28 Ιαν 2017

Μέτρα για την αύξηση της εισπραξιμότητας, απέναντι σε επιχειρήσεις που δεν έχουν εξοφλήσει τα οφειλόμενα του 2016, λαμβάνει το ΔΛΤ Σύρου-Κέας-Κύθνου-Σερίφου

Aυστηρότερη αντιμετώπιση στους επιχειρηματίες, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη προχωρήσει στην εξόφληση των οφειλομένων μισθωμάτων από το οικονομικό έτος 2016, αποφάσισε το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο, με παράλληλη επίδειξη σεβασμού και επιείκειας ως προς τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Με ομόφωνη απόφασή του, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου – Κέας – Κύθνου – Σερίφου, επιχειρεί, μέσω σκληρότερων μέτρων, να περιορίσει τα φαινόμενα συγκέντρωσης μεγάλων οφειλών προς τα ταμεία του, ενώ παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα στους επιχειρηματίες, με την παράταση της καταληκτικής προθεσμίας καταβολή των οφειλομένων, να πάρουν “ανάσα” την περίοδο του Πάσχα.
Σύμφωνα με την εισήγηση του προϊστάμενου της Οικονομικής Υπηρεσίας του Λ.Τ., κ. Κωνσταντίνου Πολίτη, δεδομένης της επανειλημμένης προσπάθειας εκ μέρους της Υπηρεσίας, προκειμένου να ενημερώσει τους οφειλέτες, για την έγκαιρη καταβολή των μισθίων, η καταβολή των χρημάτων σε πολλές περιπτώσεις, δεν πραγματοποιήθηκε εντός του 2016, ενώ παράλληλα “τρέχουν” και οι οφειλές του νέου έτους.
Για το λόγο αυτό, η Ο.Υ. προτείνει την αυστηροποίηση των μέτρων, με την παράταση μεν της προθεσμίας καταβολής των οφειλών, την άμεση ανάκληση της παραχώρησης χώρου δε, για όσους δεν συμμορφωθούν.
Συμφέρον σενάριο για όλους η εμπρόθεσμη καταβολή
Συζητώντας το θέμα του καθυστερηματικού χρηματικού καταλόγου έτους 2016 για οφειλές από ανταλλάγματα παραχώρησης χρήσης παραλιακών χώρων έτους 2016, κατά τη συνεδρίαση του Δ.Λ.Τ., ο κ. Πολίτης εξήγησε στα μέλη, πως, “με τη λήξη του οικονομικού έτους προσδιορίστηκαν επακριβώς και οι οφειλές που προέρχονται από ενοίκια, από παραχωρήσεις χώρων και οικιών. Επειδή κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να μαζέψουμε τα έσοδα, αν και πήγαμε καλά το 2016, θέλουμε να πάμε καλά και για το 2017. Πολλές φορές προσπαθούμε με μέτρα πίεσης να εισπράξουμε τα χρήματα. Τα αναγκαστικά μέτρα που μπορεί να πάρουμε, είναι διακοπή φορολογικής ενημερότητας, βεβαίωση στη ΔΟΥ, κατάσχεση τραπεζικού λογαριασμού κτλ, ό,τι προβλέπεται στα όρια τα δικά μας”.
Τονίζοντας την ευελιξία που έχει επιδείξει μέχρι στιγμής και συνεχίζει να επιδεικνύει το Ταμείο, ο κ. Πολίτης, σημείωσε, πως έχουν σταλεί ενημερώσεις προς τους ενδιαφερομένους, για τις προθεσμίες, ενώ παράλληλα, έχουν υπάρξει κινήσεις στην κατεύθυνση της άσκησης πίεσης, με διακοπή της φορολογικής ενημερότητας. “Είμαστε έτοιμοι να τα βεβαιώσουμε στη ΔΟΥ και να προχωρήσουμε σε κατασχέσεις λογαριασμών”, ανέφερε.
