοσύστημα, ένα γεωγραφικό σύμπλεγμα εκατοντάδων νησιών και χιλιάδων νησίδων.  Κατά τη διάρκεια της νεότερης ιστορίας του υπέστη τουλάχιστον τρεις μεγάλους μετασχηματισμούς. Είναι οι αλλαγές στα οικιστικά δίκτυα από την εποχή των Σταυροφοριών, η βιομηχανική, οικιστική και αγροτική ανάπτυξη του19ου αιώνα και τέλος  η τουριστική  ανάπτυξη του 20ου αιώνα. Η τελευταία βρίσκεται σε καλπάζουσα εξέλιξη μέχρι σήμερα, με τη νέα αύξηση του τουρισμού.
Την ίδια στιγμή που άρχισε η μετάλλαξη των νησιών προκειμένου να υποδεχθούν το τουριστικό ρεύμα του τέλους  του 20ου αιώνα, άρχισε να γίνεται σταδιακά κατανοητό, ότι ο ίδιος ο ιστορικός χώρος, τα τοπία, ο τοπικός πολιτισμός, η νησιωτικότητα και η μικροκλίμακα αποτελούσαν τους κύριους πόρους που καθιστούσαν το αρχιπέλαγος σημαντικό προορισμό. Αυτό αποτέλεσε το ισχυρό πλεονέκτημα σε αντίθεση με τις μαζικοποιημένες και εν μέρει απαξιωμένες λόγω της βίαιης οικιστικής ανάπτυξης, τουριστικές ζώνες του ηλιοτροπικού  μοντέλου (Ισπανία, Νότια Γαλλία, Ιταλία).
Η ανάδειξη οικισμών, τοπίων και άϋλων πολιτιστικών αξιών ως μνημείων στο νησιωτικό Αιγαίο επιτρέπουν  τη διατήρηση αυτού του οικοσυστήματος σε ένα πλαίσιο όπου διασώζονται οι πόροι που το καθιστούν ελκυστικό επιτρέποντας ταυτόχρονα την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική εξέλιξη.
Νίκος Μπελαβίλας
Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ. Έχει σπουδάσει αρχιτεκτονική και πολεοδομία. Διδάσκει πολεοδομία και Ιστορία της Πόλης στη Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ και διευθύνει το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος. Ένα μεγάλο τμήμα του ερευνητικού του έργου αφορά μνημεία, ιστορικούς οικισμούς και τόπους στο Λαύριο, στην Ερμούπολη, στη Νάξο, στη Σέριφο, στη Σάμο.  Έχει συγγράψει βιβλία και άρθρα για το Αιγαίο.
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...