23 Ιαν 2017

Ο Γολγοθάς της Μυρτώς συνεχίζεται

Η νοσηλεία της Μυρτώς σε κορυφαίο κέντρο αποκατάστασης της Βοστόνης δεν ήταν το τελευταίο κεφάλαιο στο δράμα του κοριτσιού, καθώς, όπως υποστηρίζει η μητέρα της, Μαίρη Κοτρώτσου, τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν για τη νοσηλεία της κόρης της δεν έφτασαν ποτέ στα χέρια τους

«Δυστυχώς, οι περιπέτειές μας δεν τελειώνουν. Η Μυρτώ υποβλήθηκε πριν από ενάμιση μήνα σε νέα, επώδυνη επέμβαση στα χέρια, η οποία δεν ήταν καθόλου εύκολη. Εξαντλήθηκαν η καλή διάθεση και η υπομονή μου, θέλω απαντήσεις».

Η Μαίρη Κοτρώτσου, μητέρα της 19χρονης Μυρτώς που το καλοκαίρι του 2012 δέχθηκε άγρια επίθεση από τον Αχμέτ Βακάς στην Πάρο, ξεσπάει στο «Εθνος της Κυριακής» και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους κατάθεσε τελικά αγωγή κατά της Ενωσης Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας.
Στο 11σέλιδο δικόγραφο που κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο (Superior Court) της Αμερικής την περασμένη Πέμπτη, η μητέρα της Μυρτώς αξιώνει την απόδοση του ποσού των 129.919 δολαρίων που είχαν συγκεντρωθεί από έρανο για την κόρη της.
Σύμφωνα με την αγωγή, την οποία δημοσιεύει το «Εθνος της Κυριακής», τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν σε τραπεζικό λογαριασμό από Ελληνες της Ομογένειας προορίζονταν για τα έξοδα νοσηλείας της κόρης της, αλλά και τα έξοδα διαβίωσης των μελών της οικογένειας, κυρίως της μητέρας.
Υπενθυμίζεται ότι η Μυρτώ Παπαδομιχελάκη είχε νοσηλευθεί για αρκετούς μήνες σε κορυφαίο κέντρο αποκατάστασης της Βοστόνης και είχε υποβληθεί και σε επέμβαση. Ομως, σύμφωνα με τη Μ. Κοτρώτσου, η Ενωση των Ομογενών δεν της απέδωσε ποτέ το χρηματικό ποσό από τις δωρεές, παρά τις αιτήσεις της.
Στην αγωγή αναφέρεται ότι τον Οκτώβριο του 2013, μια νεαρή γυναίκα η οποία ήταν η κόρη του πρώην προέδρου της Ενωσης Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας, εξέφρασε την επιθυμία της, η οποία ήταν και «άλλων», να βοηθήσει οικονομικά για τα έξοδα νοσηλείας της Μυρτώς. Η Ενωση συμφώνησε να σταθεί αρωγός στο γκρουπ «Φίλοι της Μυρτώς» που δημιουργήθηκε στο Διαδίκτυο που θα είχε σκοπό τη συγκέντρωση δωρεών για τη Μυρτώ, ώστε να πληρωθούν οι πανάκριβες θεραπευτικές αγωγές στο αμερικανικό νοσοκομείο.
Στις 9 Νοεμβρίου 2013, η Ενωση Ομογενών δημιούργησε την ιστοσελίδα «youcaring.com», για να μπορούν όσοι θέλουν να πραγματοποιούν δωρεές. Σύμφωνα με την αγωγή, στην ιστοσελίδα οριζόταν ως μοναδική δικαιούχος των χρημάτων η Μυρτώ.
Στη συνέχεια ανοίχθηκε τραπεζικός λογαριασμός στη Citizens Bank, στο όνομα της Ενωσης Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας, με διευκρινιστική αιτιολογία ως «καταπίστευμα της Μυρτώς». Ολες οι δωρεές θα κατετίθεντο στον συγκεκριμένο λογαριασμό.
Το μηχάνημα
Στόχος ήταν να μαζευτεί το ποσό των 25.000 δολαρίων ώστε να αγοραστεί ένα μηχάνημα που θα επέτρεπε στη Μυρτώ να επικοινωνεί με την οικογένειά της. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ο στόχος επετεύχθη και τα χρήματα συγκεντρώθηκαν, όμως η ιστοσελίδα συνέχιζε να δέχεται δωρεές.
Στο δικόγραφο της οικογένειας της Μυρτώς αναφέρεται ότι το ποσό έφτασε στις 71.192 δολάρια από 2.000 άτομα, με σκοπό να αγοραστεί το μηχάνημα για την ομιλία της Μυρτώς. Στις 7 Δεκεμβρίου, η Ενωση των Ομογενών ήταν σπόνσορας σε εκδήλωση για τη Μυρτώ, στην οποία δωρήθηκαν ακόμη 32.000 δολάρια.
Η Μ. Κοτρώτσου υποστηρίζει στην αγωγή της ότι η Ενωση Ελληνοαμερικανικών Σωματείων δήλωσε για το έτος 2013 το ποσό των 129.919 δολαρίων που είχε συγκεντρωθεί σε διάστημα δύο μηνών για τη θεραπεία της Μυρτώς.
Στις 21 Νοεμβρίου 2013, οι γιατροί της Μυρτώς προτείνουν να υποβληθεί σε επέμβαση, η οποία κόστισε 119.214 δολάρια. Το νοσοκομείο προχωρεί, για άγνωστο λόγο, σε έκπτωση ύψους 40.747 δολαρίων και η μητέρα της ζητάει τον λογαριασμό για να τον υποβάλει στην ελληνική κυβέρνηση που θα τον κάλυπτε.
