19 Ιαν 2017

Με συμπράξεις δημοσίου-ιδιωτικού τομέα για την κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών,βλέπει σαν λύση ο Γ.Χατζημάρκος

Την πρόθεση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να προχωρήσει σε Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών, σε ό,τι αφορά στα έργα υποδομής, εξέφρασε ο Περιφερειάρχης, κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
Ο Περιφερειάρχης σε δημόσια τοποθέτησή του τόνισε, πως το θεσμικό πλαίσιο για την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων υπάρχει, όπως προέκυψε κατόπιν και των επαφών, που είχε προ μερικών ημερών, με στελέχη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζημάρκο, η εμπλοκή των ιδιωτών στις επενδύσεις, αναμένεται να συμβάλλει στην απρόσκοπτη συνέχιση του αναπτυξιακού έργου της Περιφέρειας, παρά τις δυσμενείς συνέπειες από την συνεχιζόμενη περικοπή πόρων, αλλά και το πεπερασμένο ποσό χρηματοδοτήσεων, που μπορεί να προκύψει από τα ευρωπαϊκά προγράμματα.
Ωστόσο, περιφερειακοί σύμβουλοι της μειοψηφίας, αντιμετωπίζουν την εξαγγελία αυτή είτε με συγκρατημένη αισιοδοξία, δεδομένου, ότι μία τέτοια κίνηση μπορεί να αποβεί επιτυχής, μόνο υπό προϋποθέσεις, είτε με πλήρη εναντίωση, καθώς, όπως υποστηρίζουν, η εξάρτηση των δημοσίων υποδομών από ιδιώτες, αναμένεται να κοστίσει παραπάνω στον πολίτη.
Έξυπνες” χρηματοδοτήσεις μέσω ιδιωτών
Στις συνεχείς επαφές του Περιφερειάρχη, με τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, με τελευταία αυτή με τον υφυπουργό κ. Στέργιο Πιτσιόρλα και τον ειδικό γραμματέα για θέματα ΣΔΙΤ, κ. Νικόλαο Ματζούφα, επιχειρείται η εξεύρεση λύσεων, όσον αφορά στην κάλυψη της έλλειψης πόρων, που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια, καθώς ο κ. Χατζημάρκος εκτιμά, πως το πρόβλημα του χρηματοδοτικού κενού, ενδεχομένως να μη γίνει αισθητό εντός του έτους, ωστόσο θα προκαλέσει “αναταράξεις” στη ροή της απάντλησης πόρων, για έργα και δράσεις, τόσο σε περιφερειακό, όσο και σε δημοτικό επίπεδο, από το 2018.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στο πλαίσιο προετοιμασίας του χρηματοδοτικού πλαισίου της επόμενης περιόδου, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου μπαίνει στη λογική της “επόμενης γενιάς” χρηματοδοτήσεων, το λεγόμενο “smart financing”, μοντέλο φθηνής χρηματοδότησης, που στηρίζεται ιδιαίτερα από τις Βρυξέλλες, με την προϋπόθεση της μεγαλύτερης εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα. Στις προαναφερθείσες απαιτήσεις, ως λύση, προτείνεται η σύμπραξη δημόσιων φορέων με ιδιώτες, ή εν συντομία ΣΔΙΤ, με τον επικεφαλής της αιρετής περιφέρειας να επισημαίνει, πως αν και έως σήμερα τέτοιου είδους κινήσεις δεν έχουν πραγματοποιηθεί σε τοπικό επίπεδο, στην παρούσα συγκυρία κρίνεται θεμιτό να ανοίξει αυτό το κεφάλαιο και για το Νότιο Αιγαίο.
