29 Ιαν 2017

"Η δαμόκλειος σπάθη της ΑΔΑ στο σίριαλ της υδρογεωλογικής μελέτης"

Μετά από σειρά αδιαφανών ενεργειών, ο Δήμαρχος Άνδρου καλείται τώρα με αυστηρό έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου (Έγγραφο Αποκεντρωμένης προς Δήμο Άνδρου_για_ακύρωση απόφασης υδρογεωλογικής μελέτης) να δώσει βασανιστικές εξηγήσεις για το μη σύννομο τρόπο με τον οποίο κατέθεσε, τον Δεκέμβριο του 2016 στη Δ/νση ΠΕΧΩΣΧΕ, την περιβόητη υδρογεωλογική μελέτη για τον ΧΥΤΥ παρότι είχε απορριφθεί ήδη δύο φορές η Απόφαση της Ο.Ε. για την απ’ ευθείας ανάθεση εκπόνησής της σε μελετητή επιλογής του κ. Σουσούδη. Ο κ. Δήμαρχος με τις σκοτεινές μεθοδεύσεις του εκθέτει ένα ολόκληρο νησί που αγωνιά για το θέμα των απορριμμάτων και βέβαια κανέναν δεν πείθουν οι δακρύβρεχτες δηλώσεις του ότι προσπαθεί, δήθεν, να βρει λύση στο θέμα του ΧΥΤΥ, αλλά του στέκονται πάντα εμπόδιο οι «κακοί» άλλοι.
Για την υποτιθέμενη νομιμότητα που επικαλείται τρέχοντας στα Υπουργικά Γραφεία για να ζητήσει άνωθεν παρέμβαση για την υπόθεση του ΧΥΤΥ, περιμένουμε τώρα να μας δώσει μια απάντηση. Εκτός αν απαντήσει στα σκληρά ερωτήματα που του θέτει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση την οποία προσπάθησε να εμπλέξει στα σχέδιά του και να προκαταβάλει τη γνωμοδότησή της ,καταθέτοντας μια ανύπαρκτη και ανυπόστατη διοικητικά μελέτη, την οποία μάλιστα δεν εξόφλησε εντός του 2016 παρότι την παρέλαβε (άγνωστο πώς ;;, μάλλον παρακάμπτοντας αυταρχικά τα νόμιμα όργανα). Ενδιαφέρον πάντως θα είχε να ελεγχθεί πώς μια μελέτη, τόσο κρίσιμη για την πορεία αδειοδότησης του ΧΥΤY, για την οποία κανένα φορολογικό παραστατικό δεν έχει εκδοθεί από τον συντάκτη της μέχρι 31.12.2016 και δεν απεικονίζεται
στο λογιστικό σύστημα του Δήμου άρα είναι και δημοσιονομικά ανυπόστατη (βλ. Απόφαση υπ’ αρ. 4/2017 Ο.Ε. Άνδρου, ΑΔΑ: 6ΡΨ0ΩΨΙ-5ΩΤ περί ανατροπής αναλήψεων υποχρεώσεων), εισήχθη εντούτοις στο Δήμο και παρελήφθη αναρμοδίως από τον Δήμαρχο Άνδρου. Μένει να δούμε εάν και πώς θεωρήθηκε και από την Τεχνική Υπηρεσία και στη συνέχεια απεστάλη παρελκυστικά στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Ο κ. Σουσούδης πίστευε μάλλον ότι όπως απαξιώνει το Δημοτικό Συμβούλιο και ανεβάζει αναρτήσεις στο f/b και στην ηλεκτρονική σελίδα του Δήμου χλευάζοντας όσους έχουν αντίθετη άποψη για τη θέση του ΧΥΤΥ στην Πλούσκα, με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσε, με πλάγιο τρόπο, να πείσει τις Υπηρεσίες της
Αποκεντρωμένης να συμπεριλάβουν στη ΜΠΕ του ΧΥΤΥ μια παράνομη υδρογεωλογική μελέτη, η οποία του ζητήθηκε εδώ και ένα χρόνο ακριβώς και ο ίδιος πάνω στον τρόμο του να μην αποκαλυφθούν τα νερά της Πλούσκα, διαπράττει τη μια γκάφα πίσω από την άλλη για να κουκουλώσει το θέμα, χάνοντας πολύτιμο χρόνο και δυναμιτίζοντας το κλίμα με τους κατοίκους.
Ας κάνει τόσο αυτός όσο και οι κιτρινιστές συμβουλάτορές του την αυτοκριτική τους μήπως και συνειδητοποιήσουν τον διασυρμό που υφίστανται, όχι μόνον στην τοπική κοινωνία αλλά και στις αδειοδοτούσες Αρχές. Τέλος, αναρωτιόμαστε τι έχει να μας πει και ο Έπαρχος Άνδρου κ. Λότσαρης, ο οποίος, όπως μας λένε, έχει αναλάβει τελευταία εργολαβικά (υπερβαίνοντας κατά πολύ τις θεσμικές αρμοδιότητες της θέσης του) τον «ειδικό ρόλο» να συντονίσει τις Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης, προκειμένου να επισπευτούν οι διαδικασίες για τη χωροθέτηση του ΧΥΤΥ πάση θυσία στην Πλούσκα.
Ο κ. Έπαρχος, ως απλός περιφερειακός σύμβουλος Ν. Αιγαίου, καλά θα κάνει να αναλογιστεί τις ευθύνες του όταν υπερψήφισε προσφάτως το Περιφερειακό Σχέδιο Αποβλήτων, χωρίς να υπάρχει ψηφισμένο και εγκεκριμένο Τοπικό Σχέδιο από το Δ.Σ. Άνδρου καταδικάζοντας το νησί μας για χρόνια. Και να περιορίζεται στα εκ του νόμου καθήκοντά του, χωρίς να αναμειγνύεται σε θέματα αρμοδιότητος του Δημοτικού Συμβουλίου, για τη δική του αυτοπροβολή και πολιτική ατζέντα.
Πάντως, αυτό που είναι βέβαιο, είναι ότι κανείς πλέον δεν μπορεί να πιστέψει ότι αυτή η δημοτική Αρχή και οι λιγοστοί πλέον ακόλουθοι της, κάνει ότι είναι δυνατό για να προστατέψει τον υδροφόρο ορίζοντα, το περιβάλλον της περιοχής αλλά και την υγεία των κατοίκων.
Η τοπική κοινωνία, παρακολουθεί το σίριαλ του τοπικού κατεστημένου για τον ΧΥΤΥ και καταλαβαίνει πλέον ξεκάθαρα τον πόλεμο των σκληρών συμφερόντων που παίζεται πάνω στην Πλούσκα.
Πηγή : http://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...