19 Ιαν 2017

Κύκλωμα «δουλεμπόρων» της ΕΛ.ΑΣ. στη Σαντορίνη

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. άφηναν μετανάστες από τη Μέση Ανατολή να ταξιδεύουν παρανόμως με διαβατήρια Αφρικανών, να χρησιμοποιούν ταξιδιωτικά έγγραφα που είχαν φωτογραφίες κακοραμμένες με κλωστή(!), αλλά και Σκανδιναβούς να μετατρέπονται σε Αραβες προκειμένου να αναχωρήσουν από τη χώρα. Αυτά είναι ορισμένα από τα αποκαλυπτικά στοιχεία για τον τρόπο που κυκλώματα αστυνομικών αλλά και ιδιωτών επέτρεπαν – με το αζημίωτο – επί σειρά ετών σε χιλιάδες παράτυπους μετανάστες να ταξιδεύουν παρανόμως στην Ισπανία, στη Βρετανία, στη Γερμανία, στην Ιταλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εκθέτοντας διεθνώς τη χώρα.

 Εντυπωσιακό είναι ακόμη ότι οι ένστολοι είχαν διασυνδέσεις με ανθρώπους της νύχτας, με μέλη της Χρυσής Αυγής, εκπαιδεύονταν μαζί στα όπλα ενώ φέρεται να εκβίαζαν και καταστηματάρχες. Πρωτοφανείς καταστάσεις Πρόκειται για τον μη δημοσιοποιημένο δικαστικό φάκελο της παράνομης δράσης αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και επιχειρηματιών στη Σαντορίνη οι οποίοι επέτρεπαν την ανεξέλεγκτη, μαζική αναχώρηση από το αεροδρόμιο του νησιού μεταναστών από τη Συρία και από άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.

Αρχικές αναφορές είχαν υπάρξει το καλοκαίρι του 2015, όμως το περιεχόμενο της δικογραφίας που σχηματίστηκε τελικώς – και αποκαλύπτει «Το Βήμα» – προκαλεί σοκ για την ασυδοσία των ενστόλων στο μονίμως κρίσιμο θέμα της διαχείρισης των αλλοδαπών. Στον φάκελο περιγράφονται πρωτοφανείς καταστάσεις με αστυνομικούς να επιβιβάζουν δεκάδες παράτυπους μετανάστες σε κάθε αεροπορική πτήση, παρά τις διαμαρτυρίες υπαλλήλων των εταιρειών, να προκαλούν επεισόδια στο αεροδρόμιο για να διευκολύνονται οι «πελάτες» τους και να τους προμηθεύουν με πλαστά έγγραφα. Κεντρικό πρόσωπο είναι ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που αναφέρεται ως ο «αρχηγός του νησιού». Πέρα από την οργάνωση υποβοήθησης του δικτύου «δουλεμπορίας» τού αποδίδεται ότι είχε συστήσει κύκλωμα εκβίασης καταστηματαρχών της Σαντορίνης. Το κύριο τμήμα της εν λόγω δικογραφίας για τη μαζική παράνομη προώθηση αλλοδαπών με την εμπλοκή 11 ατόμων (εκ των οποίων πέντε αστυνομικοί, ένας δικηγόρος και ιδιώτες) συντάχθηκε το καλοκαίρι του 2015. Υπήρξαν όμως και μεταγενέστερες έρευνες από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. Η κατάθεση της υπαλλήλου Μία από τις πιο εντυπωσιακές καταθέσεις για όσα συνέβαιναν στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης είναι αυτή που έδωσε 27χρονη υπάλληλος ιδιωτικής αεροπορικής εταιρείας (με πτήσεις προς ευρωπαϊκές χώρες).

