23 Ιαν 2017

Αλλαγές 'εξπρές' στην ειδική αγωγή: Αγωνιούν οι γονείς, αντιδρούν οι επαγγελματίες



Οι επαγγελματίες ωστόσο θεωρούν «προσχηματική» τη διαβούλευση που γίνεται με διαδικασίες εξπρές, ενώ ζητούν επαρκή χρόνο για να διαπραγματευτούν τους όρους της σύμβασης, το προσχέδιο της οποίας αποκαλούν «κατάπτυστο»: «Η προτεινόμενη σύμβαση παρουσιάζει σοβαρότατα προβλήματα και ελλείψεις, με ελλιπή νομική τεκμηρίωση, βρίθει ανακριβειών και ελλείψεων ως προς τις υπηρεσίες, τους επαγγελματικούς κλάδους, το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο κ.ο.κ., μεροληπτεί δε μονομερώς και υπερβολικά υπέρ του ΕΟΠΥΥ . Ταυτόχρονα, στο Ν.4447 ΦΕΚ Α’ 241/23.12.2016 - Άρθρο 34 διατυπώνονται οι προϋποθέσεις για οριζόντια περικοπή της δαπάνης για την Ειδική Αγωγή,: Όταν η πραγματικά απαιτούμενη δαπάνη ξεπερνά την προβλεπόμενη, θα εφαρμόζεται οριζόντια περικοπή– κοινώς επονομαζόμενη "κόφτης", το δε ποσό που λείπει θα αφαιρείται από τις αμοιβές των παρόχων υπηρεσιών, δηλαδή από εμάς - "claw back"-. Ως επαγελματίες που σεβόμαστε στοιχειωδώς την επιστήμη και το επάγγελμά μας, δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε σε σύναψη συμβάσεων με αυτά τα δεδομένα», αναφέρουν σε ενακοίνωσή τους σύλλογοι και σωματεία λογοπεδικών, λογοθεραπευτών και εργοθεραπευτών.
Εν μέσω έντονης διαφωνίας των επαγγελματιών επιστημόνων ειδικής αγωγής  με τον ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Παιδείας έχουν βρεθεί χιλιάδες οικογένειες με παιδιά που έχουν ανάγκη παρακολούθησης ειδικών θεραπευτικών προγραμμάτων. Ειδικότερα, οι επαγγελματίες επιστήμονες που προσφέρουν υπηρεσίες ειδικής αγωγής (λογοπεδικοί, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι και λοιποί ειδικοί παιδαγωγοί - θεραπευτές) εκλήθησαν μέσα στις γιορτές, συγκεκριμένα στις 22/12/2016, να λάβουν μέρος δια των συλλόγων και των σωματείων τους σε δημόσια διαβούλευση για τη κατάρτιση συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ μέχρι τις 30/12/16 . Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι συμβεβλημένοι επαγγελματίες και τα κέντρα ειδικής αγωγής θα παρέχουν υπηρεσίες και θα αμοίβονται γι αυτές εντός 90 ημερών από τον ΕΟΠΥΥ και όχι όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα απευθείας από τους γονείς, οι οποίοι κατόπιν πρέπει να καταθέσουν τα σχετικά παραστατικά για να λάβουν την προβλεπόμενη αποζημίωση.
Από πλευράς τους, οι ψυχολόγοι-ψυχοπαιδαγωγοί κάνουν λόγο για σύμβαση που βασίζεται σε έλλειψη επιστημονικου και οικονομικού σχεδιασμού που θα έχει ολέθριες συνέπειες για επαγγελματίες και ωφελούμενους. «Για εμάς ως Πρωτοβουλία Ψυχολόγων Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή μας είναι αδιανόητο να υπογράφει η παρούσα σύμβαση καθώς και οποιαδήποτε άλλη σύμβαση που βασίζεται σε έλλειψη επιστημονικού και οικονομικού σχεδιασμού και οδηγεί τελικά στην υποβάθμιση των παροχών ειδικής αγωγής αλλά και στην εξαθλίωση των επαγγελματιών επιστημόνων που εργάζονται σε αυτήν. Τελικός αποδέκτης δυστυχώς θα είναι ο ήδη ευαίσθητος και ταλαιπωρημένος πληθυσμός που χρήζει θεραπευτικών υπηρεσιών ο οποίος σε μεγάλο ποσοστό θα μείνει εκτός θεραπευτικών πλαισίου» δήλωσε στο NEWS247 η Άννα Τζανάκου, ψυχολόγος και μέλος της πρωτοβουλίας.

