6 Ιαν 2017

Κατάργηση προπληρωμών στον ΕΟΠΥΥ

Τη συμμετοχή τους θα πληρώνουν μόνον οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ από την αρχή του νέου έτους, καθώς καταργείται η απαίτηση προπληρωμών που ίσχυε μέχρι και σήμερα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μεγάλης εφημερίδας, από την 1η Ιανουαρίου η διοίκηση του Οργανισμού πρόκειται να υπογράψει συμβάσεις με το σύνολο των παρόχων πρόσθετης περίθαλψης και θεραπευτικών μέσων, κάτι που θα σημάνει ότι, οι επιχειρηματίες θα πληρώνονται απευθείας από τον ΕΟΠΥΥ, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος.
Βάσει των νέων δεδομένων, καθίσταται σαφές πως, θα διευκολύνεται η φροντίδα εκατομμυρίων ασθενών με προβλήματα όρασης, διαβήτη, κινητικά και αναπνευστικά προβλήματα, καρκίνο, μεσογειακή αναιμία και διατροφικές διαταραχές, στις κατηγορίες των οποίων σήμερα, παρέχονται εκατοντάδες υλικά, με την αξία τους να ξεπερνά τις 7.000 ευρώ.
Εξοικονόμηση κόστους και χρόνου
Πιο αναλυτικά, σημειώνεται πως, το σύστημα που ίσχυε μέχρι σήμερα, ήθελε τον ασφαλισμένο να πληρώνει για τα γυαλιά ή το υλικό που ήθελε να προμηθευτεί και στη συνέχεια, να υποβάλει την απόδειξη αγοράς μαζί με την ιατρική γνωμάτευση προς τον ΕΟΠΥΥ, ώστε μετά από έλεγχο να εισπράττει το ποσόν χωρίς τη συμμετοχή. Πέραν της οικονομικής επιβάρυνσης, η συγκεκριμένη διαδικασία, έθετε στο προσκήνιο ένα επιπλέον πρόβλημα για τους ασφαλισμένους, καθώς η εξόφληση μπορούσε να γίνει μετά από έναν έως και οκτώ μήνες, ανάλογα με τις δυνατότητες διεκπεραίωσης που είχαν οι περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ.
Σε περίοδο κρίσης μάλιστα, το ρεπορτάζ του Έθνους επισημαίνει πως, “οι εταιρείες που παρέχουν αυτά τα είδη έκαναν στους ασφαλισμένους την εξής διευκόλυνση. Δέχονταν να μην προπληρώνονται από τον ασφαλισμένο, αρκεί εκείνος να τους χορηγούσε εξουσιοδότηση, με την οποία εισέπρατταν το ποσό από τον Οργανισμό”. Τονίζεται λοιπόν, πως, “Παρόμοιες διευκολύνσεις δεν θα έχουν πλέον σκοπό, καθώς απόδειξη και γνωμάτευση θα υποβάλλονται στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ από τις επιχειρήσεις που διαθέτουν τα συγκεκριμένα είδη”.
Επιπλέον, σύμφωνα με την ενημέρωση εκ μέρους της διοίκησης προς το προσωπικό του ΕΟΠΥΥ, η διαδικασία αυτή οδηγεί σε ταχύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, καθώς η έγκριση από τους ελεγκτές του Οργανισμού θα γίνεται ηλεκτρονικά ενώ μειώνεται επιπλέον, η γραφειοκρατία, καθώς δεν απαιτείται φυσική παρουσία του πολίτη στις υπηρεσίες.
Αξίζει να αναφερθεί πως, “όφελος θα υπάρχει και για τους παρόχους, οι οποίοι θα αποζημιώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα με το νέο σύστημα εκκαθάρισης. Ο χρόνος αποζημίωσης δεν θα ξεπερνά τις 90 μέρες, από τις 180 έως 300 μέρες που είναι με το τωρινό σύστημα”.Το κονδύλι που έχει προϋπολογιστεί από τον Οργανισμό για πρόσθετη περίθαλψη το 2017 είναι 331 εκατ. ευρώ. Θεωρείται πολύ “σφιχτό”.
Πηγή : http://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...