29 Ιαν 2017

Γαστρονομικός τουρισμός - Τα πιο ενδιαφέροντα γεγονότα του 2016

Ενδιαφέρουσες μορφές γαστρονομικού τουρισμού αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια τόσο σε επίπεδο περιοχών όσο και σε επίπεδο επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Στις πρώτες πρωταγωνιστεί η Κρήτη, που εδώ και είκοσι περίπου χρόνια επιχειρεί με βάση την κρητική διατροφή και τα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου, να αποτελέσει έναν μεγάλης εμβέλειας γαστρονομικό προορισμό. Ακολουθούν οι Κυκλάδες και η Πελοπόννησος. Μέχρι μιά περίοδο οι δράσεις αυτές προωθούντο από αναπτυξιακές εταιρείες που αξιοποιούσαν Κοινοτικούς Πόρους, αφορούσαν κυρίως φεστιβάλ γαστρονομίας. Στην πορεία οι γιορτές απλώθηκαν κυρίως σ’ όλην την Ελλάδα, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Βοηθούντος του καιρού, της εποχικότητας και του τουριστικού ρεύματος, οι εκδηλώσεις αυτές ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για την προβολή των τοπικών προϊόντων της περιοχής, αλλά και μια ευκαιρία να ξεσκάσει ο κόσμος. Σπάνια όμως οι γιορτές ήταν το αποκορύφωμα μιας συντονισμένης και στοχευμένης προσπάθειας προκειμένου να αναπτυχθεί ο τοπικός γαστρονομικός τουρισμός!
Πρόσφατα είμαστε μπροστά σε μια νέα κατάσταση όπου για πρώτη φορά την πρωτοβουλία αναλαμβάνουν πολίτες και επαγγελματίες.
«H επανάσταση των συλλογικοτήτων…»  και την ακολουθούν κατόπιν, η τοπική αυτοδιοίκηση και άλλοι φορείς (Επιμελητήρια, Κλαδικά σωματεία).  Κύριο χαρακτηριστικό αυτών των δράσεων είναι οτι αναπτύσσονται σ’ όλην τη διάρκεια του χρόνου και τοποθετούν τις βάσεις για  διαρκέστερες συνέργειες και συνεργασίες.
Τα πιο ενδιαφέροντα γεγονότα του 2016: Ακολουθεί μια ανασκόπηση των σπουδαιότερων γαστρονομικών δρώμενων, που είχαμε την τύχη να παρευρεθούμε.

Δραμοινογνωσία 2016

Δραμοινογνωσία 2016 - Δράμα
(Κάτω από τη σκιά της γιγάντιας φιάλης 5 μέτρων δραμινού κρασιού τα ξεσηκωτικά κρουστά των «Fasarioso» ξεσηκώνουν τον κόσμο)
Η τρίτη χρονιά της διοργάνωσης «Δραμοινογνωσία 2016» – ο τίτλος της οποίας ήταν «Γεύση οίνου, επίγευση πολιτισμού» – που έγινε από τις 23 έως τις 29 Μαΐου 2016 στη Δράμα, και όπου η κορύφωση των εκδηλώσεων συνέπεσε με τον ετήσιο θεσμό «Ανοιχτές Πόρτες» οπόταν τα οινοποιεία της χώρας υποδέχονται τους οινόφιλους, έδειξε ότι και εδώ κάτι σημαντικό βρίσκεται σε εξέλιξη. Η 3η Δραμοινογνωσία 2016, εκτός από μια ευκαιρία, τόσο για τους Δραμινούς όσο και για τους επισκέπτες της περιοχής, να διασκεδάσουν, να επισκεφτούν τα επτά οινοποιεία (Κτήμα ΠαυλίδηΚτήμα Κώστα ΛαζαρίδηChateau Nico Lazaridi, Κτήμα Μανωλεσάκη, Κτήμα Τέχνη ΟίνουΚτήμα ΜιχαηλίδηΟινογένεσις) του Αμπελώνα της Δράμας, να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις τους, να μάθουν τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού, να δοκιμάσουν κρασιά αλλά και να γνωρίσουν τους ίδιους τους οινοπαραγωγούς, ήταν και μια αφορμή για να τεθεί σε συζήτηση και προβληματισμό, η θέση του κρασιού ως επίκεντρο της ανάπτυξης της περιοχής. Η πόλη της Δράμας που όλη την εβδομάδα ήταν στο πόδι, με διαλέξεις επιστημονικού χαρακτήρα, γευσιγνωσίες, μουσικές εκδηλώσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα, επιχειρεί να καθιερωθεί ως ένας προορισμός οινικού τουρισμού και ταυτόχρονα να προβάλλει όλα τα αξιοθέατα της περιοχής.

