23 Ιαν 2017

Στη Σύρο οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές

Για τις αποφάσεις που πάρθηκαν κατά τη διάρκεια των δύο χρόνων διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για τα όσα έχουν τεθεί ως βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προτεραιότητες μίλησαν σήμερα το μεσημέρι στη Σύρο οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές Αντώνης Συρίγος, Νίκος Συρμαλένιος και Νίκος Μανιός.
Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στη συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, οι βουλευτές αναφέρθηκαν σε θέματα που απασχολούν τους πολίτες τόσο σε τοπικό, όσο για γενικό επίπεδο. Υπεραμύνθηκαν των ενεργειών της κυβέρνησης και τόνισαν ότι παρόλο που λειτουργεί υπό καθεστώς «επιτροπείας» και ενεργεί μέσα σε ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον, εντούτοις στόχος της είναι να βγάλει την χώρα από την κρίση και να καλυτερεύσει τη ζωή των Ελλήνων.
spontis syrigos syrmalenios manios
Συρίγος: «Δυο χρόνια γεμάτα πολιτική»
Τον λόγο πήρε πρώτα ο Συριανός βουλευτής Αντώνης Συρίγος, ο οποίος υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, απ’ όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, αντιμετώπισε «με ωριμότητα και υπευθυνότητα χρόνιες παθογένειες ενός διεφθαρμένου συστήματος και συσσωρευμένα, απτά και πιεστικά προβλήματα».
Αναγνώρισε τις δυσκολίες που βιώνει η πλειονότητα του κόσμου, γι’ αυτό και τόνισε ότι πρέπει να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή, να επιδειχθεί ψυχραιμία στην επίλυση των προβλημάτων και να ενταθεί η επίδειξη αλληλεγγύης στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
syrigos syros
Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, «αυτά τα δύο χρόνια ήταν ένα διάστημα γεμάτο πολιτική», ενώ - κατά τη δική του εκτίμηση - κύρια προτεραιότητα πρέπει να είναι το μείζον ζήτημα της καταπολέμησης της ανεργίας, καθώς και η στήριξη και ενδυνάμωση των επιχειρήσεων. Επίσης, σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της χώρας θα παίξουν και οι τοπικές κοινωνίες, οι οποίες - όπως είπε - μπορούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους συλλογικούς φορείς.
«Πρέπει να πατήσουμε στα πόδια μας και να τακτοποιήσουμε τα ζητήματα που απασχολούν την πολύπαθη ελληνική κοινωνία με προτάσεις και όχι στοχοποιήσεις και καταγγελτικό λόγο» κατέληξε ο κ. Συρίγος, ο οποίος όσον αφορά στη Σύρο, επισήμανε ότι η στήριξη του Νεωρίου, η επίλυση του ζητήματος του αεροδρομίου και η ενίσχυση του τοπικού πανεπιστημιακού τμήματος είναι τα θέματα που πρέπει να μπουν στην κορυφή της τοπικής ατζέντας.
Συρμαλένιος: «Η χώρα αρχίζει να βγαίνει από την κρίση»
Στη συνέχεια, η σκυτάλη δόθηκε στον Νίκο Συρμαλένιο, ο οποίος με την μακροσκελή τοποθέτηση του θέλησε - όπως εξήγησε - αφενός να ενημερώσει τον κυκλαδίτικο λαό για το τι έχει γίνει κατά τη διάρκεια των δύο χρόνων διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ κι αφετέρου να αποκαταστήσει «τη διαστρεβλωμένη και παραποιημένη αλήθεια», την οποία προβάλλουν τα φιλικά προς την αντιπολίτευση προσκείμενα κεντρικά και τοπικά ΜΜΕ.
«Η χώρα αρχίζει βαθμιαία να βγαίνει από την κρίση με μια βασανιστική, αλλά σταδιακή πορεία ανάκαμψης» ανέφερε ο κ. Συρμαλένιος, ο οποίος μίλησε για αύξηση των εσόδων από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καθώς και για ευοίωνες προβλέψεις των διεθνών οργανισμών για την ανάπτυξη το 2017.
syrmalenios syros
