8 Απρ 2017

Συνέντευξη Τύπου του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Βασίλη Καραγιάννη


Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Βασίλης Καραγιάννης
Συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου Βασίλης Καραγιάννης.
Ο κ. Καραγιάννης αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την εκπαίδευση και την παιδεία στο Νότιο Αιγαίο, αλλά και πανελλαδικά, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Περιφερειακή Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου και την διαδικασία που «τρέχει» ήδη για την εύρεση νέου χώρου στέγασης των υπηρεσιών της.
«Εμείς, ως Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, προβάλουμε συνεχώς το ζήτημα και τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας, αναλύουμε πλήρως το περιεχόμενό της και διεκδικούμε πράγματα με βάση αυτή την ιδιαιτερότητα που δύσκολα καταλαβαίνουν στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Με επιμονή και υπομονή, αλλά και υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, προσπαθούμε για την βελτίωση της εκπαίδευσης στα νησιά μας» τόνισε ο κ. Καραγιάννης, για να αναφερθεί στη συνέχεια σε όλα τα ζητήματα αναλυτικά.
  • Για το κτιριακό ζήτημα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου
Το κτίριο που στεγαζόμαστε τώρα είναι παλιό, με πολλά προβλήματα. Έχει να συντηρηθεί πολλά χρόνια, πέφτουν σοβάδες, τα παράθυρα δεν κλείνουν, έχουμε μεγάλη κατανάλωση σε ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ και οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις του κτιρίου δεν επαρκούν πλέον για τις ανάγκες μας.
Ξεπερνώντας την γραφειοκρατία προχωρήσαμε όλες τις διαδικασίες και πραγματοποιήθηκε μειοδοτική δημοπρασία για την μετεγκατάστασή μας, ωστόσο η διαδικασία βγήκε άγονη, καθώς δεν υπήρξε ενδιαφέρον, ίσως επειδή η τοπική κοινωνία δεν το γνώριζε.
Βέβαια, το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν και πολλά κτίρια που να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μας, οι οποίες σε μικτή επιφάνεια ανέρχονται στα 456τ.μ. και σε ωφέλιμα 365 τ.μ.
Στις 25 Απριλίου, στις 11:00 το πρωί, θα γίνει δεύτερη μειοδοτική δημοπρασία στο Αυτοτελές Γραφείο Δημόσιας Περιουσίας Σύρου (στο κτίριο της Εφορίας στην πλατεία Ηρώων), όπου ελπίζουμε να υπάρξει ενδιαφέρον.
  • Μόνιμοι διορισμοί-Αναπληρωτές-Εκπαιδευτικά κενά
Η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού αποτελεί βούληση της πολιτικής ηγεσίας και γίνονται κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Όχι μόνο για φιλολαϊκούς λόγους, αλλά για την καλύτερη λειτουργία της εκπαίδευσης και τη σωστή διαχείριση του προσωπικού.
Για τη νέα σχολική χρονιά θεωρώ ότι είναι λίγο δύσκολη, ωστόσο για την μεθεπόμενη θεωρώ ότι θα μπορέσουν να γίνουν κάποιες. Εμείς βέβαια θα απαιτήσουμε όσες περισσότερες γίνεται και τα όποια κενά μείνουν θα καλυφθούν με αναπληρωτές.
Στο ζήτημα των αναπληρωτών θεωρώ ότι φέτος πήγαν καλά τα πράγματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρξαν προβλήματα. Οι περισσότεροι αναπληρωτές ήταν στη θέση τους με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και τα περισσότερα κενά καλύφθηκαν σχετικά γρήγορα.
Για τη νέα σχολική περίοδο 2017-2018 οι αιτήσεις για προσλήψεις αναπληρωτών θα γίνουν μέσα στον Απρίλιο, έτσι ώστε στις 11 Σεπτεμβρίου να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες και οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί να είναι στη θέση τους.