Οινοξένεια 2016 στην Αιγιάλεια

Αμπελώνας Αιγιάλειας - Greek Gastronomy Guide
(Ο Αμπελώνας της Αιγιάλειας μία από τις πιο ενδιαφέρουσες αμπελουργικές ζώνες του κόσμου έχει 50.000 στρέμματα αμπελιών εκ των οποίων τα 40.000 είναι σταφίδα, 9.000 ροδίτης και άλλα 1.000 στρέμματα διάφορες άλλες ποικιλίες)
Τα Οινοξένεια  είναι ένας καινοτόμος θεσμός που μας ταξιδεύει εδώ και τρία χρόνια, στο δεύτερο μισό του Αυγούστου, σε μια πολυήμερη πολιτιστική και γαστρονομική διαδρομή στα τοπία και τις γεύσεις της Αιγιάλειας, με μια πλειάδα εκδηλώσεων υψηλής αισθητικής αξίας σε ιδιαίτερα σημεία και σε επισκέψιμα οινοποιεία καθώς και γαστρονομικές εμπειρίες και γευστικά ταιριάσματα σε επιλεγμένα σημεία εστίασης. Μουσικά ακούσματα, βραδιές γαστρονομίας, επιλεγμένες συναυλίες, έφιππες περιηγήσεις και παιχνίδια σε αμπελώνες, προβολές ταινιών, τοπικές γεύσεις και οίνοι ποιότητας, καλλιτεχνικά δρώμενα και ξεναγήσεις στα επισκέψιμα οινοποιεία της περιοχής, γευστικά ταιριάσματα σε επιλεγμένα σημεία εστίασης συνθέτουν ένα ποιοτικό πρόγραμμα για οινόφιλους και όχι μόνο. Πρωταγωνιστές των δράσεων είνα η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.(Δημοτική κοινοφελής επιχείρηση Αιγιαλείας) και τα οινοποιεία της Αιγιαλείας -που οινοποιούν τον Ροδίτη, αλλά και άλλες τοπικές ποικιλίες, όπως το Λαγόρθι, τον Σιδερίτη, το Μαύρο Καλαβρυτινό και άλλες ξενικές-  η Οινοφόρος του Άγγελου Ρούβαλη –του ανθρώπου που έδωσε τη δεκαετία του 1990 την ώθηση στον Ροδίτη της Αιγιάλειας-, η Rira, η Cavino, η Αχαιών Οινοποιητική, η Τετράμυθος και το οινοποιείο του Καρανικόλα.

Tinos Food Paths 2016

Tinos Food Paths 2016
(Tα μελη του Συλλόγου Επαγγελματιών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος γιορτάζουν την πετυχημένη τους πρωτοβουλία)
Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος με τη διοργάνωση των Tinos Food Paths δημιούργησε «παράδειγμα» για όλες της περιοχές της χώρας, για το πως πρέπει να κτισθεί ο γαστρονομικός προορισμός κάθε τόπου, στηριζόμενος στην φαντασία, στο κέφι, στον επαγγελματισμό, στην αλληλεγγύη και στις συνεργασίες των επαγγελματιών. Το σώμα της «Τηνιακής Γαστρονομίας» συμμετείχε σ’ όλα τα δυνατά επίπεδα στην οργάνωση των εκδηλώσεων. Επαγγελματίες γυναίκες-νοικοκυρές εργάστηκαν στην προετοιμασία του εμπνευσμένου και άκρως συγκινητικού αποχαιρετιστήριου γεύματος στην επιβλητική Σχολή των Ουρσουλίνων στα Λουτρά κάτω από την σκηνοθετική και γαστρονομική επίβλεψη της Αντωνίας Ζάρπα. Οι επώνυμοι και άγνωστοι παραγωγοί τροφοδότησαν τα δείπνα του τριημέρου -οπου οι Αθηναίοι δημοσιογραφοι ΜΜΕ κατέγραψαν τις εκδηλώσεις-  με τα προϊόντα τους, ο Κρητικός με τις λούζες και τα σαλτσίσια, το τυροκομείο Σαν Λορέντζο και ο Συνεταιρισμός με τα τυροκομικά τους, η Αγγέλα Ρουγγέρη με τα μαλαθούνια και τα καρίκια, οι Τηνιακοί Αμπελώνες με τα φημισμένα κρασιά τους και η Νήσος με τις απολαυστικές μπύρες της. Οι ζαχαροπλάστες του νησιού όλοι μαζί παρουσίασαν τα γλυκά της Τήνου (ψαράκια, αμυγδαλωτά, λουκούμια, χαλβάς, ξεροτήγανα, τσιμπητά, παστέλια). Τρανταχτό παράδειγμα αφύπνισης της κοινωνίας των πολιτών. Μπορούμε να δηλώσουμε απερίφραστα σ’ ολους τους εκκολαπτόμενους γαστρονομικούς προορισμούς. «Κάντε το όπως η Τήνος».