Χαρακτήρισε «σοβαρό αρνητικό πρόβλημα» την αύξηση του ΦΠΑ, με «αμελητέο έσοδο» για το κράτος, ιδιαίτερα από τα μικρά νησιά, ωστόσο δήλωσε ότι το ζήτημα αυτό θα επανεξεταστεί στο τέλος του 2017, εφόσον βέβαια η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας το επιτρέψει. Μέχρι τότε, υπάρχει η δέσμευση της κυβέρνησης για τη λήψη αντισταθμιστικών μέτρων για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών, που όμως ο κ. Συρμαλένιος δεν ήταν σε θέση να αναλύσει περαιτέρω, καθώς αυτά έχουν τεθεί σε διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα του ΦΠΑ, επισήμανε ότι οι δανειστές ήταν αυτοί που επιμόνως ζητούσαν την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών.
«Πρώτη φορά κυβέρνηση ασχολείται σφαιρικά με τη νησιωτική ιδιαιτερότητα» υποστήριξε ο βουλευτής, ο οποίος ανέλυσε σημαντικά, επιμέρους ζητήματα των νησιών, όπως το ναυπηγείο του Νεωρίου, τη σμύριδα της Νάξου, το αεροδρόμιο της Πάρου, το νοσοκομείο της Σαντορίνης και η ανέλκυση του “Sea Diamond”, η εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε Τήνο, Άνδρο, Πάρο και Νάξο, η κατάργηση του ΙΚΑ και της θέσης του ανταποκριτή του ΟΑΕΔ σε Μήλο και Μύκονο κ.λπ.
Ειδικά για το σμυριδικό, ο κ. Συρμαλένιος έκρινε ότι «αντιμετωπίστηκε με θετικό τρόπο» από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Μανιός: «Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι για την τύχη και το μέλλον μας»
Με τη φράση αυτή ξεκίνησε την ομιλία του ο Ναξιώτης βουλευτής Νίκος Μανιός, ο οποίος «ειδικεύεται» στους τομείς της υγείας και του πρωτογενούς τομέα.
Προχωρώντας σε μια πιο γενική τοποθέτηση και αναφέροντας παραδείγματα από την προσωπική του εμπειρία, υποστήριξε ότι οι συγχωνεύσεις των νοσοκομείων «έγιναν πιο πολύ για το θεαθήναι» και όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, δεν έφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, αλλά μάλλον αποδυνάμωσαν τις υγειονομικές μονάδες.
Σε ερώτηση του naxostimes.gr για το αν πρόκειται να υπάρξει αποσύνδεση των νοσοκομείων Σύρου και Νάξου, ο κ. Μανιός έκανε γνωστό ότι το αρμόδιο υπουργείο σχεδιάζει να σταματήσει οι διασυνδέσεις που υπόκεινται σε γεωγραφικούς περιορισμούς, ενώ προς το παρόν η κυβέρνηση προσπαθεί να ενισχύει τα διασυνδεδεμένα νοσοκομεία με επικουρικούς γιατρούς. Ο βουλευτής επισήμανε, ωστόσο, ότι υπάρχουν τεχνοκρατικές δυσκολίες, ενώ θα πρέπει να γίνει αναδιαμόρφωση των Οργανισμών των νοσοκομείων, καθώς και σύνταξη αναλογιστικών μελετών που θα αποδεικνύουν ότι είναι προς όφελος της οικονομίας. Με άλλα λόγια (και) οι αποσυνδέσεις των νοσοκομείων θα περάσουν από τις «συμπληγάδες» των διαπραγματεύσεων.
manios syros
Επανέλαβε ότι οι προσλήψεις στην Υγεία γίνονται με απολύτως διαφανείς διαδικασίες και κάλεσε τους κατοίκους των νησιών - και κυρίως τους νέους - να αξιοποιήσουν τα αναπτυξιακά προγράμματα και τις δράσεις που ανακοινώνονται, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι θα πρέπει «να αλλάξουμε νοοτροπίες και να αποφασίσουμε ότι πρέπει να δουλέψουμε σε καινούριους δρόμους».
«Η λογική της ταύτισης, δηλαδή ότι “είστε όλοι ίδιοι και ψηφίσατε μνημόνια”, είναι μια μαύρη προπαγάνδα και ανοίγει τον δρόμο στον φασισμό [...] Έχουμε μια άλλη αντίληψη διοίκησης σε υγεία και παιδεία, τομείς οι οποίοι δεν είναι εξάρτημα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας» υποστήριξε ο κ. Μανιός και συμπλήρωσε ότι ο πακτωλός χρημάτων που ήρθαν στην Ελλάδα όλα τα προηγούμενα χρόνια «πήγε στις τσέπες ανθρώπων που έστησαν το πελατειακό κράτος».



Πηγή : http://www.naxostimes.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...