Πολάκη δούλεψε για 1,23 κι εμείς θα σκίσουμε όλα τα πτυχία


Τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν οι σύλλογοι των επαγγελματιών – επιστημόνων έξω από το υπουργείο Υγείας, ενώ το παρόν έδωσαν και πολλοί γονείς. Αντιπροσωπεία των διαμαρτυρόμενων συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη. Η συζήτηση έλαβε χώρα σε έντονο κλίμα και διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα χωρίς ωστόσο να βρεθεί κάποια λύση.
«Δεν δίνεται παράταση. Το ποσό μειώνεται στα 60 εκατομμύρια για όλη την ειδική αγωγή. Ο διάλογος είναι προσχηματικός. Ζητήσαμε συγκεκριμένους αριθμούς και νούμερα ωφελούμενων, δεν τους ξέρουν, θα προκύψουν λένε μετά τις συμβάσεις. Οι γονείς παιδιών με αναπηρία, δια της ομοσπονδίας ΠΟΣΓΚΑμεΑ, ζήτησαν  παράταση μέχρι 31/03/2017 αλλά αυτή δεν δόθηκε. Ο αγώνας συνεχίζεται στο "όχι"» δήλωσε εξερχόμενος της συνάντησης ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Λογοπεδικών – Λογοθεραπευτών, Βασίλης Μύρκος, προαναγγέλλοντας νέες κινητοποιήσεις.
Ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή κατά τη διάρκεια της οποίας κυριάρχησαν συνθήματα όπως «Ένα είναι το αίτημα μας, κάτω τα χέρια απ’ τα παιδιά μας», «Οι θεραπείες είναι κατάθεση ψυχής εμείς δεν υπογράφουμε συμβάσεις της ντροπής». «Πολάκη δούλεψε για 1,23 κι εμείς θα σκίσουμε όλα τα πτυχία» φώναζαν οι εργοθεραπευτές αναφερόμενοι στην αμοιβή που προβλέπει ο νόμος για τις συνεδρίες τους.
«Στους ψυχολόγους δίνει 2,26 ευρώ τη συνέδρια, το οποίο μάλιστα δεν είναι καθαρό. Ανά αφαιρέσεις τις ασφαλιστικές εισφορές και το φόρο, μένουν 0,50. Επίσης με το claw back δεν ξέρεις αν θα πάρεις όλα τα χρήματα. Σου λέει ο προϋπολογισμός φέτος για την ειδική αγωγή είναι Χ, αν ξεπεραστεί το ποσό, γίνεται κούρεμα» μας είπαν τα μέλη της πρωτοβουλίας των ψυχολόγων.

Μας είπαν ότι η δαπάνη για την ειδική αγωγή μειώνεται 40%. Εκεί καταλήξαμε, μνημόνιο στα παιδιά μας


Την αγωνία χιλιάδων γονιών εξέφρασε μιλώντας στο NEWS247 η Κωνσταντίνα Λεγάτου, μητέρα παιδιού με διαταραχή λόγου που έλαβε μέρος στη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό. «Το παιδί μου έχει ανάγκη λογοθεραπείας, έχει ανάγκη εργοθεραπείας. Αυτή τη στιγμή είμαι σε μεγάλη αγωνία μαζί με χιλιάδες άλλους γονείς, τι θα γίνει αύριο το πρωί αν δεν υπογράψουν τα σωματεία; Μας είπαν ότι η δαπάνη για την ειδική αγωγή μειώνεται 40%. Από ένα ενδεικτικό κονδύλι 85-105 εκατομμυρίων πάμε στα 60 εκατομμύρια. Εκεί καταλήξαμε, μνημόνιο στα παιδιά μας! Η ομοσπονδία των γονέων ζήτησε να δοθεί παράταση και να μπουν επιστημονικά κριτήρια στη σύμβαση αλλά επιμένει το υπουργείο να υπογράψουν τώρα. Οι επαγγελματίες δεν υπογράφουν και έχουν δίκιο, αλλά εμείς τι θα κάνουμε;».