Διεθνές συνέδριο Οινικού Τουρισμού στη Σαντορίνη

Ομιλία του Γιώργου Πίττα στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Οινοτουρισμού
Το συνέδριο Winetourism 1st International Congress που διοργάνωσε με επιτυχία η ΙΜΙC 2016 του Κώστα Κωνσταντινίδη στην Σαντορίνη στις 14-16 Οκτωβρίου, ήταν ακόμα ένα βήμα του νησιού στην κατοχύρωσή του ως ένας τουριστικός προορισμός που νοιάζεται για τον Οινογαστροτουρισμό, τόσο σε τοπικό, εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο.  Τα θέματα που αναπτύχθηκαν, εκτός των διεθνών προβληματισμών που αφορούσαν το μέλλον της δραστηριότητας, ήταν το πρόβλημα της θεσμοθέτησης του Οινοτουρισμού στην Ελλάδα και της εφαρμογής των σχετικών πρόσφατων νόμων, η διασύνδεση του Οινοτουρισμού με τον ευρύτερο Τουριστικό περίγυρο, η δημιουργία συνεργειών και δικτύων που θα σηκώσουν το βάρος της ανύψωσης του επιπέδου της συνολικής Οινικής και Γαστρονομικής εμπειρίας. Θέματα θεωρητικά, θέματα νομικά και θέματα τεχνικά. Πάνω από όλα αυτά όμως, στο μυαλό όλων των Ελλήνων συμμετεχόντων υπήρξε η πεποίθηση οτι το Κρασί και η Γαστρονομία έχουν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην Αναγέννηση της χώρας, τόσο από οικονομικής πλευρά όσο και από αξιακής και οτι το μεγαλύτερο μέρος των συμμετεχόντων είναι αποφασισμένοι να παλέψουν γι’ αυτό.

Μέρες Γαστρονομίας στην προ του Άθω περιοχή

giaprakia-athos-xalkidiki-DSC_9660
(Eπίδειξη παραγωγής τοπικού εδέσματος, γιαπράκια Αθωνίτικα)
Προσκαλεσμένοι του Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης προ του Άθω βρεθήκαμε για 48 ώρες στην μάλλον άγνωστη για τους περισσότερους προ του Άθω περιοχή στην ενδοχώρα της Χαλκιδικής, που ορίζεται από τρεις περιοχές Natura – τον ορεινό όγκο του Χολομώντα, το Αριστοτελικό βουνό και το Άγιο Όρος. Επικεφαλής του Οργανισμού η Μαρία Παππά, διευθύντρια Marketing και Επικοινωνίας του Οργανισμού (ιδρύθηκε μόλις πριν 6 χρόνια), μια χαρισματική και πρόσχαρη γυναίκα που εκτός του καθαρώς γαστρονομικώς προγράμματος (που διαρκεί κάθε χρόνο ένα μήνα και περιλαμβάνει, θεματικά δείπνα, μαθήματα μαγειρικής, παρουσίαση γαστρονομικών κληρονομιών, δρωμένων, προϊόντων, ιστοριών  και δημιουργεί προϋποθέσεις δημιουργίας θεματικών δικτύων και μελλοντικών συνεργειών), οργανώνει  εκδρομές στην περιοχή για να γίνουν γνωστές οι τόποι  που χρόνια ζούσαν στη σκιά της τουριστικής Χαλκιδικής. Χάρη στις σχεδιασμένες αυτές δράσεις η Προ του Άθως περιοχή εξελίσσεται, σ’ έναν γοργά αναπτυσσόμενο τουριστικό προορισμό.

