31 Ιαν 2017

Εγκαινιάζεται ο ΧΥΤΑ Νάξου

Την  Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου  στις 11:00 το πρωί θα πραγματοποιηθούν τα επίσημα εγκαίνια του Χώρου Υγιεινής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Νάξου που βρίσκεται στην κορφή Ξύδη.
Στα εγκαίνια, εκτός από το δήμαρχο Μανόλη Μαργαρίτη, το παρών θα δώσουν ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης καθώς και ο έπαρχος Νάξου Γιάννης Μαργαρίτης.
Ουσιαστικά, η λειτουργία του ΧΥΤΑ έχει ξεκινήσει εδώ και 2 μήνες (από την 1η Δεκεμβρίου), όπου πλέον όλα τα απορρίμματα αποθέτονται σε αυτόν αφού και οι 11 ΧΑΔΑ του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχουν κλείσει.
To πολύπαθο έργο του ΧΥΤΑ Νάξου
Η «ιστορία» ΧΥΤΑ Νάξου έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια...
Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ με απόφαση του Περιφερειάρχη (τότε) Γιάννη Μαχαιρίδη στις 9 Φεβρουαρίου του 2012 με προϋπολογισμό 9,1 εκ. €.
Κατασκευάστηκε σε οικόπεδο έκτασης περίπου 170 στρεμμάτων, που βρίσκεται στην περιοχή «Κορφή Ξύδη» στη βορειοδυτική πλευρά της Νάξου. Καταλαμβάνει περίπου 44 στρέμματα και έχει μέση ετήσια δυναμικότητα 15.450 τόνους αστικών στερεών αποβλήτων ενώ εκτιμάται ότι θα καλύψει τις ανάγκες του νησιού για 20 χρόνια. Το έργο περιλαμβάνει επίσης έργα οδοποιίας, πρασίνου, περίφραξης και την προμήθεια ενός αυτοκινούμενου μηχανήματος διάστρωσης και συμπύκνωσης απορριμμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι για την ακύρωση της μελέτης Περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου ΧΥΤΑ Νάξου στην Κορφή Ξύδη, είχαν προσφύγει οι Σύλλογοι Γαλήνης και Εγγαρών καθώς και η Περιβαλλοντική Κίνηση Νάξου στο ΣτΕ η απόφαση του οποίου, δικαίωσε το δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.
Οι σύλλογοι διαφωνούσαν με την χωροθέτηση του έργου και ήταν αποφασισμένοι να εξαντλήσουν οποιοδήποτε περιθώριο ή τρόπο υπήρχε, προκειμένου να σταματήσουν την κατασκευή του ΧΥΤΑ στη συγκεκριμένη περιοχή, η οποία όπως υποστήριζαν δεν ήταν η κατάλληλη για περιβαλλοντικούς, ιστορικούς και άλλους λόγους τους οποίους ανέφεραν στην προσφυγή που είχαν καταθέσει στο ΣτΕ.
Επίσης, υποθέσεις που σχετίζονται με το έργο έχουν ξεπεράσει προσφυγές τόσο στο Διοικητικό Εφετείο όσο και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου (με αίτημα να κηρυχτεί παράνομη η 18η/2011 συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, η οποία πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών στις 29 Ιουνίου 2011, και αφορούσε την λήψη απόφασης για την κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ακινήτων για την υλοποίηση του έργου Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) νήσου Νάξου), αλλά και σχετικά με τις απαλλοτριώσεις και τις τιμές των οικοπέδων.
Τελικά η δημοπράτηση του έργου έγινε τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014 στη Θεσσαλονίκη. Οι ενδιαφερόμενοι να αναλάβουν το έργο, αρχικά ήταν 8, οι έγκυρες προσφορές ήταν 3 όπου τελικός ανάδοχος αναδείχθηκε η Μ.Τ. ΑΤΕ (Μανδηλαράς – Πιρπιρής) που έδωσε την καλύτερη προσφορά (15% έκπτωση) και αποπεράτωσε το έργο.
Δείτε ΕΔΩ την τεχνική περιγραφή του έργου
Πηγή : http://www.naxostimes.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...