Στην αρχή της εβδομάδας το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής παρουσίασε σε πρέσβεις και θεσμικούς εκπροσώπους ξένων χωρών την πρωτοβουλία του για προσέλκυση κινηματογραφικών παραγωγών στην Ελλάδα, υποσχόμενο διαδικασίες fast track και κίνητρα συνολικού ύψους 75 εκατ. ευρώ.
Η προστιθέμενη αξία που μπορεί να δώσει η προσέλκυση κινηματογραφικών παραγωγών στη χώρα μας έχει αναλυθεί διεξοδικά εδώ και αρκετά χρόνια από τον τουριστικό κόσμο, ο οποίος έχει ζητήσει την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με αυτήν άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Μάλιστα, το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Μελετών (ΙΟΒΕ), πριν από ένα χρόνο, και με αφορμή την απόφαση των παραγωγών του Mama Mia να πραγματοποιήσουν τα γυρίσματα της συνέχειας της κινηματογραφικής επιτυχίας στην Κροατία, πραγματοποίησε μελέτη με βάση την οποία η επίδραση της παραγωγής της πρώτης ταινίας στην Ελλάδα εκτιμάται στα 25 εκατομμύρια ευρώ, σε συνολικό κόστος της ταινίας τα 52 εκατ. ευρώ. Καθόλου ευκαταφρόνητο όφελος από μια και μόνο ταινία!Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί –και στην χώρα μας- ότι μια ταινία μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για έναν ταξιδιώτη να επισκεφθεί έναν προορισμό, αποκλειστικά και μόνο επειδή του άρεσε αυτό που είδε στη μεγάλη οθόνη.
Τα παραδείγματα είναι πολλά: το “The Big Blue” στην Αμοργό, «Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι» στην Κεφαλονιά, το “Lara Croft: Tomb Raider” στη Σαντορίνη και φυσικά το “Mama Mia” στη Σκόπελο προσέλκυσαν άμεσα τουρίστες όχι μόνο στα επιμέρους σημεία των γυρισμάτων αλλά και συνολικά σε αυτά τα νησιά. Υπολογίζεται ότι οι αφίξεις τουριστών σε αυτούς τους ελληνικούς προορισμούς ήταν αυξημένη κατά 14% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά. Αν ανατρέξουμε και ακόμα παλαιότερα, τα «Κανόνια του Ναβαρόνε» το 1961 άνοιξαν τον τουριστικό προορισμό της Ρόδου ενώ το 1957 η άγνωστη Ύδρα μάγεψε το διεθνές κοινό μέσα από την ταινία «Το παιδί και το δελφίνι».
Από τότε, 118 ξένες ταινίες γυρίστηκαν στην Ελλάδα ενώ θα μπορούσαν να γυριστούν πολλές ακόμα, που επειδή δεν δόθηκαν τα κατάλληλα κίνητρα έστησαν ελληνικά σκηνικά σε άλλες χώρες, όπως ο «Αλέξανδρος» του Oliver Stone στα Σκόπια, η «Τροία» στη Μάλτα, το Μεξικό και το Μαρόκο, οι «300» στη Βουλγαρία και το "Mama Mia 2” στην Κροατία. Η κίνηση αυτή του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής λοιπόν ανοίγει το δρόμο για τη διευκόλυνση της προσέλκυσης κινηματογραφικών και άλλων παραγωγών στην Ελλάδα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει τον λεγόμενο film-induced tourism.
Δεν θα πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η νομοθεσία προβλέπει τη θέσπιση φορολογικής έκπτωσης στους παραγωγούς διεθνών κινηματογραφικών ταινιών, κάτι που ο συγκεκριμένος νόμος δεν το προβλέπει και οι ίδιοι οι παραγωγοί το επιζητούν. Μετά το τέλος του μνημονίου λοιπόν, θα έπρεπε η κυβέρνηση να εξετάσει και τη θεσμοθέτηση αυτού του κινήτρου, που θα οφελήσει τον ελληνικό τουρισμό και την ελληνική οικονομία.
Πηγή : http://www.tornosnews.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου