10 Ιουν 2018

«Απαγορευτικό» από την κυβέρνηση για επισκέψεις ιατρών στα νησιά

Για τις αρνητικές εξελίξεις στις επισκέψεις των ιατρικών κλιμακίων στα νησιά μας ενημέρωσαν χθες σε έκτακτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος, εκπρόσωπος της Αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «ΑΜΚΕ Γαληνός», κ. Νίκος Καραματίτης, ο πρόεδρος του ο Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, κ. Χρήστος Μαντάς και ο πρόεδρος του ο Οδοντιατρικού Συλλόγου Δωδεκανήσου κ. Νίκος Διακογεωργίου. 

 Σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι προγραμματισμένες επισκέψεις στα νησιά δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν, λόγω της νέας, άκρως τυπολατρικής εγκυκλίου του Υπουργείου Υγείας. 

Η νέα αυτή εγκύκλιος με θέμα: «Καθορισμός ενιαίας διαδικασίας ανάπτυξης και οργάνωσης προγραμμάτων, παρεμβάσεων και δράσεων προληπτικών ιατρικών εξετάσεων σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο γενικό ή σε ειδικές κατηγορίες πληθυσμού» προβλέπει ότι τα βασικά κριτήρια, που πρέπει να ικανοποιούν οι Φορείς που επιθυμούν να υποβάλουν αίτημα ανάπτυξης προγραμμάτων, παρεμβάσεων/ δράσεων προληπτικού, ιατρικού χαρακτήρα , καθώς και οι Υ.Πε. για την έκδοση των σχετικών αποφάσεων, είναι τα εξής:

 – Τεκμηρίωση της αναγκαιότητας της προτεινόμενης προληπτικής παρέμβασης 

-Προσδιορισμός πληθυσμού-στόχου και τυχόν ιδιαίτερων αναγκών του.

 – Προσδιορισμός τόπου και χρόνου διενέργειας των παρεμβάσεων.

 – Προσδιορισμός χώρου διενέργειας παρεμβάσεων και τυχόν συνεργασίας με Δημόσιες Δομές Π.Φ.Υ 

 – Προσδιορισμός προληπτικών ιατρικών εξετάσεων με βάση σχετικά Πρωτόκολλα και Κατευθυντήριες Οδηγίες. 

 – Προσδιορισμός κλιμακίου ιατρών/οδοντιάτρων και επαγγελματιών υγείας. – Προσδιορισμός χρήσης ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

 – Διαχείριση παραγόμενων επικίνδυνων αποβλήτων.

 – Διακίνηση διαγνωστικών δειγμάτων.  

– Διασύνδεση με φορείς για την ολοκληρωμένη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων. – Τήρηση αρχείου προσωπικών ευαίσθητων ιατρικών δεδομένων από το Φορέα.

 – Αδρός προϋπολογισμός και προσδιορισμός των φορέων χρηματοδότησης. – Προσδιορισμός επιστημονικά υπεύθυνου ή επιστημονικής ομάδας. 

 – Κατάθεση απολογιστικών στοιχείων. 

 Όλα τα ανωτέρω κριτήρια παρατίθενται κατηγοριοποιημένα στο αίτημα του Φορέα και συνοδεύονται από τα απαραίτητα δικαιολογητικά/ πιστοποιητικά. 

 Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΡ, κ. Χρήστος Μαντάς, η ΑΜΚΕ Γαληνός ξεκίνησε τη δράση της επί νομαρχίας Σ. Καραγιάννη παρέχοντας σημαντικές ιατρικές υπηρεσίες στους κατοίκους σε όλα τα Δωδεκάνησα όπου οι πρωτοβάθμιες δομές υγείας είναι υποστελεχωμένες ή ανεπαρκείς. 

 «Η πρώτη μας δράση για το 2018 θα ήταν στο νησί της Σύμης σήμερα Παρασκευή. Μάθαμε ότι έπρεπε να πάρουμε έγκριση από τη 2η Υ.Πε.

 Η διαδικασία έγινε μέσω της Περιφέρειας και της ΑΜΚΕ Γαληνός και τελικά λάβαμε αρνητική απάντηση. Σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο θα έπρεπε να είχαν προηγηθεί κάποιες διαδικασίες. Όταν το πληροφορηθήκαμε, είχαμε την εντύπωση ότι επρόκειτο για απλές, τυπικές διαδικασίες. 

Τελικά όμως διαπιστώσαμε ότι πρόκειται για μία εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία. Θα χαρακτήριζα επιεικώς τυπολατρική την εγκύκλιο αυτή. Διακρίνεται μία εξουσιομανία από το δημόσιο τομέα, που θέλει να ελέγχει τα πάντα. Δημόσιο και ΔΥΠΕ δεν αφήνουν τους φορείς που γνωρίζουν καλά τα τοπικά προβλήματα να δράσουν με τον τρόπο που ξέρουν», είπε ο κ. Μαντάς. 

 Ο κ. Καραμαρίτης ανέφερε: «Στόχος μας είναι να πιέσουμε για να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτές τις δράσεις. Αν το υπουργείο και η Υ.Πε. νομίζουν ότι καλύπτουν τις ανάγκες στα νησιά ας έρθουν να μας το πουν. Μιλώντας με στέλεχος του Υπουργείου δήλωσα ότι θα κάνουμε τις επισκέψεις στα νησιά και μου απάντησε ότι θα μπορούσαν να μας συλλάβουν μετά από παρέμβαση των επιθεωρητών υγείας. 

Εδώ και χρόνια κλιμάκια γιατρών επισκέπτονται τα νησιά με έξοδα της Περιφέρειας και τη συμμετοχή των δήμων στα μικρά νησιά παρέχοντας πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας. Η νέα εγκύκλιος περιπλέκει τα πράγματα. Ζητάμε από το Υπουργείο υγείας να αλλάξει το νόμο αυτό, να απλουστεύσει τη διαδικασία. 

Διαφορετικά δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να επισκεπτόμαστε τα νησιά». Το επόμενο διάστημα η ΑΜΚΕ Γαληνός και ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου θα ξεκινήσουν εκστρατεία ενημέρωσης των δημάρχων με στόχο να εκδοθεί σχετικό ψήφισμα της ΠΕΔ. ΘΑ επιδιώξουν επίσης συναντήσεις με τους ντόπιους βουλευτές.

Πηγή : http://sifnaiko-fos.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...