Προθεσμία μέχρι τις 25 Ιανουαρίου

Σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει ο ΕΟΠΥΥ, κατόπιν παράτασης των αρχικών προθεσμιών,«απόδοση της δαπάνης για Θεραπείες Ειδικής  Αγωγής  θα  γίνεται  στους  ασφαλισμένους  σύμφωνα  με  την ισχύουσα διαδικασία, εφόσον τα σχετικά παραπεμπτικά και γνωματεύσεις  που βρίσκονται σε ισχύ, έχουν εκτελεστεί έως και την 25η Ιανουαρίου 2017. Οι  εκτελέσεις  γνωματεύσεων  που  θα  πραγματοποιηθούν  στην  συνέχεια,  καθώς  και  η υποβολή  των  δαπανών  αυτών,  θα διενεργείται  μόνο  μέσω  του  συστήματος  ηλεκτρονικών υποβολών από συμβεβλημένους παρόχους και όχι από τους ασφαλισμένους. Κατόπιν των ανωτέρω, οι Περιφερειακές ∆ιευθύνσεις δεν θα παραλαμβάνουν αιτήσεις ασφαλισμένων για αποζημίωση των ανωτέρω θεραπειών, εφόσον η εκτέλεση των γνωματεύσεων έχει πραγματοποιηθεί από 27/1/2017 και μετά».
Κύκλοι του οργανισμού αναφέρουν ότι αδίκως η διαβούλευση χαρακτηρίζεται προσχηματική αφού ξεκίνησε στις 23/12/2016 και συνεχίζεται για έναν μήνα μέχρι και τις 25/01/2017. Μέχρι τότε οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις ενστάσεις και τις παρατηρήσεις τους επί της της σύμβασης, οι οποίες θα ληφθούν υπόψη και μετά την υπογραφή της, ούτως ώστε να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις. Οι επαγγελματίες ωστόσο αρνούνται να υπογράψουν και ζητούν εξάμηνη παράταση, αφενός για να γίνει ουσιαστική διαβούλευση, αφετέρου για να ολοκληρωθεί η θεραπευτική σεζόν ως έχει και να μην μείνουν στον αέρα χιλιάδες οικογένειες.
«Οι θεραπευτές είναι σαν τους γιατρούς και πρέπει να υπάρχουν συμβεβλημένοι όλων των ειδικοτήτων σε όλες τις περιοχές» είπε στο NEWS247 ο Δημήτρης Νικολόπουλος, ιδιοκτήτης Κέντρου Ειδικής Αγωγής. «Υπάρχουν για παράδειγμα άνθρωποι που δουλεύουν μόνο με παιδιά που έχουν πρόβλημα στην κατάποση και τους έχει πάρει πολλά χρόνια για να εξειδικευτούν. Ένας θεραπευτής χωρίς εμπειρία, δεν μπορεί να δουλέψει με παιδί με πρόβλημα κατάποσης, θα το σκοτώσει. Πρέπει ο γονιός να μπορεί να επιλέγει τον θεραπευτή ανάλογα με την εξειδίκευσή του και όχι ανάλογα με το ποιος είναι συμβεβλημένος. Όμως οι ιθύνοντες δεν μπαίνουν καν σε τέτοιες λεπτομέρειες. Διότι πρακτικά δεν έχουν κάνει κανένα σχεδιασμό, δεν έχουν κάτσει να δουν τι σημαίνει ειδική αγωγή, νομίζουν ότι ειδική αγωγή σημαίνει πως ένα παιδί έχει μαθησιακές δυσκολίες αλλά ειδική αγωγή δεν είναι μόνο λογοθεραπεία σε ένα παιδί που δεν μπορεί να πει το ρό. Υπάρχουν παιδιά με εγκεφαλική παράλυση, καθηλωμένα σε αναπηρικό καροτσάκι. Τα παιδιά αυτά αν δεν κάνουν φυσικοθεραπείες για πάνω από έξι μήνες θα πεθάνουν από θρόμβωση, απλά πράγματα. Στην αρχή μπορεί να δουλέψουμε τζάμπα, γιατί τα παιδιά τα αναλαμβάνουμε από έξι μηνών, όμως στο τέλος αυτό θα γυρίσει μπούμερανγκ στις οικογένειες διότι δεν θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε».