Ο κ. Χατζημάρκος τάσσεται υπέρ της εξέτασης των νέων πιθανών πηγών χρηματοδότησης, όπως αυτές μέσω ΣΔΙΤ, δεδομένου ότι η Περιφέρεια αδυνατεί να καλύψει όλες ανεξαιρέτως τις ανάγκες, σημειώνοντας, ότι οι συναντήσεις στο υπουργείο θα συνεχιστούν, προκειμένου να αποσαφηνιστούν όλα τα στάδια της διαδικασίας αυτής, ειδικότερα για τέσσερις τομείς έργων, που δύναται στο πρώιμο αυτό στάδιο να παρουσιαστούν στο υπουργικό συμβούλιο, απ’ όπου εγκρίνονται τα μεγάλου εύρους έργα με καθεστώς ΣΔΙΤ.
Παράδειγμα της συμβολής που ενδεχομένως έχει τη δυνατότητα να παρέχει μία συνεργασία δημοσίου-ιδιωτών, η ανέγερση νέων σχολικών μονάδων, δεδομένου, ότι ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας για το σκοπό αυτό έχει εξαντληθεί, σύμφωνα με τον κ. Χατζημάρκο και άρα, κατά συνέπεια, οι ΣΔΙΤ, με τις αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις, θα καλύψει τις ανάγκες των νησιών σε αυτό τον τομέα, στην περίπτωση που το Υπ. Παιδείας συμφωνήσει στην καταβολή ενοικίων στους ιδιώτες, χωρίς να επιβαρύνεται στο ελάχιστο η Περιφέρεια.
Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης εμφανίζεται θετικός και στην εμπλοκή ιδιωτών στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων, καθώς, όπως κατέστη σαφές από τις συζητήσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο όσον αφορά στον ΠΕΣΔΑ, οι πόροι της Περιφέρειας δεν επαρκούν για τις ανάγκες και των 60 νησιών και από τη στιγμή που ο σχεδιασμός οφείλει να τεθεί σε εφαρμογή κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017, η δημιουργία ή αναβάθμιση υποδομών, που ξεπερνά τις δυνατότητες της διοίκησης του Νοτίου Αιγαίου, είναι αμφίβολο αν μπορούν να καλυφθούν από εθνικούς πόρους, δεδομένων των δημοσιονομικών της χώρας και συνεπώς η άντληση χρηματοδοτήσεων μέσω ΣΔΙΤ, παρουσιάζεται ως η εναλλακτική λύση.
Αξίζει να σημειωθεί, πως ο κ. Χατζημάρκος ξεκαθάρισε, πως η σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα δεν αποτελεί και ιδιωτικοποίηση.
Επωφελής κίνηση υπό προϋποθέσεις
Από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας, ο περιφερειακός σύμβουλος, κ. Τζώρτζης Μακρυωνίτης, τόνισε, πως, κατά την προσωπική του άποψη, μία συνεργασία της Περιφέρειας με τον ιδιωτικό τομέα, ειδικότερα στο πλαίσιο των σημερινών οικονομικών συνθηκών, σε επίπεδο εξεύρεσης πόρων, θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να αποβεί ιδιαίτερα χρήσιμη.
Παρ’ όλα αυτά, επεσήμανε, ότι οι περισσότερες τέτοιου είδους κινήσεις έχουν γίνει σε μεγάλα αστικά κέντρα, εκφράζοντας την αμφιβολία του, όσον αφορά στο κατά πόσον θα υπάρξει η δυνατότητα προσέλκυσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος σε μικρότερα νησιά.
Όπως ανέφερε, βάσει της πρότερης εμπειρίας του στην αυτοδιοίκηση, η σύμπραξη του δημόσιου και των ιδιωτών, συζητείται ως λύση ήδη εδώ και δεκαετίες, χωρίς ωστόσο να έχει καταφέρει κάποια επενδυτική πρωτοβουλία, προς όφελος του Δημοσίου, να αποδειχθεί κερδοφόρα και επιτυχής.
Σε ό,τι αφορά στο κόστος των υπηρεσιών εκ μέρους του ιδιώτη για την Περιφέρεια σε μακροπρόθεσμα επίπεδα, ο κ. Μακρυωνίτης σημείωσε, πως έγκειται στην ευχέρεια των συμπραττόντων, το ποιοι θα είναι οι όροι και ποια τα ωφέλη ή οι υποχρεώσεις. Επεσήμανε δε, πως ίσως η ανάληψη της διαχείρισης κάποιων υποδομών από ιδιώτες αποτελέσει συμφερότερη, από τις μέχρι τώρα λύσεις.
