23 Ιαν 2017

Νέα εποχή με “ενεργειακά νησιά”

Ενα φιλόδοξο, για τα Ελληνικά δεδομένα σχέδιο, που αφορά στην υιοθέτηση ενός “πράσινου” ενεργειακού μοντέλου, για τα νησιά, τόσο με διασυνδετήριους αγωγούς, όσο και με αυτόνομα, φιλικά προς το περιβάλλον, συστήματα, προωθείται από την κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις Βρυξέλλες.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργος Σταθάκης, και ο Επίτροπος Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, ανακοινώθηκε η εκπόνηση του νέου project, που σχετίζεται με την ενεργειακή αυτονομία των νησιών της χώρας. Η πρωτοβουλία “Ενεργειακά Νησιά”, αναμένεται να τεθεί σε τροχιά υλοποίησης, κατόπιν της ανάληψης της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τη Μάλτα, ενώ το πρώτο φόρουμ, εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη, στις αρχές του καλοκαιριού του 2017.
Να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες των νησιών
Θέτοντας προτεραιότητα στα ζητήματα, που έθιξε η Ευρώπη τον περασμένο Δεκέμβριο και αφορούν σε μέτρα για την επίτευξη στόχων, όπως η μείωση των ρύπων κατά 40%, η συμμετοχή των ΑΠΕ στην παραγωγή στο 20%, ή η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων κατά 30% έως και το 2030, ο αρμόδιος επίτροπος της Ε.Ε. για την Κλιματική Αλλαγή τόνισε, πως με αυτή τη στρατηγική, αναμένεται η αύξηση του ΑΕΠ της Ευρώπης, περί το 1% συνολικά, ενώ εκτιμάται πως θα δημιουργήσει περί τις 900.000 θέσεις εργασίας, σε ορίζοντα 10ετίας.
Ο κ. Κανιέντε τόνισε, πως η Ελλάδα, δύναται να διαδραματίσει σημαντικότατο ρόλο, ως ενεργειακός κόμβος στην περιοχή, με την ενίσχυση ενεργειακών διασυνδέσεων και υποδομών, σε συνάρτηση και με την επίτευξη των παραπάνω στόχων, ενώ επιβεβαίωσε, πως η χώρα μας βρίσκεται σε καλό δρόμο, αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη των στόχων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την ανάπτυξη των ΑΠΕ, ωστόσο σημείωσε, πως η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να καταφέρει ακόμη περισσότερα σε αυτή την κατεύθυνση, αξιοποιώντας ιδιαίτερα τις δυνατότητες που δίνει ο νησιωτικός χώρος.
Αξίζει δε να αναφερθεί, πως σύμφωνα με τον κ. Κανιέτε, σε συζητήσεις με εκπροσώπους της ενεργειακής αγοράς, υπήρξε μία σαφής δυσαρέσκεια, δεδομένου, ότι η χώρα μας παραμένει ενεργειακά απομονωμένη, καθώς αφενός υφίστανται μόνο περιορισμένης δυναμικότητας διασυνδέσεις στα βόρεια, ενώ η διασύνδεση με τη γείτονα Ιταλία, αντιμετωπίζει προβλήματα, με αποτέλεσμα να βρίσκεται εκτός λειτουργίας ανά συχνά διαστήματα.
Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την ενέργεια
Όσον αφορά στη συνεργασία με την Επιτροπή και τη δεύτερη αξιολόγηση, καταγράφηκε κοινό πνεύμα και κοινή προσέγγιση με τον Επίτροπο για όλα τα ενεργειακά θέματα, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει σύγκλιση με τους Θεσμούς για τα ενεργειακά ζητήματα (ΔΕΣΦΑ και ΝΟΜΕ) και συνεπώς, δεν θα αποτελέσουν εμπόδιο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ενώ από η κυβέρνηση εξήγγειλε, πως εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινωθεί και ο σχεδιασμός, σχετικά με τον ΔΕΣΦΑ.
Για την πρωτοβουλία της Επιτροπής «Καθαρή Ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους», η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει, ότι η εξοικονόμηση ενέργειας είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα, ενώ δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει σε σημαντικές πρωτοβουλίες, ώστε αφενός να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι για την ενεργειακή εξοικονόμηση, αφετέρου να έχει ενεργή συμμετοχή στην ανάλογη πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι σε εξέλιξη.
Στη διευρυμένη κυβερνητική ατζέντα, εκτός από το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» αναμένεται να προστεθεί πλειάδα προγραμμάτων, μεταξύ των οποίων και η ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων.
Όπως προαναφέρθηκε, το Υπουργείο θα αναλάβει πρωτοβουλία, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την κατάρτιση ενός φιλόδοξου σχεδίου που θα αφορά στα ελληνικά νησιά, ώστε να υιοθετηθεί ένα νέο ενεργειακό μοντέλο, με την ολοκλήρωση των διασυνδετήριων αγωγών και την εγκατάσταση αυτόνομων συστημάτων φιλικών προς το περιβάλλον, με την πρωτοβουλία «Ενεργειακά Νησιά», η οποία θα δρομολογηθεί επί Προεδρίας της Μάλτας.
Μεταξύ άλλων, σημειώθηκε, πως θα συνεχίσει η προσπάθεια ενίσχυσης των ΑΠΕ, η συμμετοχή των οποίων στο ενεργειακό μείγμα ξεπερνά ήδη το 18%, προσεγγίζοντας τον στόχο για το 2020, καθώς επίσης και ότι την τελευταία διετία το ποσοστό του λιγνίτη στο εθνικό ενεργειακό μίγμα από 45% έχει μειωθεί στο 30%. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα μηδενιστεί. Θα διατηρήσουμε το λιγνίτη, ως εγχώριο φθηνό καύσιμο, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών στόχων.
Τέλος, σχετικά με την ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αναφέρθηκε, πως βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, αφού από την 1/1/2018 θα υιοθετηθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο που προωθεί η Επιτροπή για τη λειτουργία του τομέα ενέργειας (target model).
Δεδομένος επίσης θεωρείται ο στόχος το 2020 η ΔΕΗ να έχει το 50% της λιανικής αγοράς. Η μετάβαση αυτή προφανώς περιλαμβάνει πολλά εργαλεία και τα ΝΟΜΕ, σύμφωνα με την κυβέρνηση, είναι ένα από αυτά. Το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική αγορά έχει μειωθεί στο 87% και συνεχίζει να μειώνεται, με το Υπουργείο να εκτιμά, ότι θα επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί και για το 2017 και για το 2018.
Παράλληλα, το ΥΠΕΝ καλωσόρισε και την εντατικοποίηση του ανταγωνισμού στον τομέα της ενέργειας, γεγονός, που χαρακτήρισε εμφανές, καθώς φαίνεται στην πτώση των τιμών. Ωστόσο αποσαφηνίστηκε από τον υπουργό, πως η ΔΕΗ θα παραμείνει ισχυρή εταιρεία, βιώσιμη στα παραπάνω δεδομένα, απόλυτα ασφαλής και θα αποτελέσει ισχυρό “παίκτη”, σε μια ανταγωνιστική, αλλά φιλική προς το περιβάλλον και τους καταναλωτές ηλεκτρική αγορά.
Πηγή : http://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...