Δεν μπορεί κανένας σοβαρός επιχειρηματίας να επιβιώσει, εκτός αν παρανομήσει


«Κανένας δεν πρόκειται να υπογράψει», συνεχίζει ο κύριος Νικολόπουλος , «πρώτον αν δεν φύγει από τη σύμβαση η λέξη "μονομερής αλλαγή", ότι δηλαδή μπορεί μονομερώς να την αλλάξει ο ΕΟΠΥΥ. Δεύτερον, αν δεν είναι βιώσιμο το όλο θέμα. Είναι δυνατόν να εφαρμόζουν claw back οπότε θέλουν; Δηλαδή να μας πληρώνουν οπότε και όσο θέλουν. Αν δεν μου πεις ποιο είναι το ανώτατο όριο, ποιο είναι το πλαφόν, μέχρι πόσο μπορώ να κόψω, για να δω αν με συμφέρει η όχι, πώς θα κάνω τον προγραμματισμό μου;  Επιπλέον, να βάλουν ρήτρα και αν δεν πληρώνουν στις 90 μέρες, πρόστιμο. Εγώ μια μέρα να καθυστερήσω να πληρώσω το κράτος πληρώνω πρόστιμο και μου δεσμεύουν την περιουσία μου. Αυτό που θέλουν να κάνουν είναι για πέντε μήνες να μην πληρώσουν κανέναν, να τα πληρώσουμε όλα εμείς και να μας βάλουν σε μια διαδικασία να πρέπει να κάνουμε θεραπείες στα παιδιά, να πληρώνουμε τους θεραπευτές, τις ασφαλιστικές εισφορές, τους φόρους, να πληρώνουμε τα πάντα και μετά από πέντε μήνες να μας πουν ότι ο προϋπολογισμός είναι τόσος, με υπουργική απόφαση, μείον 50% από αυτά που ήταν να λάβετε. Να μας δώσουν ο,τι περισσεύει. Δεν είναι βιώσιμο αυτό το πράγμα, είναι σαν να κάνεις μια δουλειά και να σου λένε θα μάθεις πόσα λεφτά θα πάρεις μετά από έξι μήνες. Δεν μπορεί κανένας σοβαρός επιχειρηματίας να επιβιώσει, εκτός αν παρανομήσει».
Τέλος, ο κύριος Νικολόπουλος θέτει το ζήτημα της άδειας λειτουργίας. Όπως αναφέρει το προσχέδιο, σύμβαση μπορούν να υπογράψουν μόνο αδειοδοτημένες επιχειρήσεις, τέτοιες επιχειρήσεις όμως δεν υπάρχουν καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει οριστεί το θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης των Κέντρων Ειδικής Αγωγής, με αποτέλεσμα να λειτουργούν χωρίς άδεια! «Δεν έχουμε άδειες λειτουργίας, δεν υπάρχει σχετικό νομικό πλαίσιο συνεπώς αν υπογράψουμε αυτές τις συμβάσεις δεν είμαστε κατοχυρωμένοι. Μας λένε υπογράψτε τώρα αλλά αν σε έξι μήνες έρθει ένα κλιμάκιο από την περιφέρεια και μου πει ότι δεν πληρώ τις προδιαγραφές τι ακριβώς θα γίνει; Αν δεν υπάρξει ένα ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο που να μας κατοχυρώνει δεν υπάρχει περίπτωση να υπογράψουμε σύμβαση»
Παράλληλα, την αγωνία των εργαζομένων στα Κέντρα Ειδικής Αγωγής εξέφρασε μιλώντας στο NEWS247 μια νεαρή εργοθεραπεύτρια που εργάζεται σε κέντρο στα βόρεια προάστια. «Αυτή τη στιγμή με πληρώνουν με μπλοκάκι και δεν καταφέρνω να ανταπεξέλθω ούτε στην κάλυψη των ασφαλιστικών μου εισφορών. Με τις εξελίξεις αυτές, είναι βέβαιο ότι οι ιδιοκτήτες των κέντρων θα μας κόψουν τους μισθούς στο μισό, δεν βγαίνουν αλλιώς, είναι με μαθηματική ακρίβεια αυτό που σου λέω. Αν εγώ όμως καταλήξω να παίρνω 400 ευρώ το μήνα και τα μισά πρέπει να τα δίνω σε ασφαλιστικές εισφορές, δεν έχει νόημα να συνεχίσω να δουλεύω. Δεν ξέρω τι θα κάνω, πραγματικά». Ερωτηθείσα πώς έβγαιναν τα κέντρα πριν, δεδομένων των πολύ χαμηλών αμοιβών που δια του νόμου καλύπτει η Πολιτεία, η εργαζόμενη μας είπε ότι οι γονείς κάλυπταν τη διαφορά από την τσέπη τους, συχνά μάλιστα πληρώνοντας «μαύρα», χωρίς απόδειξη, γεγονός που επιβεβαίωσαν αρκετοί γονείς με τους οποίους συνομίλησε το NEWS247.
Σύμβαση μπορούν να υπογράψουν μόνο αδειοδοτημένες επιχειρήσεις, τέτοιες επιχειρήσεις όμως δεν υπάρχουν καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει οριστεί το θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης των Κέντρων Ειδικής Αγωγής

