16 Ιαν 2017

Τα προβλήματα των νησιωτών αγροκτηνοτρόφων έθεσε στον Αποστόλου ο Δημήτρης Καπούνης

Ευρεία σύσκεψη με τις διοικήσεις των μεγαλύτερων και υγειών συνεταιριστικών οργανώσεων από όλη την Ελλάδα είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού, Γιάννη Τσιρώνη, του υφυπουργού, Βασίλη Κόκκαλη, και του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπου Κασίμη.
Στη συνάντηση που συμμετείχε και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου διά του προέδρου της Δημήτρη Καπούνη και του νομικού της συμβούλου Γιώργου Καραμανή.
Συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν στην εφαρμογή του Νόμου 4384/16 και του Μητρώου της Εποπτικής Αρχής, τη θεσμική εκπροσώπηση των συνεταιριστικών οργανώσεων σε εθνικό επίπεδο, την προσπάθεια αξιοποίησης της παραγωγικής βάσης και των υποδομών των συνεταιρισμών που πρέπει να μείνουν στον αγροτικό τομέα, τα κίνητρα και τις διευκολύνσεις που απαιτούνται ώστε να αποκτήσουν οι συνεταιρισμοί πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγροτική οικονομία, τα ληξιπρόθεσμα χρέη που βαραίνουν πολλές από τις συνεταιριστικές οργανώσεις από το παρελθόν και την ανάγκη δημιουργίας μεγάλων εμπορικών σχημάτων αλλά και Διεπαγγελματικών Οργανώσεων ανά κλάδο.
Σε 7 σημεία τα σημαντικότερα ζητήματα των νησιωτών αγροκτηνοτρόφων 
synantisi tis igesias tou YPPAT me synetairistes 2
Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Δημήτρης Καπούνης, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του, στον Aegean Voice 107.5, ενώπιον της ηγεσίας του Υπουργίου Αγροτικής Ανάπτυξης επικεντρώθηκε σε 7 σημεία, θίγοντας ουσιαστικά τα σημαντικότερα προβλήματα που απασχολούν το συνεταιρισμό της Νάξου και τους νησιώτες αγροκτηνοτρόφους γενικότερα.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις αλλεπάλληλες αλλαγές της νομοθεσίας που διέπει τους συνεταιρισμούς, κάτι το οποίο «θα πρέπει να σταματήσει» αφού αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη τους. «Μέσα σε λίγα μόνο χρόνια έχουν αλλάξει 4 φορές το νόμο. Τον τελευταίο χρόνο η μία τροποποίηση διαδέχεται την άλλη και είναι δύσκολο να τους παρακολουθήσει κανείς. Δε μας φτάνουν τα προβλήματα μας, θα πρέπει κάθε τόσο να τρέχουμε για να τροποποιούμε και το καταστατικό» σημείωσε.
Άλλο ένα θέμα που έθιξε ήταν σχετικά με το ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Υποβολής Δηλώσεων) και τον ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμών και Εγγυήσεων), αλλά και για το τριτοβάθμιο όργανο που ήταν η ΠΑΣΕΓΕΣ η οποία καταργήθηκε.
«Οι συνεταιρισμοί έκαναν μια Ένωση για να πάρουν το ΟΣΔΕ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Αυτό κατάντησε μετά από χρόνια να είναι μια εταιρία στην οποία είναι μέτοχοι ιδιώτες με πάνω από 51% και οι συνεταιρισμοί να έχουν το χαμηλότερο ποσοστό, με αποτέλεσμα τα χρήματα που πληρώνουν οι κτηνοτρόφοι να πηγαίνουν στους ιδιώτες... Το ΟΣΔΕ θα πρέπει να ξαναγυρίσει στον ΟΠΕΚΕΠΕ και να έχει χαμηλότερο κόστος για τον παραγωγό» σημείωσε.
Σε ότι αφορά την ΠΑΣΕΓΕΣ ο κ. Καπούνης είπε ότι με συνεχής νόμους την κατάργησαν και ναι μεν δημιουργείται η νέα ΠΑΣΕΓΕΣ , αλλά ωστόσο δεν υπάρχει «ομπρέλα» για το πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο όργανο με αποτέλεσμα να έχουν σταματήσει οι εξαγωγές και να γίνονται μόνο μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα.
Ο πρόεδρος της Ένωσης αναφέρθηκε επίσης και στη δημιουργία του ΚΕΓΕ στη Νάξο, κάτι το οποίο θεωρεί απαραίτητο να γίνει στο νησί για την επιμόρφωση των αγροτών.
kapoynis apostolou 1
(από παλαιότρη συνάντηση του προέδρου της ΕΑΣ Νάξου με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης)
Άλλα θέματα που έθιξε ο πρόεδρος της ΕΑΣ ήταν η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά αλλά και το ασφαλιστικό, καθώς και οι αρνητικές συνέπειες που έχουν στους νησιώτες αγρότες.
Σε ότι αφορά τα ευρωπαϊκά προγράμματα για τους νέους αγρότες και τους συνεταιρισμούς, είπε ότι αυτά θα πρέπει να ανοίξουν άμεσα, για να κινηθεί χρήμα στην αγορά και να μπορέσει να επωφεληθεί ο αγροτικός κόσμος από αυτά.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, δεν παρέλειψε να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη νησιωτικότητα, κάτι που "δε λαμβάνει υπόψιν του το υπουργείο", αφού θα πρέπει, όπως είπε, να επιδοτούνται όλα τα αγροτικά προϊόντα που φεύγουν από τα νησιά προς την Αθήνα.
«Θα πρέπει και αυτά να μπουν σε πρόγραμμα, όπως και οι ζωοτροφές. Καθημερινά φεύγουν από το νησί τόνοι από πατάτα, γραβιέρα, κρέατα και πολλά ακόμη αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, με τεράστιο κόστος για τους αγρότες».
Ο κ. Καπούνης αναφέρθηκε και στις κινητοποιήσεις των αγροτών που θα γίνουν στο τέλος του μήνα ανακοινώνοντας ότι η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου δεν θα συμμετάσχει σε αυτές.
Η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έδωσε απαντήσεις στα θέματα που έθιξε ο κ. Καπούνης και επιφυλάχτηκε να το κάνει στην επόμενη συνάντηση με τους συνεταιρισμούς που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί μετά από δυο μήνες και που κύριο θέμα της θα είναι το «βάφτισμα» των αγροτικών προϊόντων.
Πηγή : http://www.naxostimes.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...