25 Ιαν 2017

Η "επόμενη ημέρα" της κακοκαιρίας

φωτο Γιώργος Νικολάου
Η Σέριφος αλλά και γενικότερα όλη η χώρα μας έχει ένα κακό προνόμιο. Κατά 3/4 είναι ορεινή, με απότομες έως ισχυρές κλίσεις στα εδάφη της και με το μικρότερο στην Ευρώπη ποσοστό δασοκάλυψης, που μόλις εγγίζει το 19%.

φωτο daniel simakou
 Το μεσογειακό της κλίμα που πάντοτε συνοδεύεται από ραγδαίες βροχές συμπληρώνει τις προϋποθέσεις σχηματισμού έντονων χειμαρρικών φαινόμενων.
Yπολογίζεται ότι πεντακόσιοι χείμαρροι κάθε χρόνο τη ρημάζουν, μεταφέροντας στη θάλασσα 200.000 σρέμματα γόνιμης γης. Και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις καταστροφών, ιδίως στην πεδινή κοίτη, έργων πολιτισμού (δρόμων, γεφυριών, σπιτιών κ.λπ.) αλλά και παράσυρσης – θανάτωσης ανθρώπων.

Σε παλαιότερες εποχές ο λαός μας, έχοντας μεγάλη εμπειρία πεζοπορίας υπό βροχή στις όχθες χειμάρρων και ποταμών, περιγράφει στα τραγούδια του παρόμοιες καταστάσεις. «Και το ποτάμι ήταν θολό, θολό κατεβασμένο. Φέρνει λιθάρια ριζιμιά, δένδρα ξεριζωμένα…».
φωτο daniel simakou
Σήμερα οι τηλεοπτικές κάμερες δείχνουν ζωντανά τη θολούρα και τη μανία της παρασυρτικής δύναμης της μεγίστης πλημμυρικής απορροής. Αποτυπώνουν θύελλες διαμαρτυριών για προχειρότητες στην κατασκευή τεχνικών έργων, για κρατική αδιαφορία, και ψάχνονται να βρουν την αιτία του μεγάλου κακού.
Πώς όμως εντελώς ξαφνικά «φουσκώνουν» τα νερά των χειμάρρων, παρασέρνοντας στο διάβα τους ό,τι βρουν μπροστά τους;

 φωτο Andreas Herhas
 Όλοι θα έχουμε διαπιστώσει σε μια γυμνή πλαγιά κατά το «μαστίγωμα» μιας δυνατής βροχής, πώς το έδαφος χαραδρώνεται και παρασύρεται προς τα κάτω. Τα αποδομημένα υλικά του (χώμα, πέτρες κ.λπ.) φθάνουν ακολούθως στον χείμαρρο, και είναι αυτά κυρίως (στερεοπαροχή) που φουσκώνουν τα καταστρεπτικά νερά του.
Η δράση δηλαδή των χειμάρρων συνίσταται στην απόσπαση γεωδών υλικών, στη λεκάνη απορροής τους και στη μεταφορά και απόθεσή τους στις πεδιάδες.
Όπως συνάγεται από τον παραπάνω νόμο του Πλάτωνα, τα όμβρια νερά από τα παλιά, «εκακούργουν» τη χώρα, αφού ελλείψει δασοκάλυψης και έργων διευθέτησης «ρέοντα εκ των υψηλών», δεν εμπλουτίζουν τα υδροφόρα στρώματα απαραίτητα, για τη δημιουργία πηγών πόσιμου νερού στα ορεινά και αρτεσιανών στις πεδιάδες.
φωτο Andreas Herhas 
 Με λίγα λόγια, πρέπει κάποτε να κατανοηθεί και στη χώρα μας ότι ο αγώνας κατά των χειμάρρων διεξάγεται κυρίως στην ορεινή περιοχή. Η εκτέλεση εκεί των απαραίτητων τεχνικών και φυτοκομικών έργων προϋποθέτει την επιτυχία των πάσης φύσεως έργων στην πεδινή τους κοίτη.
Το χρόνιο πρόβλημα της ελαττωματικής αποστράγγισης των ομβρίων υδάτων από το δρόμο, ρέμα που  αρκετά συχνά παρατηρείται στο λιμάνι της Σερίφου  όταν βρέχει , ήρθε να γιγαντωθεί με την έντονη και συνεχόμενη βροχόπτωση της Τρίτης, μετατρέποντας το δρόμο σε... ποτάμι, με αποτέλεσμα τα νερά, που σταδιακά ανέβηκαν έως και το χείλος των πεζοδρομίων, να εμποδίζουν την ομαλή ροή της κυκλοφορίας, να προκαλούν προβλήματα στα καταστήματα, αλλά και να καθιστούν σχεδόν απαγορευτική τη διέλευση, όσων αποφάσισαν, έστω και για μερικά λεπτά να διασχίσουν κάποια απόσταση με τα πόδια. 