“Πριν όμως ετοιμαστούν όλα αυτά και συγχρόνως, μπορούμε – και ζητούμε – να γίνει μία παράταση, έως και την 30η Απριλίου, μετά το Πάσχα δηλαδή, να έχουν εξοφληθεί όλες οι οφειλές του 2016, ώστε να ξεκινήσει η βεβαίωση των οφειλών του 2017”, τόνισε, επισημαίνοντας προς τα μέλη, ότι αν το Ταμείο προχωρήσει σε βεβαίωση των οφειλών στη ΔΟΥ, θα εισπράξει το 90% του συνολικού ποσού, ενώ ο χρόνος αποπληρωμής του συνόλου, γίνεται σε βάθος χρόνου. “Ο καθένας πάει και κάνει μία ρύθμιση οφειλών των 100 δόσεων και την οφειλή των 1000 ευρώ την εισπράττουμε σε 5 χρόνια. Έτσι, έσοδα το Λιμενικό Ταμείο δεν θα έχει ποτέ. Αν κάθε χρόνο αυξάνονται οι οφειλές, δεν θα έχει ποτέ έσοδα από αυτή την κατηγορία”.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, η Οικονομική Υπηρεσία του Λιμενικού Ταμείου πρότεινε, “στην περίπτωση που κάποιος δεν εξοφλήσει έως τις 30 Απριλίου τις οφειλές των παραλιακών και των ενοικίων, αμέσως, με την ίδια απόφαση αυτή, να γίνεται άρση της παραχώρησης χώρου, δηλαδή δεν θα έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το χώρο”, με τον κ. Πολίτη να αναφέρει, πως είναι κατανοητό, πως πρόκειται για μεγάλο πλήγμα από την πλευρά της επιχείρησης να μη διαθέτει εξωτερικό χώρο μετά τον Απρίλιο, ενώ κατέληξε, λέγοντας, ότι “είναι ένα μέτρο πίεσης, με το οποίο αφενός τους διευκολύνουμε ακόμη για τρεις μήνες, από την άλλη όμως, τους “αναγκάζουμε” να έρθουν να πληρώσουν”.
Αξίζει να σημειωθεί, πως το σύνολο των οφειλών για το 2016, για όλα τα νησιά ευθύνης του ΔΛΤ, αφορά σε 26.000 ευρώ περίπου.
Κατά μιας ανάλγητης πολιτικής
Κατά τη συζήτηση, κατόπιν της εισηγήσεως, εκπρόσωπος από το νησί της Κέας, εξέφρασε την άποψη, πως αν μία επιχείρηση, έχει την δυνατότητα, ακόμη κι αν δεν έχει την πρόθεση να καταβάλλει τα οφειλόμενα προς το Λιμενικό Ταμείο, να δουλέψει κατά τη διάρκεια των ημερών του Πάσχα, που θεωρείται περίοδος με υψηλή κίνηση, το γεγονός αυτό μπορεί να θεωρηθεί αδικία προς τους συνεπείς, προτείνοντας η καταληκτική ημερομηνία, να οριστεί πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα.
“Καταλαβαίνω, ότι μπορεί κάποιος να ανοίξει το Πάσχα για να διευκολυνθεί να πληρώσει, απλά αν υπάρχει περίπτωση κάποιος να ανοίξει το Πάσχα και μετά να του πάρουμε το χώρο, γιατί δεν πλήρωσε, εκεί, έχουμε ζημιώσει όλους τους συνεπείς”, ανέφερε.
Στο σημείο αυτό, παρενέβη ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, κ. Δημήτρης Κοσμάς, ο οποίος τάχθηκε υπέρ μίας πιο ευέλικτης προσέγγισης, προκειμένου οι επιχειρηματίες να καταφέρουν να εισπράξουν μέσα στην περίοδο της υψηλής κίνησης και κατά συνέπεια να αποδώσουν τα οφειλόμενα, υπενθυμίζοντας και τις ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές συνθήκες, που επικρατούν στον τομέα της επιχειρηματικότητας.
Αναγνωρίζοντας, ότι “υπάρχουν πολλοί οι οποίοι είναι συνεπέστατοι στην πληρωμή των υποχρεώσεών τους”, ο κ. Κοσμάς, παρενέβη υπέρ της καταληκτικής ημερομηνίας της 30ης Απριλίου, σημειώνοντας, “ας δώσουμε μία τελευταία ευκαιρία σε αυτούς γιατί οι οικονομικές συνθήκες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι τραγικές. Άρα, ας δώσουμε μία τελευταία ευκαιρία, να δουλέψουν και το Πάσχα, μήπως κατορθώσουν και εξοφλήσουν τις οφειλές τους στο Ταμείο”.
Πηγή : http://www.koinignomi.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...