Αναγκαία η ρύθμιση του χώρου αλλά όχι με κατεπείγουσες διαδικασίες
Από πλευράς τους οι γονείς παιδιών με αναπηρία ζητούν δια των συλλογικών τους οργάνων οι όποιες αλλαγές να μην γίνουν βιαστικά αλλά βάσει ουσιαστικού διαλόγου και σχεδιασμού.
Ειδικότερα, η Παvελλήvια Ομοσπονδία Σωματείωv Γoνέωv και Κηδεμόvωv Ατόμωv με Αvαπηρίες (ΠΟΣΓΚΑμεΑ) αναγνωρίζει τα θετικά και αρνητικά σημεία της νέας Σύμβασης ΕΟΠΥΥ με τους παρόχους υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής προειδοποιώντας παράλληλα για τον κίνδυνο από τις διαδικασίες «εξπρές», χωρίς ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο μεταξύ των μερών που εμπλέκονται.

Ως θετικά κρίνονται τα εξής:
1. Η συμβασιοποίηση των υπηρεσιών ειδικής αγωγής θα συμβάλλει στο να μπορούν ανεξαρτήτως εισοδήματος γονείς που έχουν παιδιά με αναπηρία- ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ να λαμβάνουν υπηρεσίες ειδικής αγωγής.
2. Σημαντική μείωση της ταλαιπωρίας των γονέων Ατόμων με βαριές αναπηρίες στις ΠΕΔΥ για την κατάθεση δικαιολογητικών για τις θεραπευτικές πράξεις ειδικής αγωγής των παιδιών τους και γενικότερα μείωση της γραφειοκρατίας για εμάς τους γονείς και βελτίωση της διαδικασίας και του συστήματος.
3. Καλύτερος έλεγχος της ποιότητας των υπηρεσιών ειδικής αγωγής προς τα παιδιά μας.
4. Με τον τρόπο αυτό εκτιμούμε ότι σ’ ένα σημαντικό βαθμό θα μπει φρένο σε εξωφρενικές τιμές ανά συνεδρία που καλούμαστε ως γονείς να καταβάλουμε για τα παιδιά μας σε αρκετές περιπτώσεις, ενώ σε πάρα πολλές περιπτώσεις καλούμαστε επίσης να καταβάλουμε υψηλά ποσά και «μαύρα» κυρίως για κατ’ οίκον θεραπευτικές πράξεις σε επαγγελματίες για το καλό των παιδιών μας.
5. Εξορθολογίζεται ο τρόπος διάθεσης των πόρων του ΕΟΠΥΥ που προέρχονται από τις ασφαλιστικές εισφορές και τη φορολογία όλων μας, καθώς επίσης και εξοικονόμησης ανθρώπινων πόρων που ασχολούνται σήμερα με την εκκαθάριση παραστατικών δαπανών που υποβάλλουμε εμείς οι γονείς στις κατά τόπους ΠΕΔΥ του ΕΟΠΥΥ.

