9 Φεβ 2017

Σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης του Δήμου Ανάφης και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την υλοποίηση του έργου δημιουργίας πολυχώρου πολιτισμού στο νησί

Την προγραμματική σύμβαση, για τη συμβολή της Περιφέρειας στο έργο αποκατάστασης και αξιοποίησης, ως πολιτιστικού χώρου, του κτηρίου που παραχώρησε ο Σύνδεσμος Απανταχού Αναφαίων στο Δήμο Ανάφης, ενέκρινε ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο στην πρόσφατη συνεδρίασή του στη Σύρο.
Την συνδρομή της σε οικονομικό, αλλά και διοικητικό επίπεδο, αναμένεται να δώσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, για την υλοποίηση ενός πολυπόθητου έργου για το νησί και την τοπική κοινωνία της Ανάφης, το οποίο επί σειρά ετών επιχειρεί να φέρει σε πέρας ο Δήμος, ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει λόγω υπηρεσιακών ή/και γραφειοκρατικών ζητημάτων. Το θέμα εισηγήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων στο Σώμα του Περιφερειακού Συμβουλίου, ενώ το παρών έδωσε και ο Δήμαρχος Ανάφης, κ. Ιάκωβος Ρούσσος, ο οποίος εξήγησε ενώπιον των συμβούλων τη σημασία του έργου, αλλά και τις μέχρι τώρα δυσκολίες που αντιμετώπισε.
Συνεργασία Δήμου και Περιφέρειας
Όπως σημειώθηκε στο πλαίσιο της εισήγησης, ο Δήμος Ανάφης, δεδομένου, ότι προτίθεται να αξιοποιήσει το κτήριο ως πολυχώρο πολιτισμού και προκειμένου να γίνει η έναρξη της λειτουργίας του, απαιτείται η εκπόνηση μελέτης στατικής επάρκειας και σχετικής αποκατάστασης, τις οποίες θα χρηματοδοτήσει ο Δήμος. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, θα εκπονηθεί μελέτη επισκευής – διαμόρφωσης του χώρου, η οποία μαζί με τη μελέτη στατικής αποκατάστασης, θα δημοπρατηθούν. Παράλληλα, η ΠΝΑ θα χρηματοδοτήσει με 80.000 ευρώ την υλοποίηση του έργου.
Το αντικείμενο της σύμβασης αφορά στη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου του Δήμου Ανάφης, προκειμένου να εκτελέσει το έργο “Διαμόρφωση και Ολοκλήρωση των Χώρων κτηρίου, ως Πολυχώρος Πολιτισμού νήσου Ανάφης”, το οποίο αποσκοπεί και περιλαμβάνει την αποκατάσταση των φθορών, τη βελτίωση και τη διαμόρφωση του κτηρίου στον οικισμό της Χώρας Ανάφης, το οποίο παραχωρήθηκε στο Δήμο από τον Σύνδεσμο των Απανταχού Αναφαίων, ώστε να χρησιμοποιείται ως πολυχώρος πολιτισμού για εκδηλώσεις και εκθέσεις.
Η προγραμματική σύμβαση έχει χρονική διάρκεια 36 μηνών. Αναλυτικότερα, για την ανάθεση και την εκπόνηση της μελέτης που αναλαμβάνει ο Δήμος Ανάφης 20 μήνες, για τη δημοπράτηση του έργου και την υπογραφή της σύμβασης τμηματική προθεσμία 4 μηνών, για την υλοποίηση του έργου και την παραλαβή-παράδοση για χρήση τμηματική προθεσμία 12 μηνών.
Στο πλαίσιο της σύμβασης η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αναλαμβάνει τη χορήγηση χρηματοδότησης ύψους 80.000 ευρώ, να συμμετέχει με δύο εκπροσώπους της στην Επιτροπή Παρακολούθησης Έργου και την άσκηση καθηκόντων Διευθύνουσας Υπηρεσίας του Έργου, από το αρμόδιο τμήμα της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Κυκλάδων.
Αντίστοιχα, ο Δήμος Ανάφης αναλαμβάνει τη μέριμνα, ως κύριος του έργου, για την ανάθεση, χρηματοδότηση και εκπόνηση των όποιων μελετών απαιτηθούν, τη μέριμνα για την λήψη των αδειοδοτήσεων ως ιδιοκτήτης, την εκτέλεση του έργου, ως κύριος αυτού, αναθέτουσα και προϊστάμενη αρχή.
Σήμερα δόθηκε η λύση”
Σύμφωνα με τον περιφερειακό σύμβουλο της μειοψηφίας, κ. Ευάγγελο Σιγάλα, το συγκεκριμένο έργο, επιχειρείται ήδη από την εποχή της π. Νομαρχίας Κυκλάδων, ενώ αποτελεί μία επιδίωξη τόσο της προηγούμενης όσο και της σημερινής Περιφερειακής Αρχής, προκειμένου να αξιοποιηθεί, αλλά και να διασωθεί ένα σημαντικό αρχείο, το οποίο διατίθεται στην Ανάφη.
Όπως τόνισε ο κ. Σιγάλας, το έργο θα πρέπει να υλοποιηθεί όσο το δυνατόν συντομότερα και να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση, αναφερόμενος στις σημαντικές γραφειοκρατικές και υπηρεσιακές δυσκολίες, οι οποίες κράτησαν “παγωμένο” το έργο για αρκετά χρόνια και καταλήγοντας, πως “σήμερα, πιστεύω, πως δόθηκε η λύση”, όσον αφορά στις συσκέψεις που προηγήθηκαν, μεταξύ του Δημάρχου Ανάφης, του Αντιπεριφερειάρχη και μηχανικών της ΠΝΑ.
Αναξιοποίητος “θησαυρός”
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος, κ. Ρούσσος, σημείωσε, ότι “το συγκεκριμένο έργο, όπως είπε και ο κ. Σιγάλας, είναι κάτι που το “κυνηγάμε” εδώ και 5-6 χρόνια. Υπάρχει πάρα πολύ υλικό, ιστορικό υλικό και είναι πραγματικά κρίμα, αυτό τον θησαυρό που έχουμε στα χέρια μας να μην μπορούμε να τον αξιοποιήσουμε και αυτό παρά τη θέλησή μας, διότι συνεχίζουμε να το κυνηγάμε”.
Ο Δήμαρχος υπογράμμισε τις συνεχείς προσπάθειες και από την πλευρά της Περιφέρειας το τελευταίο διάστημα, ενώ αναφερόμενος και στην τελευταία σύσκεψη με τους μηχανικούς της ΠΝΑ, τόνισε ότι η διαδικασία έχει ξεκινήσει να μπαίνει σε τροχιά.
Παράλληλα επεσήμανε, πως ο Δήμος πρόκειται να χρηματοδοτήσει τις μελέτες, οι οποίες εκτιμώνται να ανέλθουν σε περίπου 60.000 ευρώ.
“Εμείς ως δήμος διότι όπως προείπα θέλουμε να γίνει, έχουμε αναλάβει να χρηματοδοτήσουμε το συγκεκριμένο έργο. Το πρόβλημά μας είναι το θέμα των μελετών και το θέμα της στελέχωσης των υπηρεσιών”, τόνισε, ενώ κατέληξε, πως “θέλω να πιστεύω ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα τα βάλουμε σε μία σειρά”.
Πηγή : http://www.koinignomi.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...