Σύροs
 Πρωτοφανή” χαρακτηρίζουν αρκετοί πολίτες, τα φαινόμενα που έπληξαν τα νησιά, κατά τη διάρκεια της χτεσινής ημέρας, Εκτός απο την Σέριφο σοβαρά προβλήματα είδαμε στην Σύρο και την Πάρο, να παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις, σε κτίρια, οδικό δίκτυο και ηλεκτροδότηση, την επόμενη ημέρα των έντονων βροχοπτώσεων.
Η διάρκεια και η ένταση της βροχής έφεραν προβλήματα και καταστροφές, κυρίως στα χωριά της Σύρου, χωρίς, ωστόσο, αυτό να σημαίνει πως οι περιοχές της Ερμούπολης έμειναν ανεπηρέαστες, όπως κατεγράφη και σε προηγούμενο ρεπορτάζ της εφημερίδας. Αξίζει να σημειωθεί, πως στα Χρούσσα, ολόκληρο κομμάτι – ευτυχώς στην άκρη και όχι σε επικίνδυνο για τα οχήματα – του δρόμου, υποχώρησε, λόγω των φαινομένων, ενώ η δύναμη του νερού δημιούργησε αυλάκι, “σκίζοντας” στα δύο την άμμο της παραλίας, προκειμένου να βρει διέξοδο προς τη θάλασσα. Στο Πισκοπειό, δημιουργήθηκε... κανονικός καταρράκτης(!) με τα νερά να καταλήγουν στο σημείο του Τέρματος.
Πάρος

Επιπλέον, ακόμη ένα νησί, το οποίο αντιμετώπισε ιδιαίτερα μεγάλα προβλήματα, ήταν η Πάρος, όπου εκεί η συνεχής βροχόπτωση, προκάλεσε προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, δρόμους – χειμάρρους, με το νερό να φτάνει περίπου το μισό μέτρο, κατολισθήσεις κλπ.
Η σημερινή ημέρα, παρά το γεγονός, ότι τα φαινόμενα δεν έχουν ακόμη υποχωρήσει πλήρως, βρίσκει τα δύο νησιά να μετρούν τις “πληγές” τους, με τις αρμόδιες υπηρεσίες Δήμου και Περιφέρειας, να βρίσκονται από το πρωί στα σημεία που παρουσιάστηκαν τα μεγαλύτερα προβλήματα, μεριμνώντας για την αποκατάσταση των μεγαλύτερων ζημιών.









.











Μετά την ισχυρή βροχόπτωση το απόγευμα, πολλοί δρόμοι στο νησί έχουν υποστεί ζημιες από μπάζα και πέτρες που παρέσυρε η βροχή, συγκεκριμένα υπάρχουν ολισθηρά αναχώματα και ξύλα στο δρόμο προς Ζεφυρία μετά την ΔΕΗ και στα Περιβόλια μετά τον Παπικινό. Ιδιαίτερη προσοχή στους οδηγούς στο νησί.



Πηγή: MilosLife.gr




Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...