29 Ιαν 2017

Αγραβατοσύνη

γράφει ο Κώστας Ζαφείρης
Από την εποχή της πρώτης εκλογής της η σημερινή Κυβέρνηση καμένου Τσίπρα, σηματοδότησε στο συμβολικό επίπεδο τη διαφορετικότητά της και το ριζοσπαστισμό της με ένα εύγλωττο (πίστευε…) στιλιστικό εφεύρημα. Ο Πρωθυπουργός και κορυφαίοι υπουργοί, δεν φόραγαν ποτέ την επάρατη, απαξιωμένη, ελεεινή και τρισάθλια και σύμβολο διαχρονικό της καταπίεσης γραβάτα. Τα κουστουμάκια και τα ανοιχτά πουκάμισα (στην αρχή με κόκκινο γαρύφαλλο μετά με μαντιλάκι ασορτί) ήταν η στολή εκστρατείας. Πορεύθηκαν μήνες αρκετούς νομίζοντας ότι φοράνε τα μάχιμα ρούχα του Ερνέστο Γκεβάρα, του Λέοντος Τρότσκι (που γραβάτα φορούσε με τα πολιτικά του), του Χο Τσι Μινχ και του Κομαντάντε Μάρκος. Μετά, όταν έκαναν δημοψήφισμα, ψήφισαν –μαζί με την επάρατο δεξιά κ.ά- το τρίτο μνημόνιο, ξαναέκαμαν εκλογές τις οποίες κέρδισαν μέσα στο απόλυτο πολιτικό κενό, τους έμεινε η «αγραβατοσύνη» ως υπόμνηση του πάλαι ποτέ επαναστατικού dna.
Τα αστεία ήρθαν μετά: στη μια σύνοδο κορυφής μετά την άλλη, στα γιουρογκρουπ, οι κυβερνητικοί προσέρχονται δίχως γραβάτα. Εκτός κι αν είναι από το κόμμα του συγκυβερνήτη Καμμένου που για μια γραβάτα δεξιά ζει και πεθαίνει. Το μεγάλο καλαμπούρι, γίνεται εδώ στις τοπικές κοινωνίες που και μνήμη έχουμε κι ο τόπος είναι μικρός και κουτσομπόλης. Πολλές φορές, τοπικοί εκπρόσωποι της κυβέρνησης, ενώ σε επίσημες περιστάσεις τη φορούσαν (με κομψότητα και πραγματικό γούστο) τη γραβατούλα, εδώ εμφανίζονται ως άλλοι «αβράκωτοι» της Γαλλικής Επανάστασης…
Κι έρχεται η χαριστική βολή. Ασθμαίνων για να πάει στις ΗΠΑ, επιστρατεύοντας το πρωθυπουργικό αεροσκάφος (ναι!) ο τσεγκεβάρας Νίκος Παππάς, δεξί χέρι του πρωθυπουργού, για την ορκωμοσία του Τραμπ, κι αφού του έχουν μάλλον πει ότι «μεγάλε θέλει γραβάτα και δη στα χρώματα των ρεπουμπλικάνων για να μπεις στο πανηγύρι», συντρίβει την αριστερή του συνείδηση, κάνει την έρμη την καρδιά του πέτρα, σκουπίζει ένα δάκρυ, και θυσιάζεται. Δένει στο λαιμό, το άτιμο το πανάκι. Την επάρατο γραβάτα. Θα έλεγα ότι οι αβράκωτοι του 21ου αιώνα, έχουν κατά το λαϊκό απόφθεγμα «μπλέξει τα σώβρακα με τις γραβάτες» αλλά δεν θα το πω. Υποκριτές είναι. Πολύ απλά.
Υ.Γ. Επίσης, ο Καμμένος βρίσκει την ευκαιρία να τιμήσει τον νέο προσωπάρχη του Λευκού Οίκου –ελληνικής, τι άλλο;, καταγωγής- Ράινς Πρίνμπους για την προσφορά του (την ποια;) στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις (πότε πρόλαβε να προσφέρει;). Κουτοπονηριές και τυπικός βαλκάνιος αρχοντοχωριατισμός.
Πηγή : http://www.aplotaria.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...