«Syros GrEATings» στη Σύρο

Ελληνικό Πρωινό Σύρου - Greek Gastronomy Guide
(Η εντυπωσιακή παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού της Σύρου στο κτίριο του Ε. Τσίλερ)
Στο φεστιβάλ γαστρονομικού πολιτισμού της Σύρου, που  διοργανώθηκε για πρώτη φορά, στις 16, 17 και 18 Σεπτεμβρίου 2016, με την ονομασία  «Syros GrEATings», δοκιμάσουμε Συριανές γεύσεις, μέσα από μια σειρά δράσεων. Το φεστιβάλ ήταν μια συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και του Συλλόγου Επαγγελματιών Επισιτισμού Σύρου «Τερψιχόρη», με την υποστήριξη του δικτύου Aegean Cuisine. 17  συμβεβλημένα  εστιατόρια παρουσίασαν ειδικά μενού εμπνευσμενα από την τοπική κουζίνα. Μαγειρέματα από ντόπιους σεφ και τοπικά προϊόντα παρουσιάστηκαν στον θερινό κινηματογράφο Παλλάς, διοργανώθηκαν επισκέψεις σε τοπικούς παραγωγούς και στο μουσείο λουκουμιού στην Ερμούπολη, ενώ το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.) παρουσίασε το «Ελληνικό Πρωινό Σύρου» στο αίθριο του Δημαρχιακού Μεγάρου της Ερμούπολης.  Αν κάτι διαφοροποιεί την κουζίνα της Σύρου από τις υπόλοιπες Κυκλάδες, είναι οι έντονες κοσμοπολίτικες επιρροές μιας μεγαλοαστικής τάξης που άνθισε στην Ερμούπολη του περασμένου αιώνα, μπολιασμένη από τα δυτικότροπα τεχνάσματα που τρύπωσαν στις κατσαρόλες των Συριανών. Και είναι πολύ παρήγορος όλος αυτός ο πλούτος της αστικής, της αγροτικής και της κουζίνας του προλεταριάτου της Συρου να γίνονται σημεία αναφοράς για τη δημιουργία της νέας συριανής. Η γαστρονομία της Σύρου πήρε μπρός! Καλοτάξιδη.

Fistiki Fest στην Αίγινα

Fistiki Fest
(H συμμετοχή των παιδιών κάθε χρόνο στο φεστιβάλ φιστικιού είναι καθοριστική)
Το 2008με πρωτοβουλία πολιτών της Αίγινας, διοργανώθηκε μια ημερίδα με τον πρωτότυπο τίτλο «Βάστα καημένη φιστικά», όπου κατατέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι πολύτιμες εμπειρίες της φιστικοπαραγωγού πόλης της Σικελίας Μπρόντε. Αυτό ήταν το έναυσμα για τη δημιουργία του Fistiki FestΑπό τότε, κάθε Σεπτέμβριο, το Φεστιβάλ Φιστικιού αγκαλιάζεται απ όλο τον κόσμο, την τοπική αυτοδιοίκηση, τις παραγωγικές τάξεις, τους πολιτιστικούς συλλόγους και καθιερώνεται ως η μεγάλη σύγχρονη γιορτή της Αίγινας.  Εδώ, εκτός της εμπορικής δραστηριότητας, με τα δεκάδες στημένα κατά μήκος της προκυμαίας καλόγουστα περίπτερα με προϊόντα φιστικιούδιοργανώνονται παράλληλες εκδηλώσεις – εκθέσεις ζωγραφικής, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και γαστρονομικές βραδιές –, αποδεικνύοντας έτσι ότι το φιστίκι μπήκε επάξια στο κέντρο της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής του νησιού. Τις εκδηλώσεις παρακολουθεί πλήθος επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που έρχονται ειδικά για την εκδήλωση Fistiki Fest, ενώ η τοπική κοινωνία (νεολαία, πολίτες, επαγγελματίες, φορείς) συμμετέχει σύσσωμη.

Το 10ο Φεστιβάλ Τσελεμεντέ στην Σίφνο

rsz_dsc_6332
(Επίδειξη μαγειρικής τοπικών εδεσμάτων γίνονται σ’ όλες τις γειτονιές του νησιού)
Ο Νικόλαος Τσελεμεντές (1 Ιανουαρίου 1878 – 2 Μαρτίου 1958) ήταν ο πιό διάσημος Έλληνας αρχιμάγειρος του 20ου αιώνα. Γεννήθηκε στη Σίφνο και εργάστηκε σε μερικά απ’ τα ακριβότερα εστιατόρια του κόσμου, κάνοντας παράλληλα και ανώτερες σπουδές μαγειρικής. Γύρισε στην Ελλάδα το 1932  ιδρύοντας μια μικρή σχολή μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής και κυκλοφόρησε το γνωστό βιβλίο του με συνταγές. Επηρεασμένος απ’ τη γαλλική κουζίνα, υπήρξε εκσυγχρονιστής της ελληνικής κουζίνας, καθώς χάρη σ’ αυτόν οι Ελληνίδες νοικοκυρές έμαθαν τη μπεσαμέλ. Για να τον τιμήσουν οι πατριώτες του, κάθε χρόνο εδώ και 10 χρόνια, γίνεται ένα φεστιβάλ που φέρνει κοντά τους Κυκλαδίτες με σκοπό να αναδειχθεί η κυκλαδίτικη κουζίνα και το όνομα «Νικόλαος Τσελεμεντές» στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Οι εκδηλώσεις -που συμμετέχουν όλα τα νησιά των Κυκλάδων- εκτός των γαστρονομικών δρωμένων, περιλαμβάνει  εκδηλώσεις με παραδοσιακούς μουσικούς και χορευτές, ενημερωτικές ημερίδες με παρουσιάσεις βιβλίων, εθίμων και μιά σειρά από πολιτιστικές δράσεις.