Θα μπει φρένο σε εξωφρενικές τιμές ανά συνεδρία που καλούμαστε ως γονείς να καταβάλουμε για τα παιδιά μας σε αρκετές περιπτώσεις, ενώ σε πάρα πολλές περιπτώσεις καλούμαστε επίσης να καταβάλουμε υψηλά ποσά και «μαύρα


Όμως από την μέχρι τώρα διαδικασία που ακολουθείται και όπως αυτή εξελίσσεται Η ΠΟΣΓΚΑμεΑ διαπιστώνει τα εξής τρωτά σημεία:
1. Οι διαδικασίες ξεπερνούν τα όρια του επείγοντος και περνούν στα όρια του αιφνιδιαστικού, όπου η εμπειρία μας μέχρι τώρα μας δείχνει πως καμία σοβαρή ενέργεια και οργανωμένη δουλειά δεν μπορεί να έχει σωστό αποτέλεσμα εάν στηρίζεται στον αιφνιδιασμό αφενός, αφετέρου η διαδικασία διαπραγμάτευσης πρέπει να βασίζεται σ’έναν ειλικρινή, έντιμο και εξαντλητικό διάλογο, ώστε η συμφωνία και οι όροι που θα την αποτελέσουν να είναι πραγματικά προς όφελος τόσο των δυο πλευρών (ΕΟΠΥΥ- Επαγγελματιών και Επιχειρήσεων Ειδικής Αγωγής), όσο όμως κυρίως των ληπτών των υπηρεσιών αυτών που είναι τα παιδιά μας, τα άτομα με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες.
2. Για να μπορέσει να επιτευχθεί μια καλή και τίμια συμφωνία θα πρέπει οι αποζημιώσεις που θα περιλαμβάνονται στη συμφωνία- σύμβαση να είναι πραγματικές ή κοντά στην πραγματικότητα των τιμών του 2017 και όχι των τιμών του 1987. Με τον τρόπο αυτό περισσότεροι επαγγελματίες θα δεχθούν να υπογράψουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, συνεπώς θα είναι και προς μεγαλύτερο όφελος των ληπτών των υπηρεσιών δηλαδή των παιδιών και των οικογένειών μας.
3. Πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας ότι τα παιδιά μας μέσω ημών των γονέων τους έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής ιατρού αλλά και θεραπευτή για την αποκατάστασή τους.
4. Για να διασφαλιστεί ακόμη περισσότερο η ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται στα παιδιά μας, θα πρέπει πριν την υπογραφή οποιασδήποτε σύμβασης να τεθούν ποιοτικές και χωροταξικές προδιαγραφές για τους χώρους που στεγάζουν τέτοιου είδους δραστηριότητες, ώστε να διασφαλιστεί και η ποιοτικότερη παροχή των υπηρεσιών αυτών στα παιδιά μας (όπως υφίστανται λ.χ. στα ΚΗΦΑμεΑ- ΚΔΗΦΑμεΑ).
5. Πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρη πρόβλεψη τόσο για τους γονείς που από 1/1/2017 και μέχρι να ομαλοποιηθεί το νέο σύστημα θα καταβάλουν εξοφλημένες αποδείξεις Επαγγελματιών και Επιχειρήσεων Ειδικής Αγωγής στις ΠΕΔΥ, αλλά και σε καταστήματα του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (πλέον ΕΦΚΑ), αλλά και τι θα γίνει βέβαια με όλους εκείνους τους γονείς κυρίως της επαρχίας που στην περιοχή τους δεν θα υπάρχει συμβεβλημένος Επαγγελματίας ή Επιχείρηση υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής, αλλά μόνο μη συμβεβλημένοι.

Πηγή: 
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...