31 Ιαν 2017

Π.Ν. Αιγαίου Δράσεις για την προστασία και ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς των νησιών

Στην κατεύθυνση αυτή, στις 17/04/2015 ξεκίνησε μια σειρά παρουσιάσεων σε επιμέρους νησιά του Ν. Αιγαίου, με πρώτο σταθμό τη Σέριφο. Στην εκδήλωση που οργάνωσε ο  Δήμος, Σερίφου  αναλύθηκε η επιμέρους Έκθεση για το νησί από τον Σερφιώτη Διευθυντή του Παρατηρητηρίου αναπλ. καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Γ. Σπιλάνη, σε συνεργασία με τον συντονιστή του Έργου δρ. Άγγελο Φ. Βλάχο, ενώ παρευρέθηκαν τουριστικοί επιχειρηματίες και άλλοι ενδιαφερόμενοι.
Η παρουσίαση περιλάμβανε τόσο τα γενικά στοιχεία του έργου που αφορά ολόκληρη τη Περιφέρεια του Ν. Αιγαίου, όσο και τα ειδικά στοιχεία που αφορούν την κατάσταση του τουρισμού στη Σέριφο: την τουριστική προσφορά (η Σέριφος είναι κύρια ένα νησί παραθεριστών με εξοχικές κλίνες πενταπλάσιες των τουριστικών, χωρίς οργανωμένες δραστηριότητες), την τουριστική ζήτηση (πολύ μικρή τουριστική περίοδος που συρρικνώνεται από το 2007 και μετά), τα ζητήματα αναφορικά με την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών, τα προβλήματα λειτουργίας των χώρων επίσκεψης των τουριστών (μουσεία, συλλογές, εκκλησίες κλπ), την ανύπαρκτη τουριστική πολιτική, την ελλιπή και μη-στοχευμένη τουριστική προβολή, την περιστασιακή και ατελή ενημέρωση των επισκεπτών. 
Επιπρόσθετα, παρουσιάστηκαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού που αφορούσαν το φυσικό περιβάλλον, τα μονοπάτια, την ιστορία (μεταλλεία, κα), τα τοπία, τη Χώρα αλλά και τους μύθους που συνδέονται με το νησί (Περσέας – Μέδουσα), που παραμένουν μάλλον αναξιοποίητα.
Δεδομένου πως η διακίνηση και επεξεργασία ερωτηματολογίων (προς τους τουρίστες αλλά και τους επιχειρηματίες) έχει καίρια σημασία, προκειμένου να γίνει γνωστή τόσο η συμπεριφορά των επισκεπτών στον προορισμό (αλλά και ο βαθμός ικανοποίησης τους από αυτόν), συζητήθηκαν τα περιθώρια συνεργασίας των τοπικών τουριστικών επαγγελματιών με το ΠΒΤ

 Ενα σημαντικό βήμα θα ήταν

Στο πλαίσιο της αναβάθμισης του δικτύου μονοπατιών της Σερίφου  Ειναι καιρός να  αποκτήσει μια  εφαρμογή – ξεναγό το νησί μας σε τρεις γλώσσες (Ελληνικά, Γαλλικά & Αγγλικά) για τα πεζοπορικά μονοπάτια της!Τα κείμενα, οι φωτογραφίες, οι διαδρομές και η χαρτογραφία θα είναι  πρωτότυπο υλικό που θα έχει συλλεγεί από την εταιρεία Paths of Greece με τη συνεργασία και τη βοήθεια εθελοντών από το νησί.

Η Paths of Greece θα μπορούσε να  αναλάβει την αναβάθμιση των /μονοπατιών της Σερίφου  στα πλαίσια του προγράμματος ανάπτυξης Πεζοπορικού Τουρισμού στο νησί, πρόγραμμα που υλοποιείθηκε από το Δήμο Σίφνου, http://www.sifnostrails.com με εξαιρετικά έως τώρα αποτελέσματα.Η επιμέλεια των χαρτογραφικών δεδομένων και η ανάπτυξη της εφαρμογής αναλήφθηκε από την επιχείρηση AnaDigit, με τη στήριξη της Paths of Greece. Η υλοποίηση της εφαρμογής πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της ναυτιλιακής εταιρείας Aegean Speed Lines του Λεωνίδα Ευγενίδη-Δημητριάδη
Αναμένουμε προτάσεις απο το δημοτικό συμβούλιο 


Ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου καλεί τους Δήμους Κυκλάδων και Δωδεκανήσου και τις υπηρεσίες της ΠΝΑΙ να υποβάλουν προτάσεις για ένταξη και χρηματοδότηση σε δράσεις για την προστασία και ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς των νησιών

.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
2 εκατ. ευρώ διατίθενται  από το  Ε.Π. «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020», σε δράσεις για την προστασία και ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς των νησιών                             
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου καλεί τους Δήμους Κυκλάδων και Δωδεκανήσου και τις υπηρεσίες της ΠΝΑΙ, να υποβάλουν προτάσεις για ένταξη και χρηματοδότηση 
Με σκοπό την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος  των νησιών Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, που αποτελεί ισχυρό τουριστικό θέλγητρο, ιδιαίτερα με την ανάπτυξη του φυσιολατρικού και οικολογικού τουρισμού και με στόχο τον εμπλουτισμό και την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διαθέτει ποσό 2 εκατ, ευρώ, σε δράσεις προστασίας και ανάδειξης της φυσικής κληρονομιάς των νησιών.
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου,  κ. Γιώργος Χατζημάρκος, καλεί με δύο προσκλήσεις τους Δήμους των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου και τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας, για υποβολή προτάσεων έργων της κατηγορίας «Δράσεις για την προστασία και ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς», προκειμένου να ενταχθούν και χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο των Αξόνων Προτεραιότητας 2 & 5 του Προγράμματος. Οι δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν αφορούν στην προστασία και ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς και επικουρικά δράσεις προμήθειας εξοπλισμού, προβολής-προώθησης και ενημέρωσης κοινού.
Η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη προέρχεται από πόρους του ΕΤΠΑ και του ελληνικού δημοσίου που διατίθεται ανά πρόσκληση ως εξής:
  • 1.000.000 € από τον Άξονα 3, για τα μεγάλα νησιά της Περιφέρειας (Άνδρος, Θήρα, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κως, Λέρος, Μήλος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Ρόδος, Σύρος και Τήνος) και 
  • 1.000.000 € από τον Άξονα 5, για τα μικρά νησιά της Περιφέρειας (Αγαθονήσι, Αμοργός Ανάφη, Αντίπαρος, Αστυπάλαια, Θηρασιά, Ίος, Κάσος, Κέα, Κίμωλος, Κύθνος, Λειψοί, Μεγίστη, Δονούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσι, Σχοινούσα, Ψέριμος, Τέλενδος, Νίσυρος, Πάτμος, Σέριφος, Σίκινος, Σίφνος, Σύμη, Τήλος, Φολέγανδρος και Χάλκη).
Ενδεικτικές δράσεις στις οποίες αφορούν οι δύο προσκλήσεις, είναι οι εξής:
  • Η ανάδειξη και ήπια αξιοποίηση περιοχών που χαρακτηρίζονται για την μοναδικότητά τους ως τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και γενικά ως στοιχεία της φυσικής κληρονομιάς, περιλαμβανομένου του αγροτικού τοπίου
  • Η ανάδειξη φυσικών μνημείων (δάση, σπήλαια κλπ)
  • Η ανάδειξη, προστασία και αποκατάσταση ευαίσθητων περιοχών – τοπίων, ώστε να λειτουργήσουν ως πόροι φυσιολατρικού τουρισμού και γεωτουρισμού
  • Η δημιουργία υποδομών παρατήρησης και ερμηνείας της φύσης
  • Η δημιουργία υποδομών οικοτουρισμού και δράσεις προώθησης του οικοτουρισμού, όπως καταφύγια, δίκτυα πεζοπορικών διαδρομών και ποδηλάτων κλπ.
Η υποβολή των προτάσεων στο πλαίσιο και των δύο προσκλήσεων είναι δυνατή από την 1.2.2017 έως τις 28.4.2017.  Η αξιολόγησή τους θα είναι συγκριτική.
Οι αναλυτικές προσκλήσεις και όλα τα συνοδευτικά έντυπα βρίσκονται αναρτημένα στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις www.pepna.gr και www.espa.gr.
Για αναλυτικότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στην Ερμούπολη Σύρου (τηλέφωνα: 2281360826 & 2281360824)
Πηγή : www.pepna.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...