To 5o σχολείο Τουρισμού της Καλαμάτας

5o Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας - Greek Gastronomy Guide
Ο νομός Μεσσηνίας είναι ένας νομός που πρόσφερε μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα, στους επισκέπτες του έναν τουρισμό περασμένων δεκαετιών, βρέθηκε, χάρη στο Costa Navarino, στο επίκεντρο του Διεθνούς Τουρισμού. Με τη διεθνοποίηση του αεροδρομίου, την κατακόρυφη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και την αναβάθμιση του τουριστικού της προϊόντος, γινόταν άμεσα επιτακτική η εκπαίδευση των επαγγελματιών του Τουρισμού. Την ανάγκη αυτή απεφάσισαν δύο φίλοι, ο Κώστας Ανδριανόπουλος και ο  Ανδρέας  Ζαγάκος,  να την καλύψουν με τη δημιουργία ενός Σχολείου Τουρισμού, γεγονός υιοθέτησε αμέσως η διοίκηση της ΤΕΜΕΣ (Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας)  και το ξενοδοχείο Elite City Resort που άνοιξε την αγκαλιά του, για να παράσχει φιλοξενία για τους ομιλητές, αλλά και τον παρακείμενο συνεδριακό χώρο για τις εργασίες του Σχολείου. Στο 5ο Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας που πραγματοποιήθηκε από την κατάμεστη αίθουσα φάνηκε πως μέσα σε δύο χρόνια η συμμετοχή έχει κατακόρυφα αυξηθεί, ξεπερνώντας τα 800 άτομα, κάτι που δίνει στους διοργανωτές δύναμη να συνεχίσουν και να σκεφτούν τα επόμενα βήματα. Φυσικά το μεγαλύτερο μέρος των τουριστικών μαθημάτων αφορούν τον επισιτιστικό τομέα και για αυτόν τον λόγο το σχολείο επισκέπτονται κάθε χρόνο σεφ, επαγγελματίες  και προσωπικότητες της γαστρονομίας για να καταθέσουν τις γνώσεις τους και τις εμπειρίες τους.

Το φεστιβάλ της Τσακωνικής μελιτζάνας στο Λεωνίδιο

Γαστρονομικός τουρισμός - Τα πιο ενδιαφέροντα γεγονότα του 2016 rsz_leonidio melizana sdim5839
(Καλλιέργεια μελιτζάνας στην κοιλάδα του Λεωνιδίου)
Το πρώτο πενθήμερο κάθε του Ιουλίου στην πρωτεύουσας της Τσακωνιάς, το Λεωνίδιο, πραγματοποοιείται εδώ και 11 χρονιά το «φεστιβάλ Μελιτζάzz», που διοργανώνει ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Πάρνωνα. Μ’ αφορμή το ΠΟΠ προϊόν της περιοχής την τσακώνικη μελιτζάνα, την μοναδική γλυκιά μελιτζάνα, το φεστιβάλ με τη θεματική και πολυεθνική προσέγγισή, στοχεύει στην ανάδειξη της ομορφιάς και της ιδιαιτερότητας του Λεωνιδίου και της Τσακωνιάς, με την ακόμα ζωντανή αρχαία δωρική και ελληνική παράδοση, την τσακώνικη διάλεκτο, τον χορό και το τραγούδι.
Διατηρώντας το ιδιαίτερο προφίλ του, το ύφος, τη θεματική και πολυεθνική προσέγγισή του, το φεστιβάλ στοχεύει στην ανάδειξη της ομορφιάς και της ιδιαιτερότητας του Λεωνιδίου και της Τσακωνιάς, με την ακόμα ζωντανή αρχαία δωρική και ελληνική παράδοση, την τσακώνικη διάλεκτο, τον χορό και το τραγούδι.
Στα θεματικά «ταξίδια πολιτισμού» του φεστιβάλ, φιλοξενούνται κάθε χρόνο διαφορετικοί τόποι, φέρνοντας στο Λεωνίδιο στοιχεία του πολιτισμού και της γαστρονομίας τους.
Πηγή : greekgastronomyguide.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...