30 Ιαν 2017

Σκιά θανάτου στα hotspots

Νεαρός αλγερινής καταγωγής μεταφέρεται από τη Σούδα στο νοσοκομείο Χίου μετά από 2η απόπειρα αυτοκτονίας. Φωτ: Jacob Warn
4 νεκροί μέσα σε μία εβδομάδα, ανάμεσά τους 1 βρέφος 2 μηνών και δεκάδες απόπειρες αυτοκτονίας
Στο σκηνικό απελπισίας που έχει στηθεί στα hotspots στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα με τον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών, ήρθαν να προστεθούν 4 θάνατοι εγείροντας ερωτήματα τόσο για τις συνθήκες διαμονής που επικρατούν στα κέντρα όσο και τις διαδικασίες εντοπισμού και περίθαλψης των ευάλωτων προσφύγων και μεταναστών.
Η αρχή έγινε στη Μόρια στις 24/1 με έναν Αιγύπτιο που βρέθηκε νεκρός στη σκηνή του, πιθανώς λόγω αναθυμιάσεων. Μια μέρα μετά ένας πρόσφυγας κουρδικής καταγωγής από το Ιράκ πέθανε από ανακοπή στη Σάμο, ενώ το πρωί του Σαββάτου βρέθηκε νεκρός ένας Σύριος στην σκηνή του στον καταυλισμό της Μόριας. Το καρέ του θανάτου των τελευταίων ημερών συμπλήρωσε ο τραγικός θάνατος ενός βρέφους 2 μηνών συριακής καταγωγής, το οποίο αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και φιλοξενούνταν τις τελευταίες ημέρες στον καταυλισμό της Ριτσώνας στην Εύβοια.
Το μακάβριο κλίμα συμπληρώνεται από τον μεγάλο αριθμό απελπισμένων προσφύγων που καθημερινά κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας σε επίσημα ή άτυπα κέντρα φιλοξενίας στα νησιά του Αιγαίου όπου έχουν εγκλωβιστεί, ενώ όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία των τοπικών νοσοκομειακών μονάδων και επισημαίνεται και σε έκθεση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, υπάρχει μεγάλη αύξηση των προσφύγων και μεταναστών που παρουσιάζουν ψυχολογικές διαταραχές και χρειάζονται παρακολούθηση από εξειδικευμένο προσωπικό.
Πηγή : http://www.aplotaria.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...