Ανέφερε ότι είχε περάσει από ειδικό σεμινάριο της βρετανικής πρεσβείας προκειμένου να εντοπίζει παράτυπους μετανάστες στον έλεγχο διαβατηρίων. Η περιγραφή της είναι ενδεικτική ακόμη και για διαβατήρια-«εργόχειρο». Όπως σημείωσε, «από τον έλεγχο που έκανα διαπίστωνα ότι οι φωτογραφίες σε πολλά διαβατήρια ήταν διαφορετικές από τα πρόσωπα που ταξίδευαν, μερικές φορές δε οι διαφορές ήταν τόσο μεγάλες που παρουσιαζόταν λευκός στο χρώμα του δέρματος για να πετάξει, ενώ η φωτογραφία του διαβατηρίου απεικόνιζε κάποιον έγχρωμο.

Πολλά διαβατήρια ήταν φτιαγμένα... στο πόδι, δηλαδή ήταν ραμμένα με κλωστές διαφόρων χρωμάτων (...) οι οποίες προεξείχαν από το διαβατήριο. Επίσης οι φωτογραφίες ήταν πρόχειρα πιασμένες με συρραπτικό, το χαρτί δεν ήταν τρυπημένο εκεί που έπρεπε, τα φύλλα δεν ήταν στη σειρά και πολλές φορές κανένας από αυτούς που ερχόταν να ταξιδέψει δεν μιλούσε τη γλώσσα από τη χώρα του διαβατηρίου στον έλεγχο ταυτοπροσωπίας που κάναμε. Αυτό που γινόταν στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης ήταν τραγικό. Τεράστιος όγκος αλλοδαπών με πλαστά διαβατήρια ερχόταν να πετάξει και όλοι ξέραμε το γιατί.

 Ηταν κοινό μυστικό σε όλο το αεροδρόμιο ότι οι μόνιμοι αστυνομικοί που έκαναν βάρδια εκεί «περνάνε άτομα» από το αεροδρόμιο». Όπως συμπληρώνει η ίδια βασική μάρτυρας, «κάποιοι από τους αλλοδαπούς που έρχονταν να ταξιδέψουν με πλαστά έγγραφα έδειχναν να μη φοβούνται τους αστυνομικούς και τον πιθανό έλεγχο που θα τους έκαναν, αλλά αντίθετα έδειχναν μια παράξενη οικειότητα και πολλές φορές έκαναν και πλάκα μαζί τους. Οπως σας είπα, γινόταν γενικά χαμός στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης». Τραγέλαφος Στον δικαστικό φάκελο της υπόθεσης αναφέρονται από σειρά μαρτύρων κωμικοτραγικές καταστάσεις. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. να δίνουν εντολές για μαζική επιβίβαση παράνομων μεταναστών όπου υπήρχαν κενές θέσεις σε πτήσεις ξένων ιδιωτικών εταιρειών! Ακόμη υπήρχαν περιπτώσεις παράτυπων μεταναστών που εντοπίζονταν από υπαλλήλους των αεροπορικών εταιρειών να έχουν πλαστό διαβατήριο, να καταφεύγουν στο γραφείο των αστυνομικών του αεροδρομίου.

Λίγη ώρα αργότερα να εξέρχονται με... άλλο διαβατήριο και να κατευθύνονται πάλι στο check in. Οταν οι υπάλληλοι έβλεπαν τον ίδιο αλλοδαπό με άλλο διαβατήριο μέσα σε... δέκα λεπτά, του απαγόρευαν προφανώς εκ νέου την αναχώρηση. Εκείνος απευθυνόταν ξανά στους αστυνομικούς-«τροφοδότες» του, τους οποίους στο τέλος καθύβρισε αγρίως επειδή φαίνεται ότι «έχασε τα λεφτά του αλλά δεν ταξίδεψε».

Στην ίδια δικογραφία περιγράφονται περιστατικά με διάφορους επιχειρηματίες αλλά και δικηγόρο του νησιού να «πολιορκούν» τους υπαλλήλους του αεροδρομίου και να τους υπόσχονται σημαντικά χρηματικά ποσά. Και αυτό για να επιτρέπουν τη διέλευση των αλλοδαπών και να μην ορθώνουν εμπόδια στους αστυνομικούς. Η υπόθεση αυτή είναι ακόμη δικαστικά εκκρεμής. Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ.

tovima.gr Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...