23 Ιαν 2017

Τεσσάρων «ταχυτήτων» οι τουρίστες στην Ελλάδα

Πόσα ξόδεψαν για να έρθουν για διακοπές στην Ελλάδα το 2016 οι ξένοι τουρίστες. Αμερικανοί, Ελβετοί και Ρώσοι οι καλύτεροι... πελάτες πέρυσι. Τι δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος
Μικραίνει ολοένα και περισσότερο το… πορτοφόλι με το οποίο έρχονται για διακοπές στην Ελλάδα οι ξένοι τουρίστες.
Όπως προκύπτει, μάλιστα, από τα οριστικά στοιχεία εννεαμήνου του 2016 της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), δεν υπήρξε ούτε μία εθνικότητα που να ξόδεψε κατά μέσο όρο περισσότερα από 1.000 ευρώ για να ταξιδέψει στη χώρα μας. Ενδεικτικό των περικοπών που έκαναν πέρυσι οι ξένοι ταξιδιώτες, καθώς μέχρι το 2014 εμφανίζονταν να δαπανούν αρκετά περισσότερα.
Τα στοιχεία της ΤτΕ, ταυτόχρονα, «φωτογραφίζουν» τις τέσσερις ταχύτητες με τις οποίες κινούνται οι βασικές αγορές του ελληνικού τουρισμού. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει και ο χάρτης του «κρυμμένου θησαυρού». Ο οποίος, όμως, οδηγεί στις αγορές εκτός Ε.Ε και Ευρωζώνης.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι τουρίστες που διέθεσαν αναλογικά τα περισσότερα χρήματα για να ταξιδέψουν στην Ελλάδα προέρχονται από χώρες εκτός Ε.Ε. Ο λόγος για τους Αμερικανούς επισκέπτες που εμφανίζονται να ξόδεψαν κατά μέσο όρο 988,4 ευρώ σε κάθε ταξίδι τους, τους Ελβετούς που ακολούθησαν με 805,6 ευρώ ανά ταξίδι και τους Ρώσους που διέθεσαν 763 ευρώ.
Ενδεικτικό, πάντως, των περικοπών που έκαναν πέρυσι (τα στοιχεία αφορούν στο διάστημα Ιαν.-Σεπτ.) ακόμα και οι πλέον «πολύφερνοι» ξένοι τουρίστες στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια (Αμερικανοί), «ψαλίδισαν το 2016 κατά ¼ τα χρήματα που ξόδεψαν για να έλθουν στην Ελλάδα. Πολύ κάτω από τα 1.000 ευρώ ήταν το 2016 τα χρήματα που ξόδεψαν και οι Ρώσοι οι οποίοι είχαν φθάσει τα προηγούμενα χρόνια να ξοδεύουν περί τα 1.100 ευρώ σε κάθε ταξίδι τους.
Κι αν οι τρεις προαναφερθείσες αγορές κινήθηκαν με την πρώτη ταχύτητα, με τη «δεύτερη» πορεύτηκε μια ομάδα χωρών από τις οποίες προέρχονταν οι τουρίστες που ξόδεψαν περί τα 700 ευρώ για ένα ταξίδι στην Ελλάδα. Σ’αυτό το «γκρουπ» τουριστών προηγούνται οι Αυστριακοί που ξόδεψαν 735,8 ευρώ, ακολουθούμενοι από τους Γερμανούς (724,4 ευρώ), τους Βρετανούς (704,2 ευρώ), τους Βέλγους (701 ευρώ) και τους Γάλλους (696,2 ευρώ).
Με την «τρίτη» και αρκετά πιο πίσω, με κριτήριο τις δαπάνες που έκαναν, κινήθηκαν οι τουρίστες από άλλες, βασικές για την Ελλάδα, ευρωπαϊκές αγορές. Έτσι, οι Ολλανδοί ξόδεψαν 648,7 ευρώ, οι Ιταλοί 540,6 ευρώ, οι Δανοί και οι Σουηδοί 545 και 548 ευρώ αντίστοιχα ενώ οι Κύπριοι 490,5 ευρώ.
Με την «τέταρτη»ταχύτητα και στην… ουρά των πιο προσοδοφόρων ξένων τουριστών στη χώρα μας εμφανίζονται οι Βούλγαροι και οι επισκέπτες από τα Σκόπια. Δύο εθνικότητες που «γράφουν» μεγάλα νούμερα αφίξεων οι οποίες, όμως, επιδέχονται πολλαπλές «αναγνώσεις». Κι αυτό καθώς, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, δύσκολα μπορούν να διαχωριστούν οι πραγματικοί τουρίστες από εκείνους που έρχονται στην Ελλάδα για να εργαστούν εποχιακά σε αγροτικές καλλιέργειες και άλλες εργασίες.
Βούλγαροι και επισκέπτες από την ΠΓΔΜ εμφανίζονται, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ να δαπανούν περί τα 122 και 11 ευρώ αντίστοιχα σε κάθε ταξίδι τους στην χώρα μας.
Οι επισκέπτες από τη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ αποτελούν, άλλωστε τον βασικό κορμό του εισερχόμενου οδικού τουρισμού στην Ελλάδα και πολλοί από αυτούς έρχονται στη χώρα μας για ημερήσια εκδρομή ή πραγματοποιούν μία ή δύο διανυκτερεύσεις.

euro2day.gr
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...