14 Ιουν 2017

Στον Γιώργο Χατζημάρκο οι τέσσερις πρέσβεις των χωρών του Βίσεγκραντ

Την επίσκεψη των τεσσάρων πρέσβεων των χωρών του Βίσεγκραντ στην Ελλάδα Anna Barbarzak (Πολωνίας), Jan Bondy (Τσεχίας), Erik Haupt (Ουγγαρίας) και Peter Michalko (Σλοβακίας), δέχθηκε στις 12/6/2017 στο γραφείο του ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.
Στην - εθιμοτυπικού χαρακτήρα - επίσκεψη, έγινε εκτενής συζήτηση αλληλοενημέρωσης για θέματα που αφορούν στις Περιφέρειες των πέντε χωρών και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, ενώ παράλληλα διερευνήθηκαν τα πεδία και οι δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των Περιφερειών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως το τουρισμός, ο πολιτισμός, η γαστρονομία και το εμπόριο.
Ο κ. Χατζημάρκος, παρουσίασε στους τέσσερις πρέσβεις το προφίλ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ως της μεγαλύτερης νησιωτικής και πιο τουριστικής Περιφέρειας στην Ελλάδα, παράλληλα με τα προβλήματα που απορρέουν από την νησιωτικότητα και την ανάγκη οι ειδικές πολιτικές για τις νησιωτικές Περιφέρειες της Ευρώπης να μην έχουν προαιρετικό, αλλά δεσμευτικό χαρακτήρα για τα κράτη - μέλη. Επίσης, χαιρέτισε ως ιδιαίτερα θετική την πρόθεση των πρέσβεων των τεσσάρων χωρών να προωθήσουν την διαπεριφερειακή συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, με δεδομένο ότι η Ρόδος και τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου αποτελούν εξαιρετικά δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στις χώρες αυτές.
Συζήτηση έγινε και για την κατάκτηση από το Νότιο Αιγαίο του τίτλου της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019, στο πλαίσιο της οποίας ο κ. Χατζημάρκος πρότεινε την συνδιοργάνωση τεσσάρων μεγάλων γαστρονομικών εκδηλώσεων στις πρωτεύουσες των χωρών, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και την ΕΞΡ, οι οποίες θα δώσουν την ευκαιρία - μέσα από συναντήσεις B2B με την επιχειρηματική κοινότητα των χωρών αυτών - για επέκταση της συνεργασίας και σε άλλους τομείς.
Όσον αφορά στον τουρισμό, ο περιφερειάρχης πρότεινε να διερευνηθεί η δυνατότητα συνεργασίας με τις αεροπορικές εταιρείες των τεσσάρων χωρών για πτήσεις προς τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου που διαθέτουν διεθνή αεροδρόμια, σε off season περιόδους.
Ο κ. Χατζημάρκος δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά και στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, σημειώνοντας ότι το κλείσιμο των συνόρων από τις χώρες του Βίσεγκραντ ήταν μια αρνητική έκπληξη για τους νησιώτες. Πρόσθεσε, όμως, ότι - παρά τη δύσκολη συγκυρία - καταφέραμε να κρατήσουμε αλώβητες τις σχέσεις μεταξύ των περιοχών μας.
Με την ολοκλήρωση της συνάντησης , ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου δήλωσε: «Η στενή συνεργασία και ο διάλογος μεταξύ των λαών της Ευρώπης, είναι το θεμελιώδες προαπαιτούμενο για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις των ημερών. Πιστοί στις αρχές του διαλόγου, προχωράμε μαζί στο χτίσιμο ενός μέλλοντος εποικοδομητικού για τους λαούς ολόκληρης της Ευρώπης».
Πηγή : http://www.naxostimes.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...