12 Απρ 2017

Γίγαντες του μαζικού τουρισμού στρέφονται στην αειφορία

Το μεγαλύτερο ελληνικό νησί, η Κρήτη, δυστυχώς μέχρι πρότινος ήταν η προσωποποίηση του μαζικού τουρισμού, ο οποίος ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την αλλοίωση και καταστροφή του περιβάλλοντος και του χαρακτήρα πολλών περιοχών. Κάποια σημεία του νησιού εξακολουθούν να παραμένουν έτσι αλλά η κακή παλιά εικόνα έχει αρχίσει να ανατρέπεται με τις τουριστικές παροχές στην Κρήτη να περιλαμβάνουν εναλλακτικές δραστηριότητες όπως η γευσιγνωσία, η πεζοπορία, η ιππασία και η ορνιθοπαρατήρηση. Μια εξαιρετική συλλογή των οικολογικών / εναλλακτικών δραστηριοτήτων στην Κρήτη υπάρχει στο Ecotourism-Greece.com.
Τη βελτίωση της Κρήτης έρχεται να εξελίξει περισσότερο η εταιρεία ΤUI, η οποία ξεκίνησε στο νησί ένα project αειφόρου τουρισμού σχετικό με τα δύο πιο σημαντικά κρητικά προϊόντα: Το λάδι και το κρασί. Από τη στιγμή που η ΤUI, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες μαζικού τουρισμού, στρέφεται στην αειφορία, καταλαβαίνουμε πόσο σπουδαίες προοπτικές ανάπτυξης υπάρχουν στον βιώσιμο τουρισμό.
Τον συγκεκριμένο αγροτουριστικό πιλότο πρότεινε στην ΤUI η Υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά. Οι πρώτοι συνεργάτες του είναι 47 αμπελουργοί, 25 ελαιοτριβεία και 2 οινοποιία. Μέσα στην τουριστική σεζόν 2017 θα δεχθούν τους πρώτους επισκέπτες από αυτό το πρόγραμμα, οι οποίοι θα μετάσχουν σε εργασίες όπως η επεξεργασία των σταφυλιών. Έτσι θα ζήσουν μοναδικές εμπειρίες γνωρίζοντας το άγνωστο και ανεξερεύνητο κομμάτι της Κρήτης.
Βεβαίως ωφελημένη από αυτήν την πρωτοβουλία θα βγει και η κρητική τοπική οικονομία. Ο Thomas Ellerbeck, επικεφαλής του TUI Care Foundation, και η κα Κουντουρά επεσήμαναν σε δηλώσεις τους ότι βλέπουν τον αγροτουρισμό ως τρόπο βιώσιμης ανάπτυξης της Κρήτης, που θα συνδέσει τους δύο κυριότερους τομείς της: Τη γεωργία και τον τουρισμό. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο οι ελαιοπαραγωγοί και οι αμπελοκαλλιεργητές θα δικτυωθούν καλύτερα με τον τουριστικό κλάδο βρίσκοντας έτσι περισσότερους πελάτες για τα προϊόντα τους.
Και όχι μόνο…
Σύμφωνα με τους δύο υπεύθυνους το συγκεκριμένο project περιλαμβάνει δράσεις επαγγελματικής κατάρτισης των παραγωγών με στόχο την άνθιση της βιολογικής γεωργίας και του πράσινου τουρισμού. Ενώ παράλληλα βοηθά τις τοπικές κοινωνίες και την παραγωγή βιώσιμων προϊόντων που συνεχίζουν την παράδοση της ελληνικής γαστρονομίας.
εικόνα: telegraph.co.uk
Πηγή : http://www.green-guide.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...