Ανοίγουν δρόμο για την κερδοφορία του κεφαλαίου”
Εκ μέρους της περιφερειακής παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης Νοτίου Αιγαίου, η επικεφαλής, κ. Μαρία Χατζηγιάννη, τόνισε, πως “έχουμε εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή μας, όσον αφορά στις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα” δεδομένου ότι τα αποτελέσματα από άλλες περιοχές που έχουν τις έχουν εφαρμόσει δεν είναι ενθαρρυντικά.
“Στη συζήτηση για τον ΠΕΣΔΑ, είχαμε πει, ότι υπάρχει ένα μεγάλο χρηματοδοτικό κενό και ότι η Περιφέρεια, με βάση την πολιτική που έχει, δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να απευθυνθεί σε ιδιώτες. Δεν πέρασε ένας μήνας και επιβεβαιωθήκαμε σε αυτό”, τόνισε, ενώ συμπλήρωσε, ότι “αυτό σημαίνει, ότι το όποιο αποτέλεσμα, στην όποια υπηρεσία προκύψει, θα την πληρώσει πανάκριβα ο κάθε κάτοικος του κάθε νησιού. Για υπηρεσίες που πρέπει να έχει, αποκλειστικά με δημόσια ευθύνη και με πολύ χαμηλό κόστος, ή με κανένα κόστος. Οι δήμοι χρηματοδοτούνται για να προσφέρουν υπηρεσίες τέτοιες. Άρα λοιπόν, γιατί ο πολίτης να πληρώνει στο δεκαπλάσιο μία υπηρεσία που ο Δήμος μπορεί να του παρέχει δωρεάν;”
Όσον αφορά στη δέσμευση του Περιφερειάρχη, πως οι ΣΔΙΤ δεν αφορούν σε ιδιωτικοποιήσεις, επεσήμανε, πως “αν είναι κύριος του έργου κάποιος ιδιώτης ή η εκμετάλλευσή του δεν το ιδιωτικοποιεί; Αυτό σημαίνει ιδιωτικοποίηση. Όταν δίνεις σε έναν ιδιώτη να εκμεταλλευτεί ένα έργο ή να του πληρώνεις, για παράδειγμα, ενοίκια, για μία υπηρεσία που θα μπορούσε να είναι δωρεάν για τον κόσμο, δεν είναι ιδιωτικοποίηση; Δεν δίνεται για εκμετάλλευση; Για κέρδος;”.
Η κ. Χατζηγιάννη υπογράμμισε, ότι “θα δώσουμε κάποιους τομείς κερδοφόρους, για τους οποίους ενδιαφέρεται και το ιδιωτικό κεφάλαιο να επενδύσει, καθώς αναμένει κέρδη απ’ αυτό”, καθώς τόσο η περιφέρεια όσο και οι Δήμοι, “ανοίγουν το δρόμο για την κερδοφορία του κεφαλαίου, που αυτό κινεί και σπρώχνει προς αυτή την κατεύθυνση τα πράγματα”.
Παράλληλα, σύμφωνα με την επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, “έχει προηγηθεί και ένα κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, ώστε να σπρώξει τα πράγματα και με την υποχρηματοδότηση που κάνει αυτή τη στιγμή στα έργα”, αναφέροντας, ότι “αυτό δε γίνεται τυχαία”, δεδομένου ότι “ωθείται αυτή η κατάσταση για να καταλήξουν οι υπηρεσίες στα χέρια των ιδιωτών και ο μόνος ζημιωμένος θα είναι ο κόσμος, ο οποίος θα πληρώνει πανάκριβα”.
Τέλος, η κ. Χατζηγιάννη κάλεσε τον κόσμο να αντιδράσει σε αυτές τις εξελίξεις, επισημαίνοντας, πως δεν υπάρχει καμία άλλη λύση.
Πηγή : http://www.koinignomi.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...