Το νοσοκομείο δεν παρέδωσε τον λογαριασμό και δέχθηκε την πληρωμή από την Ενωση Ελληνοαμερικανικών Σωματείων, με αποτέλεσμα τότε να ξεκινήσει η διαμάχη. Η Μ. Κοτρώτσου ήθελε να πληρωθούν τα έξοδα του νοσοκομείου από την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να χρησιμοποιήσει τις δωρεές για μελλοντικές επεμβάσεις ή ιατρικά έξοδα.
Η οικογένεια της Μυρτώς υποστηρίζει ότι η Ενωση των Ομογενών δεν είχε εξουσιοδότηση να προχωρήσει σε πληρωμή του νοσοκομείου, ενώ στέρησε το ποσό των 50.000 δολαρίων από τη θεραπεία της κόρης τους. Τον Αύγουστο του 2016, η Μ. Κοτρώτσου έστειλε επιστολή στην Ενωση η οποία έμεινε αναπάντητη και στη συνέχεια την έστειλε στον δικηγόρο της.
Ιατρικά έξοδα
Η απάντηση που έλαβε ήταν πως η Ενωση έχει το πο­σό των 80.301 δολαρίων από δωρεές και θα το καταβάλει για τους σκοπούς που συγκεντρώθηκε, ιατρικά έξοδα. Ο δικηγόρος ζήτησε να του αποσταλούν λογαριασμοί που δεν καλύπτονται από την ασφάλεια ή ιατρικά μηχανήματα που χρειάζεται.
Η μητέρα της Μυρτώς παρέδωσε στον δικηγόρο λίστα με όλες τις ιατρικές εξετάσεις και τα μηχανήματα που χρειαζόταν η κόρη της. Ο δικηγόρος απάντησε ότι θα αποδεσμευθούν οι δωρεές και ότι χρειάζεται μια ένορκη βεβαίωση από τον κηδεμόνα της Μυρτώς ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν μόνο για ιατρικά έξοδα, την οποία και απέστειλε η Μ. Κοτρώτσου. Ομως το καταπίστευμα της Μυρτώς από τις δωρεές δεν αποδόθηκε ποτέ στην οικογένειά της. Με την αγωγή που κατάθεσε στις 19 Ιανουαρίου, ζητά μεταξύ άλλων να αποδοθούν στη Μυρτώ τα χρήματα, να πραγματοποιηθεί λογιστικός έλεγχος για τις δωρεές, να ερευνηθούν οι πρακτικές της Ενωσης Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας.
Η μητέρα της Μυρτώς μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής» εξηγεί ότι περιμένει να της δοθούν εξηγήσεις για όλα αυτά που έχουν γίνει. «Κανένας δεν μου απαντάει. Η αμερικανική Δικαιοσύνη θα κρίνει εάν έχουν γίνει παρατυπίες.
Αλλιώς ξεκίνησε ο έρανος και στο τέλος κατέληξαν να συζητάνε τι θα γίνει με τα χρήματα αν πεθάνει η Μυρτώ» λέει η Μ. Κοτρώτσου. Ωστόσο σπεύδει να διευκρινίσει ότι δεν έχει κανένα παράπονο από την ελληνική Ομογένεια. «Μιλάμε για μια παρέα είκοσι ατόμων. Δεν έχω κανένα παράπονο από τους ομογενείς, θέλω να είναι ξεκάθαρο αυτό, να μην υπάρχει καμία σύγχυση. Η Ομογένεια μας στήριξε και, όπως λένε, στα δύσκολα φαίνονται οι άνθρωποι. Μάλιστα αισθανόμουν άσχημα απέναντί τους, γιατί μαζεύτηκαν κάποια χρήματα που δεν ξέρω τι έγιναν».
Επίσης η μητέρα της Μυρτώς υποστηρίζει ότι «έσπασαν το ιατρικό της απόρρητο, το οποίο στην Αμερική προστατεύεται πολύ αυστηρά».
Μετά την επιστροφή της Μυρτώς από την Αμερική, εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στο Animus, το Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας στη Λάρισα. Πριν από ενάμιση μήνα υποβλήθηκε σε νέα επέμβαση στα χέρια, ώστε να διορθωθούν οι στρεβλώσεις και να μην υποφέρει από τους πόνους.
«Η Μυρτώ αναρρώνει από το χειρουργείο που έγινε πριν από ενάμιση μήνα στα χέρια της. Λόγω των κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων, είχε μεγάλο πρόβλημα στα χέρια της, ήταν πολύ επώδυνη η επέμβαση και καθόλου εύκολη. Δυστυχώς οι περιπέτειές μας δεν τελειώνουν. Περιμένω εξηγήσεις και ελπίζω να μου δοθούν μέσα από την αμερικανική Δικαιοσύνη, η οποία είναι πολύ αυστηρή. Καταθέσαμε την αγωγή στο Ανώτατο Δικαστήριο. Εξαντλήθηκε η καλή διάθεση και η υπομονή» λέει η Μ. Κοτρώτσου.
Το χρονικό
Ηταν 23 Ιουλίου 2012 όταν η 15χρονη Μυρτώ Παπαδομιχελάκη δέχθηκε επίθεση από τον Αχμέτ Βακάς την ώρα που περπατούσε κοντά σε παραλία της Χρυσής Ακτής στην Πάρο, όπου είχε πάει μαζί με τη μητέρα της και την αδελφή της για μπάνιο.
Το κορίτσι απομακρύνθηκε για λίγο για να ακούσει μουσική και τότε ο δράστης το απομόνωσε, το χτύπησε στα βράχια και το κακοποίησε σεξουαλικά. Ο Βακάς διέφυγε και εντοπίστηκε στην Αθήνα από την αστυνομία. Στο δικαστήριο καταδικάστηκε σε ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη.
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣΠηγή : http://www.ethnos.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...