Για το ζήτημα των αναπληρωτών πάντως, απευθύνω έκκληση προς τους Δήμους και τις τοπικές κοινωνίες, καθώς σε αρκετά νησιά, ιδιαίτερα τα πιο τουριστικά, έχουν έντονο πρόβλημα στέγασης, αλλά και μετακινήσεων.
  • Κτιριακό πρόβλημα-Εξοπλισμός σχολείων
Το κτιριακό ζήτημα είναι ένα από τα πλέον σοβαρά προβλήματα, καθώς δυστυχώς υπάρχουν προβλήματα σε σχολικές μονάδες σε αρκετά νησιά. Το κτιριακό ζήτημα είναι αρμοδιότητα των Δήμων, οι οποίοι ωστόσο και αυτοί έχουν περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να διογκώνεται. Ωστόσο, προσωπικά θεωρώ ότι δεν αξιοποιούμε σωστά τους ευρωπαϊκούς πόρους για τέτοια ζητήματα.
Στο θέμα του εξοπλισμού των σχολικών μονάδων, θεωρώ ότι εδώ στο Νότιο Αιγαίο τα έχουμε πάει αρκετά καλά. Καταγράφηκαν όλες οι ανάγκες, κατατέθηκαν οι απαραίτητοι φάκελοι και ήδη η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου «τρέχει» τις σχετικές προσκλήσεις ενδιαφέροντος για εξοπλισμό, με προτεραιότητα στα μικρά νησιά.
  • Επιμόρφωση εκπαιδευτικών-Διδακτέα ύλη
Αν λάβουμε υπόψη την ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας, αλλά και τις αντίξοες κοινωνικές συνθήκες, θεωρώ ότι κάνουμε δουλειά και σε αυτό το κομμάτι με σεμινάρια, παρεμβάσεις, τηλεδιασκέψεις κλπ. Σε θέματα εκπαίδευσης το Νότιο Αιγαίο πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, ακόμα για εθνικούς λόγους.
Το κομμάτι της ύλης που διδάσκεται και πως διδάσκεται είναι αρκετά περίπλοκο και πρέπει κάποια στιγμή να ανοίξει μία μεγάλη συζήτηση και να συμφωνήσουμε στο τί πρέπει να διδάσκονται οι μαθητές, πως θα το διδάσκονται και σε ποια ηλικία θα διδάσκονται το κάθε αντικείμενο.
  • Αναβάθμιση Τεχνικής Εκπαίδευσης
Προσωπική μου γνώμη είναι ότι η Τεχνική Εκπαίδευση θα έπρεπε να είναι η «ναυαρχίδα» της εκπαίδευσής μας ως χώρα. Πρέπει η τεχνική εκπαίδευση να προσαρμοστεί στην παραγωγική βάση της χώρας, να προταθούν ειδικότητες που είναι ανταγωνιστικές και υπάρχει νόημα να λειτουργούν στη χώρα μας.
Ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι ο θεσμός της μαθητείας, που ήδη φέτος λειτούργησε στα ΕΠΑΛ Σύρου και Νάξου. Δηλαδή ενήλικοι που πάνε τέσσερις μέρες στη δουλειά και μία στο σχολείο για συνεχή επιμόρφωση, αμείβονται με το 75% του κατώτατου μισθού και έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη. Αυτός ο θεσμός πρέπει να γενικευθεί και από τη νέα σχολική χρονιά θα εφαρμοστεί σε περισσότερες σχολικές μονάδες.
  • Για τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις
Είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα και όσα ανόητα ακούγονται δεν ευσταθούν ούτε στο ελάχιστο. Το μοναδικό ζήτημα που μπορεί να προκύψει είναι με τα εξεταστικά κέντρα, όπου δυστυχώς δεν μπορούν να λειτουργήσουν παντού και ίσως χρειαστεί να υπάρξουν κάποιες μετακινήσεις
Πηγή : https://cyclades24.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...