31 Ιαν 2017

Κατάθεση Αναφοράς στη Βουλή από τον Βουλευτή Κυκλάδων Γιάννη Βρούτση για τις συμβάσεις Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής στις Κυκλάδες

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Ιωάννης Βρούτσης, κατέθεσε στη Βουλή αναφορά για θέματα του Νομού Κυκλάδων.
Ειδικότερα:
Προς τον Υπουργό Υγείας κατατέθηκε ως αναφορά το έγγραφο του Πανελλήνιου Συλλόγου Λογοπεδικών – Λογοθεραπευτών (α.π. 16-379/27-12-2016), καθώς και η διαμαρτυρία των Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής Κυκλάδων σχετικά με την έκβαση των νέων συμβάσεων των Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής με τον ΕΟΠΥΥ.
Ειδικότερα, τα έγγραφα επισημαίνουν την αγωνία των ειδικών θεραπευτών για την επικείμενη υπογραφή των νέων συμβάσεων τους με τον ΕΟΠΥΥ και παράλληλα την έντονη ανησυχία τους για το μέλλον των παιδιών με διαταραχές λόγου και επικοινωνίας, κινητικές δυσκολίες, μαθησιακές δυσκολίες, σύνδρομα, νοητική υστέρηση, καθώς η δαπάνη για συνεδρίες ειδικής αγωγής αποφασίστηκε ότι θα αποδίδεται σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς μόνο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2016.
Ως αποτέλεσμα αυτής της απόφασης, οι γονείς στερούνται πλέον της δυνατότητας επιλογής του εξειδικευμένου θεραπευτή που επιθυμούν να εμπιστευτούν, αυξάνεται δραματικά το κόστος γι’ αυτούς σε περίπτωση που δεν βρουν συμβλημένο θεραπευτή ή Κέντρο ειδικής αγωγής, οδηγείται σε κατάρρευση το θεραπευτικό έργο, υποβαθμίζεται το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών και ταυτόχρονα οδηγούνται στην ανεργία χιλιάδες επιστήμονες του κλάδου μιας και πολλά θεραπευτικά πλαίσια θα οδηγηθούν σε κατάρρευση, με σημαντικές συνέπειες για τα κρατικά ταμεία (ασφαλιστικά, εφορία).
Επισημαίνεται, ότι σε πολλά από τα νησιά μας δεν υπάρχουν καν ειδικά σχολεία (π.χ. Πάρος) και δημόσιες θεραπευτικές δομές, ενώ ακόμη και στα λίγα νησιά όπου λειτουργούν ειδικά σχολεία, αυτά είναι υποστελεχωμένα και η πρόσληψη θεραπευτικού και εκπαιδευτικού προσωπικού γίνεται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση.
Δυστυχώς, οι ανάγκες και τα προβλήματα των δομών υγείας των Κυκλάδων και των Νησιών του Αιγαίου πολλαπλασιάζονται, ενώ η κατάσταση το τελευταίο διάστημα επιδεινώνεται δραματικά. Σήμερα, η ειδική αγωγή στην Ελλάδα κινδυνεύει, λόγω της αδυναμίας και της αδράνειας της κυβέρνησης να στηρίξει τα παιδιά της νησιωτικής Ελλάδας, με αποτέλεσμα χιλιάδες παιδιά να κινδυνεύουν να στερηθούν τις απαραίτητες γι’ αυτά υπηρεσίες ειδικής αγωγής.
Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η κυβέρνηση αδιαφορεί και δείχνει ανήμπορη να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα του συστήματος υγείας σε όλη τη χώρα, που με δική της ευθύνη καταρρέει. Τα χτυπήματα στη νησιωτική Ελλάδα είναι απανωτά και συνεχόμενα. Μετά την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά (30%), την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στο 24% και την επιβολή εξοντωτικής φορολογίας, τώρα έρχεται αβεβαιότητα και ανασφάλεια για το μέλλον των υπηρεσιών ειδικής αγωγής στις Κυκλάδες!
Με τα έγγραφα που κατατέθηκαν επισημαίνονται η έντονη ανησυχία και η αγωνία των θεραπευτών ειδικής αγωγής και των κατοίκων των νησιών που βλέπουν την απουσία και την αδιαφορία της πολιτείας απέναντι τους να μεγαλώνει.
Η πολιτεία οφείλει να στέκεται δίπλα στα προβλήματα των κατοίκων της νησιωτικής Ελλάδας και να σέβεται το ύψιστο αγαθό της ανθρώπινης ζωής. Δυστυχώς, η κυβέρνηση κωφεύει!
Για το λόγο αυτό ζητείται η παρέμβαση του αρμόδιου υπουργού, προκειμένου να βρεθεί άμεσα λύση σε αυτό το τόσο σοβαρό θέμα που έχει προκύψει και αφορά δεκάδες –χιλιάδες οικογένειες στη νησιωτική Ελλάδα, καθώς και εξειδικευμένους επιστήμονες που παρέχουν με τεράστιες θυσίες τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στα παιδιά του Νομού μας που τις έχουν πραγματικά ανάγκη.
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...